Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ - ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΗΜΑ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΟΠΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ



Δελτίο Τύπου
Σπάρτη, 28 Μαρτίου 2014
Ελληνικό σήμα και «Ισχυρισμός Υγείας» όπλα για τη στρατηγική ανάδειξης του ελληνικού ελαιόλαδου
            Προώθηση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού ελαιόλαδου, μέσω της απονομής του ελληνικού σήματος και του «Ισχυρισμού Υγείας», ζήτησε η Φεβρωνία Πατριανάκου από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής της στη Βουλή.
           
Η μάχη του λαδιού κερδήθηκε. Η πρόταση του Ο.Ο.Σ.Α. για πρόσμειξη του ελαιόλαδου με άλλα φυτικά έλαια θα ενθάρρυνε πολιτικές νόθευσης και θα οδηγούσε στην καταστροφή του κλάδου του ελαιόλαδου, τόνισε η Βουλευτής. Τώρα όμως βρίσκονται σε εξέλιξη δύο θεμελιώδη ζητήματα για την ανάδειξη του ελληνικού ελαιόλαδου και συγκεκριμένα το ελληνικό σήμα, το οποίο πρέπει να απονέμεται σε αμιγώς ελληνικά προϊόντα και ο «Ισχυρισμός Υγείας» («Health Claim»), ο οποίος μπορεί να αναγράφεται στις ετικέτες των ελαιόλαδων σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό Κανονισμό 432/2012. Όπως επεσήμανε η Λάκαινα Βουλευτής, σύμφωνα με την έρευνα του Τμήματος Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, πάνω από το 50% των ελληνικών ελαιόλαδων που εξετάστηκαν, βρέθηκαν να περιέχουν τις ουσίες ελαιασίνη και ελαιοκανθάλη και μάλιστα σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από ό,τι απαιτείται για την απονομή του «Ισχυρισμού Υγείας».
Η Ελλάδα είναι η 3η μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα παγκοσμίως, τόνισε η Φεβρωνία Πατριανάκου, ενώ κατέχει την 1η θέση σε κατά κεφαλή κατανάλωση ελαιόλαδου. Το 11% της αξίας της ελληνικής αγροτικής παραγωγής είναι η ελαιοπαραγωγή, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το 2%. Η ανταγωνιστικότητα όμως των ελληνικών εξαγωγών ελαιόλαδου υποχωρεί σημαντικά. Αυτό σημαίνει, επεσήμανε η Βουλευτής, ότι δεν έχουμε πείσει τους Ευρωπαίους καταναλωτές κατά κύριο λόγο, οι οποίοι δίνουν σημασία στους χαρακτηρισμούς υγείας και ποιότητας του ελαιόλαδου.
Η φετινή ελαιοπαραγωγή, συμπλήρωσε, μειώθηκε στο 56% σε σχέση με πέρυσι, με αποτέλεσμα την εισαγωγή στην ελληνική αγορά ελαιόλαδων, μεταξύ των οποίων και ελαίων κακής ποιότητας. Σημειωτέον ότι η τιμή παραγωγού αυξήθηκε μόλις κατά 1%. Πρέπει να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι και να γίνουν στρατηγικά άλματα για να κερδίσουμε την αγορά, υπογράμμισε η Βουλευτής.
            Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Σκορδάς διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση να υιοθετηθεί η πρόταση του Ο.Ο.Σ.Α. για πρόσμειξη του ελαιόλαδου με άλλα φυτικά έλαια. Όσον αφορά το ελληνικό σήμα, για το λογότυπο του οποίου εξελίσσεται διαδικτυακή ψηφοφορία, έχουν εκπονηθεί τα κριτήρια απονομής του στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στα αλκοολούχα, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαβούλευση για τη διαμόρφωση των αντίστοιχων κριτηρίων απονομής του και στα ελαιοκομικά προϊόντα.
Το κοινοτικό δίκαιο, τόνισε ο Υφυπουργός, δίνει τη δυνατότητα αναγραφής «Ισχυρισμού Υγείας» στις ετικέτες των ελαιόλαδων για μια σειρά ουσιών, οι οποίες βρίσκονται στο ελληνικό ελαιόλαδο. Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ενημερώνει επαγγελματικούς φορείς και παραγωγούς και τους προτρέπει να αξιοποιήσουν αυτό το δικαίωμα, ώστε το ελληνικό ελαιόλαδο να γίνει πιο επώνυμο και να αυξήσει τις πωλήσεις του. Επιπλέον ενθαρρύνεται η τυποποίηση. Είναι κρίμα, υπογράμμισε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, να πωλείται χύμα το ελληνικό λάδι σε άλλους Ευρωπαίους τυποποιητές και να καρπώνονται αυτοί τα οφέλη της ποιότητάς του.
Ο Υφυπουργός επιβεβαίωσε τα στοιχεία της Φεβρωνίας Πατριανάκου για την  πτώση της φετινής ελαιοπαραγωγής και μάλιστα συμπλήρωσε ότι αποδίδεται σε κλιματολογικούς παράγοντες κατά την ανθοφορία. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της Βουλευτού παρέθεσε στοιχεία για τους ελέγχους που διενεργούνται, ενώ υπογράμμισε ότι μεγάλο μέρος ελεγκτικών αρμοδιοτήτων έχουν μεταφερθεί στις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις και ότι χρειάζεται αυξημένο ελεγκτικό ενδιαφέρον από μέρους τους, κυρίως στις τουριστικές περιοχές.






Φεβρωνία Πατριανάκου
Βουλευτής Λακωνίας