Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Στο σκαμνι ο Δήμαρχος Κυθήρων για παράβαση καθήκοντος.

Το μύθο του γεφυριού της Άρτας έζησαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι κάτοικοι των Κυθήρων, οι όποιοι άκουγαν για έργα αλλά έργα δεν γίνονταν....

Με τις …ευλογίες της δημοτικής αρχής ο εργολάβος που είχε αναλάβει συνολικά 16 έργα σε όλο το νησί, τα εκτέλεσε με καθυστέρηση μέχρι και τεσσάρων χρόνων, αν και έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε διάστημα λίγων μηνών.

Τα 16 έργα ήταν συνολικού προϋπολογισμού 912.000 ευρώ. Μάλιστα, όσο περνούσαν τα χρόνια, μπορεί να έργα να μην εκτελούνταν αλλά τα λεφτά «αυγάτιζαν»…

Αντί να επιβληθούν οι ποινικές ρήτρες στον εργολάβο για την καθυστέρηση ετών στην εκτέλεση των έργων, σε ορισμένες περιπτώσεις όχι μόνο του δόθηκε παράταση ολίγων… ετών αλλά του δόθηκε και… μπόνους με συμπληρωματικές συμβάσεις αυξάνοντας το τίμημα ορισμένων έργων προς όφελος του ασυνεπούς επιχειρηματία!

Το κατηγορητήριο
Η υπόθεση θα απασχολήσει τα δικαστήρια του Πειραιά όπου έχουν παραπεμφθεί σε δίκη συνολικά 30 κατηγορούμενοι ανάμεσα στους οποίους ο δήμαρχος Κυθήρων Θεόδωρος Κουκούλης, συνολικά 20 νυν και πρώην δημοτικοί σύμβουλοι, τρεις πρόεδροι τοπικών διαμερισμάτων, τρεις υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας και του Δήμου Πειραιά, ο εργολάβος του έργου και οι υπεργολάβοι-δύο αδέρφια νυν αντιδημάρχου.

Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιά θα καθίσουν:
Για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση ο δήμαρχος Κυθήρων, συνολικά 20 πρώην ή νυν δημοτικοί σύμβουλοι, τρεις πρόεδροι τοπικών συμβουλίων και ο υπεύθυνος της Τεχνικής Υπηρεσίας Υποστήριξης Λοιπών Δήμων Πειραιά.

Για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης κατ’ εξακολούθηση θα δικαστούν ο εργοδηγός του Τμήματος Τεχνικής Υποστήριξης Νησιωτικών Δήμων και Επιβλέπων Μηχανικός και ο προϊστάμενος του Τμήματος Τεχνικής Υποστήριξης Νησιωτικών Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων της Περιφέρειας Αττικής

Για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στις παραπάνω πράξεις ο εργολάβος των 16 έργων και οι υπεύθυνοι της εταιρείας που ήταν υπεργολάβος, δηλαδή ο αντιδήμαρχος και τα δύο του αδέρφια.
Χωρίς καμία εγγύηση συνεχίζονταν επ’ αόριστον τα έργα

Με την ιδιότητα του δημάρχου ο Θ. Κουκούλης υπέγραψε ιδιωτικά συμφωνητικά με εργολάβο που προέβλεπε την υποβολή εγγυητικής επιστολής καλής εκτέλεσης του έργου.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ενώ οι εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης πρέπει να έχουν χρόνο λήξης αορίστου διαρκείας και δεν μπορεί να υπολείπεται από την ημερομηνία της οριστικής παραλαβής των έργων, ο δήμαρχος δεν μερίμνησε για την αντικατάσταση των εγγυητικών επιστολών ορισμένου χρόνου με νέες ισόποσες, η λήξη των οποίων να οριοθετείται μέχρι και την οριστική παραλαβή του υπόψη έργου, όπως ρητά αναφέρεται στο άρθρο 35 του Ν.3669/2008.

Αποτέλεσμα; Οι επιστολές επέστρεψαν στην τράπεζα και δεν υπήρχε καμία εγγύηση για να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον ως προς την επιβολή των ρητρών σε περίπτωση που ήταν έκπτωτος ο εργολάβος.

Και δεν έφτανε αυτό.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Κυθήρων ενέκρινε αλλεπάλληλες πολύμηνες παρατάσεις έργων που είχε αναλάβει να ολοκληρώσει ο εργολάβος σε διάστημα 3 έως 5 μηνών, τα οποία έγιναν τελικά με καθυστέρηση μέχρι και πάνω από 4 χρόνια!

Θα αναλύσουμε ένα από τα 16 έργα για να καταλάβετε το τι έχει συμβεί.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της διάνοιξης Παρακαμπτήριου του δρόμου Μυρτιδίων ύψους 240.856 ευρώ, με προθεσμία περαίωσης των εργασιών το χρονικό διάστημα των 5 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης, ήτοι καταληκτική ημερομηνία η 31/10/2010.

Για το έργο αυτό εκδόθηκε εγγυητική επιστολή ύψους 128.800 ευρώ με ημερομηνία λήξης 20/11/2010.

Ο δήμαρχος δεν μερίμνησε για την αντικατάσταση της εγγυητικής με νέα ισόποση εγγυητική επιστολή, η λήξη της οποίας να οριοθετείται μέχρι και την οριστική παραλαβή του έργου όπως ορίζει ο νόμος.

Όπως και στα άλλα έργα, έτσι και αυτό εκτελέστηκε όχι εντός 5 μηνών αλλά χρόνια μετά, καθώς το Δημοτικό Συμβούλιο Κυθήρων έδινε παρατάσεις στην εκτέλεση των εργασιών.

Η πρώτη τετράμηνη παράταση δόθηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (σ.σ. πάντα με θετική εισήγηση του δημάρχου) στις 14-1-2011 λόγω μη λειτουργίας της μονάδας παραγωγής ασφαλτομίγματος. Η επόμενη παράταση δόθηκε στις 9-8-2011 με την ίδια αιτιολογία, χωρίς να υπάρχει σχετική εισήγηση της Διευθύνουσας Υπηρεσίας. Έτσι, πέρασαν 2,5 χρόνια από τη συμβατική ημερομηνία περαίωσης και το έργο ήταν ημιτελές!

«Μπόνους» νέα έργα δόθηκαν στον εργολάβο παρά τις καθυστερήσεις
 
Το πιο κραυγαλέο είναι πως ο εργολάβος που καθυστερούσε να παραδώσει σωρεία έργων, επιβραβεύτηκε παίρνοντας «μπόνους» συμπληρωματική σύμβαση για το ίδιο έργο της διάνοιξης παρακαμπτηρίου δρόμου Μυρτιδίων.
Ειδικότερα, στις 5-9-2012 υπογράφηκε συμπληρωματικό συμφωνητικό της Αρχικής Σύμβασης με το συνολικό ποσό να φτάνει τα 451.636,36 χωρίς ΦΠΑ.

Ακόμα και εδώ διαπιστώθηκαν παρατυπίες.

Αθροιστικά έπρεπε ο Δήμος να αποστείλει την 1η συμπληρωματική σύμβαση πριν τη σύναψη της στον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου που είναι υπεύθυνος για τον προληπτικό έλεγχο των δαπανών άνω των 200.000 ευρώ. Αυτό δεν έγινε…

Και δεν είναι μόνο αυτό.

Οι εγγυητικές επιστολές της συμπληρωματικής σύμβασης υπολείπονταν από τα ποσά που έπρεπε να εγγυηθούν, ενώ είχαν ημερομηνία λήξης πριν τη συμβατική ημερομηνία περαίωσης των συμπληρωματικών εργασιών κατ’ εξόφθαλμη παράβαση της νομοθεσίας!

Έργο που θα εκτελούνταν σε 3 μήνες, παραδόθηκε 4 χρόνια μετά!
 
Το Δημοτικό Συμβούλιο και ο δήμαρχος όχι μόνο ανέχονταν τις καθυστερήσεις στην εκτέλεση των έργων, αλλά ενέκριναν αλλεπάλληλα αιτήματα για παρατάσεις που ζητούσε ο συγκεκριμένος εργολάβος.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των έργων οδοποιίας στο Δημοτικό Διαμέρισμα Λογοθετιάνικων κόστους 84.370 ευρώ που έπρεπε να ολοκληρωθούν εντός τριμήνου από την υπογραφή της σύμβασης, ήτοι μέχρι τις 18-9-2008.

Και σε αυτήν την περίπτωση έληξε η εγγυητική επιστολή και επιστράφηκε στην τράπεζα. Ο δήμαρχος δεν μερίμνησε να εκδοθεί νέα εγγυητική επιστολή, με αποτέλεσμα το έργο να συνεχίζεται επ’ αόριστον χωρίς καμία εξασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου για την επιβολή ρητρών όπως ο νόμος ορίζει.

Και δεν φτάνει αυτό. Το Δημοτικό Συμβούλιο με θετική εισήγηση του δημάρχου έδωσε επτά τετράμηνες παρατάσεις στην εκτέλεση του έργου λόγω μη λειτουργίας της μονάδας παραγωγής ασφαλτομίγματος.

Η πρώτη παράταση τεσσάρων μηνών δόθηκε στις 24-10-2009, η δεύτερη στις 16-3-2010, η τρίτη στις 3-8-2010, η τέταρτη στις 14-1-2011, η πέμπτη την 1-6-2011, η έκτη στις 7-10-2011 και η έβδομη στις 22-12-2011.

Οι επανειλημμένες παρατάσεις προθεσμιών δόθηκαν με την ίδια αιτιολογία (αδυναμία παραγωγής ασφαλτομίγματος) με αποτέλεσμα να περάσουν τέσσερα και πλέον χρόνια από τη συμβατική ημερομηνία περαίωσης προκειμένου να ολοκληρωθεί τελικά το έργο!

Καταστρατήγησαν ουσιώδη όρο των διακηρύξεων των έργων
 
Με τις αποφάσεις του το Δημοτικό Συμβούλιο τροποποίησε ουσιώδη όρο της Διακήρυξης του έργου, αυξάνοντας τη συνολική προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου κατά σχεδόν 4 χρόνια!
Δεν εξασφαλίστηκε η αρχή του υγιούς ανταγωνισμού. Αν ήξεραν και άλλοι εργολάβοι πως ένα έργο που έπρεπε να παραδώσουν σε 3 μήνες, μπορούσαν να το παραδώσουν 4 χρόνια μετά, σαφώς θα είχαν κάνει καλύτερη προσφορά στο διαγωνισμό…

Τι έπρεπε να γίνει;
 
Ο συγκεκριμένος εργολάβος ήταν υπερήμερος και η Αναθέτουσα Αρχή (ο Δήμος Κυθήρων) όφειλε να επιβάλει σε βάρος του τις προβλεπόμενες ποινικές ρήτρες ή να τον κηρύξει έκπτωτο.
Βέβαια, όπως προαναφέραμε, το έργο συνεχιζόταν χωρίς εγγυητική επιστολή που θα μπορούσε να εξασφαλίσει τις ποινικές ρήτρες… Με απλά λόγια, ο εργολάβος ήταν ανεξέλεγκτος ως προς τις καθυστερήσεις, καθώς δεν θα μπορούσε να χάσει τα ποσά των εγγυητικών επιστολών, καθώς είχαν ήδη επιστραφεί στην τράπεζα όπως προαναφέραμε…

Δύο μέτρα και δύο σταθμά…
 
Εν αντιθέσει με την ανοχή που έδειχνε η δημοτική αρχή στο συγκεκριμένο εργολάβο (ως προς το πρόβλημα της μη λειτουργίας της μονάδας παραγωγής ασφαλτομίγματος), σε άλλες περιπτώσεις ο Δήμος απαιτούσε από άλλους εργολάβους να προβούν στην άμεση μεταφορά ασφάλτου από τοποθεσίες εκτός Κυθήρων και ειδικότερα από τη Σπάρτη και τη Λακωνία, μη χορηγώντας την αιτούμενη από αυτούς παράταση προθεσμίας, επί ποινή έκπτωσης αυτών…

Οι άλλοι εργολάβοι αναγκάστηκαν να επιβαρυνθούν με το κόστος μεταφοράς. Κάτι που δεν συνέβη με τον εργολάβο που ελάμβανε αφειδώς τις παρατάσεις προθεσμίας για την εκτέλεση των έργων.
Η δημοτική αρχή καταστρατήγησε την αρχή της ίσης μεταχείρισης, καθώς σε άλλους εργολάβους δεν χορηγούσε παρατάσεις, ενώ στο συγκεκριμένο ανάδοχο των 16 έργων χορήγησε παρατάσεις όχι μηνών αλλά σχεδόν 4 ετών!

«Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει»
 
Συμπτωματικά άραγε, ο συγκεκριμένος εργολάβος είχε υπογράψει δύο ιδιωτικά συμφωνητικά υπεργολαβίας για το έργο «Διάνοιξη Παρακαμπτήριου Δρόμου Μυρτιδίων», με δύο εταιρείες συνολικού ύψους 136.850 ευρώ στις οποίες συμμετέχει με ποσοστό 33,33% ο αντιδήμαρχος Μιχάλης Πρωτοψάλτης ενώ οι άλλοι δύο μέτοχοι με ποσοστά επίσης 33,33% είναι τα δύο αδέρφια του.

Ο αντιδήμαρχος δεν έπρεπε να συμμετέχει στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων που θα αποφάσιζαν για τις παρατάσεις των έργων που υπεργολάβοι ήταν οι εταιρείες του ίδιου και των αδερφών του.

Ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων είναι σαφής:

«Δημοτικός σύμβουλος δεν μπορεί να μετάσχει στη συζήτηση ενός θέματος ή στην κατάρτιση αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου ή να συμμετέχει σε γνωμοδοτικά συλλογικά όργανα τα οποία γνωμοδοτούν για θέμα που θα εισαχθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, εφόσον ο ίδιος ή συγγενής του έως το δεύτερο βαθμό εξ αίματος ή εξ αγχιστείας έχει υλικό ή ηθικό συμφέρον».

Στην προκειμένη περίπτωση ο κ. Πρωτοψάλτης συμμετείχε στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου στις 14-1-2011 και 9-8-2011 που ενέκρινε τις παρατάσεις του έργου «Διάνοιξη Παρακαμπτήριου Δρόμου Μυρτιδίων», στη συνεδρίαση στις 24-6-2011 κατά την οποία ελήφθη απόφαση με την οποία εγκρίθηκε ο πρώτος απολογιστικός πίνακας του έργου και η 1η Συμπληρωματική Σύμβαση του έργου, στη συνεδρίαση στις 4-9-2012 που ενέκρινε τη δαπάνη συμπληρωματικών εργασιών και διάθεση πίστωσης από τον προϋπολογισμό του Δήμου.

Οι εταιρείες του αντιδημάρχου ήταν υπεργολάβοι και στο έργο «Οδοποιία Τοπικού Διαμερίσματος Ποταμού» ύψους 198.054 ευρώ. Ο βασικός εργολάβος είχε υπογράψει ιδιωτικά συμφωνητικά ύψους 89.250 ευρώ ήτοι ποσοστό 45,06% της αρχικής σύμβασης του έργου του Δήμου…

Ο αντιδήμαρχος συμμετείχε στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου στις 22-9-2009 στην οποία εγκρίθηκε ο πρώτος απολογιστικός πίνακας του έργου. Μάλιστα, ελήφθη απόφαση τροποποίησης των όρων της σύμβασης σε χρόνο πολύ μεταγενέστερο από την περαίωση των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν στις 29-12-2008…

Επίσης, συμμετείχε στη συνεδρίαση στις 20-9-2010 κατά την οποία εγκρίθηκε το πρωτόκολλο προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου.

Εταιρεία του αντιδημάρχου και των αδερφών του συμμετείχαν ως υπεργολάβοι του βασικού εργολάβου για την εκτέλεση τρίτου έργου, το «Οδοποιία Τοπικού Διαμερίσματος Μητάτων» κόστους 58.408 ευρώ. Υπάρχει ιδιωτικό συμφωνητικό σύμφωνα με το οποίο η εταιρεία των αδερφιών Πρωτοψάλτη ύψους 14.280 ευρώ ήτοι ποσοστό 24,45% της αρχικής σύμβασης.

Και σε αυτήν την περίπτωση ο αντιδήμαρχος συμμετείχε ως μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου σε όλες τις αποφάσεις (9 συνεδριάσεις και ισάριθμες αποφάσεις) για τροποποιήσεις των όρων της σύμβασης (παρατάσεις προθεσμιών, τροποποίηση οικονομικού και φυσικού αντικειμένου).

Στη δέκατη συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο παρουσία του αντιδημάρχου, το συνολικό οικονομικό αντικείμενο της σύμβασης παρουσιάζει αύξηση κατά 9.977 ευρώ σε σχέση με την αρχική σύμβαση. Επιπλέον, αναλώνεται σχεδόν το σύνολο του κονδυλίου των απρόβλεπτων, 6.390 ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν ισόποσες αυξήσεις ποσοτήτων εργασιών.

Οι 30 κατηγορούμενοι θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιά.

Ο δήμαρχος, ο αντιδήμαρχος-μέτοχος σε υπεργολαβικές εταιρείες και οι 20 εμπλεκόμενοι δημοτικοί σύμβουλοι (εκ των οποίων 10 νυν της σημερινής πλειοψηφίας και 6 νυν της μειοψηφίας) θα πρέπει να δώσουν τις δικές τους εξηγήσεις για τα όσα τους καταμαρτυρεί το κατηγορητήριο.
---------------------------------------------
Πηγή:  mellon.gr-Βασίλης Τζήμτσος
---------------------------------------------