Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

«Στους Ο.Τ.Α. η ευθύνη του Προγράμματος "Άθληση για Όλους"»

Στους Ο.Τ.Α. η ευθύνη του Προγράμματος Άθληση για Όλους
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός, κατά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, της Επίκαιρης Ερώτησης της Βουλευτού της Α' Αθηνών του ΚΚΕ, Λιάνας Κανέλλη, με θέμα την ασφάλιση των γυμναστών, που εργάζονται στα Προγράμματα «Άθληση για Όλους», μέσω των ΟΤΑ, την αργοπορία στην πληρωμή τους, καθώς και γενικότερα, τα εργασιακά δικαιώματά τους, τόνισε πως, αποκλειστική αρμοδιότητα όλων των ανωτέρω είναι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
«Ειδικά για φέτος, εγκρίναμε δαπάνες ύψους δυόμιση εκατομμυρίων ευρώ, για την συγχρηματοδότηση των Προγραμμάτων, καθώς και 1.364 θέσεις για την πρόσληψη από Φορείς όπως οι ΟΤΑ, πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Σύμφωνα με το νόμο, οι Φορείς, δηλαδή εν προκειμένω οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι οι μόνοι αρμόδιοι για τη σύναψη των συμβάσεων και τη μισθοδοσία αυτού του προσωπικού.

Συγκεκριμένα, διαβάζω τι αναφέρει ο νόμος:
«Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού προτείνει τις θέσεις των Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής που είναι αναγκαίες για την υλοποίηση των Προγραμμάτων «Άθληση για Όλους», που υλοποιούν οι Φορείς - Ο.Τ.Α., σύμφωνα με το Οργανωτικό Πλαίσιο που αυτή εκδίδει. 
Για την έγκριση της πρόσληψης του προσωπικού αυτού και την κατανομή των εγκεκριμένων θέσεων ανά Φορέα (μετά από τα αιτήματα που έχουν υποβάλει) εκδίδεται ΚΥΑ». 
Όσοι επιλέγονται για να εργαστούν στα Προγράμματα «Άθληση για Όλους» υπογράφουν σύμβαση εργασίας με το Φορέα υλοποίησης του Προγράμματος δηλαδή τους ΟΤΑ, στην οποία καθορίζεται η ωριαία αποζημίωση βάσει της κείμενης νομοθεσίας.

Η επιλογή δηλαδή της συγκεκριμένης σχέσης εργασίας, μεταξύ των δυνατοτήτων που παρέχουν οι σχετικοί νόμοι, είναι ευθύνη των συγκεκριμένων Φορέων. Όπως επίσης, πρέπει να το επισημάνω κι αυτό, ευθύνη των ΟΤΑ είναι και η απορρόφηση των θέσεων που έχουν εγκριθεί από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού» τόνισε ο κ. Ανδριανός, απαντώντας στην κα. Λιάνα Κανέλη και συνέχισε:

«Σε κάθε περίπτωση, δεν έχει υπάρξει καταγγελία στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για παραβιάσεις των διατάξεων του νόμου, σε ό,τι αφορά τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων στα Προγράμματα «Άθληση για Όλους» των ΟΤΑ.

Μερικές φορές υπάρχει μικρή καθυστέρηση στην καταβολή των κονδυλίων, ακριβώς μέχρι να σταλούν από τους ΟΤΑ τα σχετικά στοιχεία και να ελεγχθεί από τις Υπηρεσίες της ΓΓΑ, ότι έχουν τηρηθεί τα προβλεπόμενα, τόσο από τις διατάξεις του Οργανωτικού Πλαισίου, όσο και από τις ισχύουσες γενικά διατάξεις της νομοθεσία».
----------------------
Πηγή: epoli.gr
----------------------