Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Οι Υποψήφιοι Δήμαρχοι Κυθήρων Ερωτώνται - Θέμα 1ο ΥΔΡΕΥΣΗ - ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

Στα πλαίσια του ενημερωτικού διαλόγου και της ενημέρωσης των πολιτών καθιερώνουμε από αυτή την σελίδα ένα δημόσιο διάλογο με τους υποψήφιους Δημάρχους και το πρόγραμμα τους ελπίζοντας ότι έτσι θα ξεκαθαριστεί πλέον η κατάσταση και θα ενημερωθούν ανάλογα οι πολίτες έτσι ώστε να διαμορφώσουν και αυτοί την ψήφο τους όσο πιο κατάλληλα γίνεται.

Ελπίζουμε όλοι οι υποψήφιοι να απαντήσουν ανάλογα για ένα έκαστο θέμα διότι μόνο έτσι θα εμφανιστούν οι προθέσεις αλλά και το πρόγραμμα τους ειδικά για κάθε θέμα που απασχολεί την Κυθηραϊκή τοπική αλλά και μείζονα κοινωνία.



ΘΕΜΑ 1ον - ΥΔΡΕΥΣΗ -ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

Πριν συνεχίσουμε παραθέτουμε το σχετικό φύλλο εφημεριδας της κυβέρνησης στο οποίο αναφέρονται λεπτομερώς όλες οι ενέργειες έναρξης μελέτης και υποβολής του θέματος. Ο λόγος που το παραθέτουμε είναι για ανάγνωση {Αλλά αυτή την φορά παρακαλούμε να υπάρξει ανάγνωση από όλους}και εμπέδωση των όσων αναφέρονται. Πάρακάτω θα δώσουμε ορισμένες επεξηγήσεις τι ακριβώς εννοούμε για το συγκεκριμένο θέμα.

Πιο συγκεκριμένα:
Στην Ελλάδα υπάρχουν ειδικά εξουσιοδοτημένα από την πολιτεία γραφεία μελετών τα οποία αναλαμβάνουν κατόπιν διαγωνισμού μία συγκεκριμένη μελέτη η οποία υποστηρίζεται και χρηματοδοτείται από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και το οποίο περιλαμβάνει μετά την ανάθεση του την δημιουργία της ανάλογης μελέτης της υποβολής του στα αρμόδια όργανα της πολιτείας αλλά και του αρμόδιου συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς ένταξη σε ολοκληρωμένη χρηματοδότηση από το τρέχον ΕΣΠΑ.

Τι προηγείται :
Ο αρμόδιος Δήμος δια του Τεχνικού του Συμβούλου {Δεν γνωρίζουμε εάν ο Δήμος διαθέτει τον απαραίτητο με τα απαραίτητα προσόντα και τεχνικές γνώσεις απόφοιτο ΑΕΙ - οπωσδήποτε- τεχνικό σύμβουλο}, κάνει μία καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης. Στην περίπτωση της υδρευσης - αποχέτευσης,  λεπτομερή καταγραφή του δικτύου  - δεξαμενών - αντλιοστασίων - αντλιών - γεωτρήσεων - κ.λ.π.. Εν συνεχεία ο ίδιος διπλωματούχος Μηχανικός συντάσσει μία συνοπτική προμελέτη και ακολουθπύν τα τεύχη Δημοπράτησης εκ μέρους του Δήμου.
Ακολουθεί η προκήρυξη με το Φάκελλο της Μελέτης και ο Διαγωνισμός για την Επιλογή Μελετητών.
Από εκεί και έπειτα όλα τα υπόλοιπα αναλαμβάνει το γραφείο που θα επιλεχθεί από τον Διαγωνισμό και προχωράει στην ολική και τελική μελέτη που θα υποβληθεί και θα εντάξει το έργο στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.

Μέχρι σήμερα οι διάφοροι Δημοτικοί άρχοντες ξόδευαν επί 50 χρόνια πολλά χρήματα από το ταμείο του Δήμου για αποσπασματικά τοπικά έργα ύδρευσης αποχέτευσης με αποτέλεσμα να υπολειτουργεί ένα δίκτυο που φέρει διάφορες σωλήνες ύδρευσης κατασκευασμένες για διαφορετικές πιέσεις και μερικές ηλικίας ανεπίτρεπτης πια. Αποτέλεσμα είναι ότι πάνω από 50% του διαθέσιμου υδάτινου στοιχείου κατανάλωσης σπαταλάται σε διαρροές και υπόκειται σε συνεχείς επιδιορθώσεις.

Νησιά όπως η Τήλος έχουν καταφέρει και έχουν προβεί σε ολοκληρωτική αντικατάσταση του δικτύου τους και όπως πρόσφατα είδαμε έχουν καταφέρει πολύ περισότερα πράγματα κατωρθώνοντας να συμπεριληφθούν σε ιδανικούς τουριστικούς προορισμούς.

Ερωτώνται λοιπόν οι κύριοι υποψήφιοι Δήμαρχοι ποιοό είναι το πρόγραμμα  τους σχετικά με το θέμα ΥΔΡΕΥΣΗ -ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ;;;;  Θα παραμείνου στα "μπαλωματάκια" και στα "εργάκια" εντυπωσιασμού και προεκλογικών επιδείξεων και εξαγγελιών η θα χρησιμοποιήσουν τα μέσα που δίνει η πολιτεία και η Ευρώπη για να σχηματισθεί ένα μοντέρνο δίκτυο ύδρευσης - αποχέτευσης με σωστές προδιαγραφές για τα επόμενα 50 χρόνια ;;;;;

Περιμένουμε τις απαντήσεις και για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους μια τέτοια μελέτη κοστίζει με πρόχειρο υπολογισμό περίπου 500.000 ευρώ και φυσικά το έργο πολλαπλάσια. Ας το μελετήσουν λοιπόν οι υποψήφιοι και ας μας ενημερώσουν σχετικά.

Εάν δεν απαντήσουν σημαίνει ότι το σχέδιο τους για το συγκεκριμμένο θέμα άπτεται απλώς στην προεκλογική περίοδο και μετά......  νερό κόκα-κόλα και μπανάκι μανάκι στην . θάλασσα.... και λοιπά...
----------------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
----------------------------------------