Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Στο 12% το κούρεμα για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά

Βελτιώθηκαν ακόμα περισσότερο τα πράγματα για τις ταρίφες των αγροτικών φωτοβολταϊκών και μονάδων συμπαραγωγής στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες το βράδυ, με νομοτεχνικές βελτιώσεις τελευταίας στιγμής του υπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη, κατά την διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια της Βουλής.
Συγκεκριμένα, ορίστηκε μια οριζόντια μείωση 12% σε σχέση με εκείνη που έχει κλειδώσει ο κάθε ένας αγρότης για σταθμούς ισχύος έως και 100 kW, και για ανώτατο όριο συνολικής ισχύος έως και 100 kW ανά επαγγελματία αγρότη.
 
Με την υπερψήφιση αργά χθες το βράδυ στη Βουλή του κυβερνητικού πολυνομοσχεδίου, ολοκληρώθηκε και η ριζικότερη μέχρι σήμερα παρέμβαση στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, από την οποία οι υφιστάμενοι παραγωγοί θα έχουν σημαντικές απώλειες, αλλά το αρμόδιο ΥΠΕΚΑ ευελπιστεί ότι θα εξυγιάνει τον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ και θα ομαλοποιηθεί η αγορά.
 
Επί πλέον βασικές αλλαγές επί του αρχικού κειμένου που κατετέθη την Παρασκευή το βράδυ στη Βουλή είναι οι εξής:
-Η παράταση των συμβάσεων για τους παραγωγούς ΑΠΕ γίνονται από 5 χρόνια που προβλεπόταν στο αρχικό σχέδιο, 7 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι για όσους παραγωγούς αποδεχθούν (εκόντες άκοντες) το new deal, ο χρόνος ισχύος της σύμβασής τους θα είναι 27 χρόνια. Μέχρι τη συμπλήρωση 20 χρόνων με τις νέες μειωμένες ταρίφες και για τα υπόλοιπα 7 χρόνια με ειδική μειωμένη τιμή.
-Κατ΄εξαίρεση, επιτρέπεται πλέον η μεταβίβαση σταθμού που ανήκει σε κατ’ επάγγελμα αγρότη, αλλά μόνο σε άλλον κατ’ επάγγελμα αγρότη.
-Βελτιώνονται οι πίνακες με τις νέες ταρίφες για τα φωτοβολταϊκά που είναι εγκατεστημένα σε μη Διασυνδεδεμένα Νησιά.
 
Στη Βουλή διατυπώθηκαν, τέλος, από κυβερνητικά χείλη, διαβεβαιώσεις ότι θα θεσμοθετηθεί ο συμψηφισμός ανάμεσα στον ΦΠΑ που οφείλουν οι παραγωγοί ΑΠΕ και στις οφειλές που έχει ο ΛΑΓΗΕ προς τους παραγωγούς.
 
Κατά τα λοιπά, ισχύουν όσα περιλαμβάνονται στο αρχικό κείμενο, με κύκλους του ΥΠΕΚΑ να υποστηρίζουν ότι το κούρεμα του New Deal "προσγειώνει" τον εσωτερικό βαθμό απόδοσης (IRR) όλων των τεχνολογιών ΑΠΕ - τόσο των φωτοβολταϊκών όσο και αιολικών, κλπ- στα επίπεδα μεταξύ 12%-15% (με την πλειοψηφία να βρίσκεται στο 13,5%), πιο κοντά δηλαδή στα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα.
Παρότι είχε αναγγελθεί, δεν παρουσιάστηκαν στη Βουλή οι δεσμεύσεις που φέρονται να έχουν αναλάβει οι τράπεζες προς το ΥΠΕΚΑ για συγκεκριμένα αντισταθμιστικά οφέλη και διευκολύνσεις που πρόκειται να προσφέρουν.
 

---------------------------------------
Πηγή: paseges.gr
---------------------------------------