Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από μια διατροφή για μείωση της χοληστερίνης

1. Φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής αλέσεως
Περιέχουν άπεπτες φυτικές ίνες, οι οποίες θεωρείται ότι δεσμεύουν μέρος της χοληστερίνης του φαγητού που έχει καταναλωθεί εμποδίζοντας την απορρόφησή της από τον οργανισμό.

 
Παρόλα αυτά δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως ο ακριβής μηχανισμός. Παράλληλα, οι φυτικές ίνες αποτελούν σημαντικές πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών όπως η βιταμίνη C, διάφορα καροτενοειδή, φλαβονοειδή, κατεχίνες και ανθοκυανίνες, οι οποίες έχουν την ιδιότητα να δεσμεύουν ελεύθερες ρίζες που επιτίθενται στα κύτταρα του οργανισμού και ευθύνονται για την εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων.

2. Ελαιόλαδο
Πρόκειται για λίπος φυτικής προέλευσης συνεπώς δεν έχει χοληστερίνη γι’ αυτό ενδείκνυται ως κύρια λιπαρή ουσία για μαγείρεμα. Επιπλέον είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά (τυροσόλη, ελαιουροπεϊνη) και σε μονοακόρεστα λιπαρά, που κατά κάποιοιους ερευνητές αυξάνουν ελαφρώς τα επίπεδα της «καλής» χοληστερίνης.

3. Ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά. Παράλληλα, υπάρχουν ξηροί καρποί όπως τα φιστίκια τύπου Αιγίνης, τα αράπικα και οι ηλιόσποροι που περιέχουν ουσίες, οι οποίες σύμφωνα με έρευνες μειώνουν την απορρόφηση της χοληστερίνης.

4. Λιπαρά ψάρια
Τα λιπαρά κυρίως ψάρια (π.χ. σολομός, σαρδέλα, σκουμπρί), μπορεί να μην μειώνουν την «κακή» χοληστερίνη, αυξάνουν όμως την «καλή».

5. Σουσάμι και προϊόντα του (ταχίνι, χαλβάς, σησαμέλαιο)
Στο σουσάμι και τα προϊόντα του περιέχονται φαινολικές ενώσεις, οι λεγόμενες λιγνάνες, με κυριότερες από αυτές τη σεσαμίνη και τη σεσαμινόλη. Τελευταίες μελέτες καταδεικνύουν μια σημαντική μείωση της απορρόφησης χοληστερίνης από τον οργανισμό, όπως επίσης, και μείωση της ενδογενούς σύνθεσής της, μετά την κατανάλωση των παραπάνω συστατικών του σουσαμιού.

6. Λειτουργικά τρόφιμα για μείωση της χοληστερίνης
Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί προϊόντα που περιέχουν συστατικά, όπως για παράδειγμα φυτικές στανόλες, που σύμφωνα με μελέτες μειώνουν τα επίπεδα χοληστερίνης. Τέτοια προϊόντα είναι :
Προϊόντα επάλειψης, μαλακές μαργαρίνες, λευκό τυρί. Τα συστατικά που περιέχουν τα εν λόγω προϊόντα, σύμφωνα με μελέτες, μειώνουν τα επίπεδα χοληστερίνης, στα πλαίσια όμως πάντα μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής, σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών.
--------------------------------------------------
Πηγή: neadiatrofis.gr- Χάρης Γεωργακάκης
--------------------------------------------------