Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Ασφάλειες αυτοκινήτου: Μεσίτες-φαντάσματα ξεγελούν νέους οδηγούς

Κακόβουλες ιστοσελίδες προωθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο συμβόλαια αυτοκινήτου γνωστών εταιρειών και με μεγάλη έκπτωση, όμως οι λήπτες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μέχρι και ποινή φυλάκισης.


Οι απατεώνες προσεγγίζουν κυρίως νέους οδηγούς –οι οποίοι πληρώνουν ακριβότερα ασφάλιστρα, λόγω υψηλότερου κινδύνου ατυχήματος– μέσω διαδικτύου, τηλεφώνου ή ακόμα και αυτοπροσώπως. Πολλοί διαφημίζονται σε site αγγελιών ή φοιτητικά, καθώς και σε πίνακες ανακοινώσεων των πανεπιστημιακών σχολών, ενώ αρκετοί ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν πασίγνωστες ασφαλιστικές εταιρείες.

Το αρμόδιο για τις ασφαλιστικές απάτες τμήμα της βρετανικής αστυνομίας προέβη τον προηγούμενο μήνα σε περίπου 30 συλλήψεις. Μερικές ημέρες αργότερα δύο «μεσίτες» καταδικάστηκαν σε φυλάκιση για την εξαπάτηση 600 οδηγών και την απόσπαση συνολικού ποσού ύψους 500.000 λιρών.

Τρεις είναι οι κύριες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται σε τέτοιες απάτες:
  • Συμβόλαιο-μαϊμού (σε αυτή την περίπτωση, ένας Βρετανός οδηγός μπορεί να ελέγξει αν ασφαλίστηκε το όχημά του μέσω της βάσης δεδομένων askMID.com).
  • Γνήσιο συμβόλαιο, το οποίο όμως ο μεσίτης το ακυρώνει χωρίς να ενημερώσει τον πελάτη και βάζει στην τσέπη του την επιστροφή.
  • Συμβόλαιο με ψευδείς πληροφορίες  –ώστε να μειωθεί το ασφάλιστρο–, που φυσικά είναι άκυρο.

Οι οδηγοί των ανασφάλιστων οχημάτων αντιμετωπίζουν σοβαρές κυρώσεις, όπως χρηματικό πρόστιμο και αφαίρεση άδειας, ενώ αν θεωρηθούν συμμέτοχοι στην απάτη το όχημα κατάσχεται και οι ίδιοι μπορεί να μπουν στη φυλακή.

Όσοι φοβούνται πως εξαπατήθηκαν πρέπει να επικοινωνούν με την αρμόδια ασφαλιστική εταιρεία και να επαληθεύουν τα στοιχεία που έχουν δοθεί.

Δείτε και το σχετικό βίντεο κινουμένων σχεδίων: http://www.getarealdeal.co.uk/

------------------------------------
Πηγή:  nextdeal.gr
------------------------------------