Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Τελετή βράβευσης διακεκριμένων προσωπικοτήτων της Επτανήσου

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013
Η πρόσκληση της τελετής βράβευσης διακεκριμένων προσωπικοτήτων της Επτανήσου προμήνυε μια πολλά υποσχόμενη βραδιά Κυριακής στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής της Αθήνας.

Την τελετή άνοιξε η κα Ελένη Κωνοφάου πρόεδρος της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας με την βράβευση του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου, ο οποίος κατάγεται από την Κεφαλλονιά. Ο Αρχιεπίσκοπος ανέβηκε στο βήμα και μίλησε για την αγάπη και την ελπίδα που χρειαζόμαστε στη δύσκολη συγκυρία που περνά η Ελλάδα. 

Την διάχυτη συγκίνηση διασκέδασε το σχόλιο που έκανε για την καταγωγή του. Ανέφερε πως γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά έχοντας μια συγκεχυμένη εικόνα για την καταγωγή του, ως την στιγμή που θεώρησε σωστή την άποψη πως τα επίθετα που καταλήγουν σε –άτος προέρχονται από την Κεφαλονιά. Έτσι λοιπόν από τότε ισχυρίζεται πως ο ίδιος, καθώς και κάθε άνθρωπος με επίθετο σε –άτος έχει ρίζες στην Κεφαλονιά εκτός του Πιλάτος!



Ακολούθησε μια μικρή συναυλία από τα μουσικά σύνολα της Ε.Ε.Ε. σε έργα Επτανησιακής μουσικής, από δύο διακεκριμένους λυρικούς καλλιτέχνες υπό την διεύθυνση του καλλιτεχνικού διευθυντή και μαέστρου της Παναγή Μπαρμπάτη.

Η δημοσιογράφος Νατάσα Βησσαρίωνος έκανε τον συντονισμό της παρουσίασης των διακεκριμένων Επτανησίων, αφού πρώτα απονεμήθηκε τιμητική διάκριση τον Μίκυ Θεοδωράκη, ο οποίος κατά την διάρκεια της διαμονής του στο Αργοστόλι ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στο βιολί επηρεασμένος από την Επτανησιακή μουσική.

Ανάμεσα στους βραβευθέντες ήταν οι Κυθήριοι Παναγιώτης Βάρδας διακεκριμένος καρδιολόγος και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας και ο Γιώργος Κασιμάτης συνταγματολόγος και καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου. Οι τίτλοι και τα επιτεύγματα των δύο διακεκριμένων ανδρών είναι τέτοια και τόσα, που δεν στάθηκε δυνατόν να συμπεριληφθούν στην σύντομη παρουσίαση της δημοσιογράφου.



Από τους εκλεκτούς διακεκριμένους Επτανήσιους, όλοι αυθεντίες στον τομέα τους, έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ο Ιθακήσιος επιστήμονας Γιώργος Παξινός, ο επιστήμονας που χαρτογράφησε τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Ανεβαίνοντας στο βήμα ο κος Παξινός αναφέρθηκε στον ανθρώπινο εγκέφαλο λέγοντας: «Αν είχε το ίδιο μέγεθος με αυτόν των αρουραίων δεν θα αντιλαμβανόμασταν τα αποτελέσματα των πράξεών μας και την κρίση μέσα στην οποία ζούμε. Στο μέγεθος που είναι ο ανθρώπινος εγκέφαλος αντιλαμβανόμαστε τι κάναμε και τι κρίση βιώνουμε. Αν ήταν μεγαλύτερος θα μπορούσαμε να βρούμε τις λύσεις γνωρίζοντας και τι προκάλεσε τα προβλήματα. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν έχει το σωστό μέγεθος»!

Ευχάριστη στιγμή της τελετής υπήρξε η βράβευση του Κερκυραίου Σάκη Ρουβά. Ο δημοφιλέστατος καλλιτέχνης άφησε άναυδο και συγκινημένο το κοινό, όταν απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο αναρωτήθηκε τι καλό έχει κάνει, ώστε να βρίσκεται στην ίδια τελετή, την ίδια στιγμή και να παίρνει το ίδιο βραβείο με τον Σεβασμιώτατο.



Η τελετή υπήρξε σε όλη την διάρκειά της εξαιρετική, ποιοτική, με υψηλή αισθητική και άρτια οργάνωση.

Ο επίλογος της βραδιάς ήταν η υπέροχη αίσθηση πληρότητας και υπερηφάνειας για τα επιτεύγματα των συμπατριωτών μας και την Επτανησιακή μας κουλτούρα.

Σε σύνολο οι Διακεκριμένες προσωπικότητες της Επτανήσου που βραβεύτηκαν ήταν οι ακόλουθες:

Παναγιώτης Βάρδας – Κύθηρα
Γιάννης Δόϊκας – Παξοί
Γιώργος Κασιμάτης – Κύθηρα
Γιώργος Κατσαρός – Κέρκυρα
Κάλια Κουβά – Παξοί
Δημήτρης Παίζης – Ιθάκη
Γιώργος Παξινός – Ιθάκη
Μίμης Πλέσσας – Ζάκυνθος
Γιάννης Πολίτης – Λευκάδα
Σάκης Ρουβάς – Κέρκυρα
Τζένη Ρουσσέα – Ζάκυνθος
Μαρία Φαραντούρη – Κεφαλονιά
Σπύρος Φλογαϊτης – Λευκάδα
---------------------------------------------------
Πηγή: kythirionpolitia.gr-Ελίνα Γαλανοπούλου
---------------------------------------------------