Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Καταργείται το πεντόλιτρο για τα ελαιόλαδα στους χώρους εστίασης

Συσκευασίες εμπορίας ελαιολάδου, άνω των 5 λίτρων και συγκεκριμένα των 10, 20, 25 και 50 λίτρων, αποκλειστικά για την κατανάλωση σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, καντίνες ή άλλες παρόμοιες εγκαταστάσεις, και όχι για τον τελικό καταναλωτή, θα επιτραπούν για λόγους οικονομίας κλίμακος.
Τα παραπάνω προβλέπονται σε σχετική ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών με τα μέτρα που συμφωνήθηκαν με την τρόικα, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στην βουλή με την διαδικασία του κατ΄επείγοντος.

Αναλυτικά, το πλήρες κείμενο της εν λόγω ρύθμισης έχει ως εξής:
 
α) Το ελαιόλαδο που προορίζεται για την κατανάλωση σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, καντίνες ή άλλες παρόμοιες εγκαταστάσεις μπορεί, εκτός από τη συσκευασία των 5 λίτρων, να διακινείται σε συσκευασίες 10, 20, 25 και 50 λίτρων. Κατά τα λοιπά ισχύει η Υπουργική Απόφαση 323902/2009 «Συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής του καν. (ΕΚ) 1019/2002 της Επιτροπής για τις προδιαγραφές εμπορίας του ελαιολάδου» (Β’ 2026).

β) Με κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που εκδίδεται εντός τριών (3) μηνών από την έκδοση του παρόντος, δύνανται να εξειδικεύονται οι συσκευασίες της προηγούμενης υποπερίπτωσης σε συνάρτηση με τον τύπο της σχετικής μονάδας για την οποία προορίζονται.

γ)  Σε περίπτωση που παρέλθει άπρακτη η προθεσμία έκδοσης της ως άνω υπουργικής απόφασης, το ελαιόλαδο που προορίζεται για τις εγκαταστάσεις αυτές διακινείται στις οριζόμενες συσκευασίες της υποπερίπτωσης α. Μέχρι την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης της προηγούμενης περίπτωσης και πάντως μέχρι την πάροδο της τεθείσας προθεσμίας της προηγούμενης υποπερίπτωσης, συνεχίζει να ισχύει η Υπουργική Απόφαση 323902/2009.
----------------------------------
Πηγή: pasegess.gr
----------------------------------