Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

"Σφίγγει" το 2014 ο οικονομικός έλεγχος σε Φορείς του Δημοσίου

Σφίγγει το 2014 ο οικονομικός έλεγχος σε Φορείς του Δημοσίου

Υπό ασφυκτικό έλεγχο, μηνιαίο και τριμηνιαίο, θα τεθούν το επόμενο έτος οι δαπάνες των ΔΕΚΟ και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, και, κυρίως, αυτές που αφορούν στη μισθοδοσία του προσωπικού, τις υπερωρίες και τις επιχορηγήσεις από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. 

Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, απέστειλε στους Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, τη σχετική εγκύκλιο για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού 2014, στην οποία επισημαίνεται ότι, η πρώτη υποχρέωση των Διοικήσεων όλων των Νομικών Προσώπων είναι να έχουν έτοιμους τους Προϋπολογισμούς τους, έως τις 31 Ιανουαρίου 2014, ενώ έως τις 15 Φεβρουαρίου 2014, πρέπει να έχουν καταρτίσει και το μηνιαίο πρόγραμμα κατανομής δαπανών, που είναι αναγκαίο για την παρακολούθηση των ενδεχόμενων αποκλίσεων, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. 

Δίδεται, δε, «σαφές μήνυμα» προς όλες τις Διοικήσεις ότι, στην περίπτωση που σημειώνονται αποκλίσεις άνω του 10%, θα πρέπει, αφενός, αυτές να αιτιολογούνται και αφετέρου, να λαμβάνονται μέτρα και δράσεις για τη διόρθωσή τους. 
Ειδικότερα, και στο πλαίσιο της εφαρμογής του Ενιαίου Μισθολογίου, τίθενται πλέον αυστηροί περιορισμοί (όρια) στον αριθμό των ωρών που μπορεί να απασχοληθεί υπερωριακά το προσωπικό του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ο.Τ.Α. 
Για τις επιπλέον αυτές δαπάνες, όπως και για τις εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ, δεν θα διατεθούν άλλα κονδύλια, πέραν των πιστώσεων που προβλέπει ο Προϋπολογισμός. 

Για τις επιχορηγήσεις από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, καθίσταται σαφές ότι, η αναγκαιότητα ή μη καταβολής της επιχορήγησης, θα πρέπει να αποφασίζεται έπειτα από αξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης των προς επιχορήγηση Φορέων και εφόσον οι δαπάνες τους δεν μπορούν να καλυφθούν από τα ίδια έσοδά τους, καθώς και από τα έσοδα από την αξιοποίηση της περιουσίας τους.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται, επίσης, ότι, οι προβλέψεις θέσεων του προσωπικού που αποχωρεί από την Υπηρεσία, λόγω συνταξιοδότησης, παραίτησης, μετάταξης, κ.λπ., θα διαγράφονται αμέσως από τα σχετικά βιβλία - μητρώα, με εξαίρεση τις προβλέψεις θέσεων των ειδικευόμενων στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα ιατρών και των ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου, καθώς και τις αριθμητικές προβλέψεις θέσεων του προσωπικού των πολιτικών γραφείων των μελών της Κυβέρνησης, των Υφυπουργών, των Γενικών Γραμματέων, του Πολιτικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, του Πολιτικού Γραφείου του Υπουργού Επικρατείας, της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης και των Γραφείων Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων των Υπουργείων.

Εξάλλου, στην εγκύκλιο υπάρχει για πρώτη φορά πρόβλεψη για τη «διαθεσιμότητα», καθώς και για την «κινητικότητα» των υπαλλήλων του Δημοσίου, με την επισήμανση, μεταξύ άλλων ότι, για τις όποιες αλλαγές στον αριθμό του προσωπικού πρέπει να ενημερώνεται άμεσα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προκειμένου να αξιολογείται κατά διαστήματα και η αναγκαιότητα ανακατανομής πόρων μεταξύ των φορέων. 

Εν κατακλείδι, όπως επισημαίνεται από τον κ. Σταϊκούρα, στρατηγικός στόχος του νέου Προϋπολογισμού είναι η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους. 
«Η επίτευξη αυτού του στόχου», αναφέρει ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών «προϋποθέτει την εδραίωση πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα έτη, θετικούς και διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας και την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, είτε με αποκρατικοποιήσεις, είτε με τη συμμετοχή "στρατηγικών εταίρων" και Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)».
---------------------------------
Πηγή: ΑΜΠΕ
---------------------------------