Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

«Καμπανάκι» για τις μυκητολογικές ασθένειες του Ευρωπαϊκού αμπελώνα

Η αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με μυκητολογικές ασθένειες της αμπέλου και η εξεύρεση βιώσιμων λύσεων σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, δεδομένου ότι έχουν όλο και πιο σοβαρές επιπτώσεις για τα ευρωπαϊκά αμπέλια, είναι στις προτεραιότητες του νέου προεδρείου της ομάδας εργασίας για το κρασί των κεντρικών αγροτοσυνεταιριστικών οργανώσεων Copa και Cogeca.

Οι εν λόγω προτεραιότητες συζητήθηκαν κατά την διάρκεια συνεδρίασης της ομάδας εργασίας, στις 24 Φεβρουαρίου, όπου επανεξελέγησαν για μια διετή θητεία ο Γάλλος αμπελουργός Thierry Coste, ως πρόεδρός της, και οι Palma Esposito από την Συνομοσπονδία της Ιταλικής Γεωργίας (CONFAGRICOLTURA) και Rudolf Nickenig από τη Γερμανία (της CEEV), ως αντιπρόεδροι.
 
Στις προτεραιότητες της ομάδας, επίσης, είναι η παρακολούθηση της εφαρμογής της μεταρρύθμισης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στον αμπελοοινικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων του νέου συστήματος αδειοδότησης για φυτεύσεις αμπέλου και των νέων μέτρων στα εθνικά προγράμματα στήριξης.

Άλλες προτεραιότητες συμπεριλαμβάνουν την εξασφάλιση ότι οι επικείμενες διαπραγματεύσεις ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ θα παρέχουν πλεονεκτήματα για το ευρωπαϊκό κρασί όσον αφορά τη βελτίωση της πρόσβασης στην αγορά των ΗΠΑ, την άρση των μη δασμολογικών φραγμών και την αύξηση της αναγνώρισης και προστασίας του συστήματος γεωγραφικών ενδείξεων της ΕΕ, το οποίο προστατεύει τους ποιοτικούς οίνους από τις απομιμήσεις. 

Οι Copa - Cogeca πιστεύουν ότι τα περισσότερα κέρδη από μια ελεύθερη εμπορική συμφωνία θα προέλθουν από τη ρυθμιστική σύγκλιση και την ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας. Η αγορά των ΗΠΑ είναι ο κύριος προορισμός των ευρωπαϊκών εξαγωγών κρασιού και υπάρχει η δυνατότητα αύξησης της κατανάλωσης.
--------------------------------
Πηγή:  paseges.gr
--------------------------------