Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Στήριξη με 2 δις ευρώ για 17.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Στήριξη με 2 δις ευρώ για 17.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Πολύτιμο για τη δοκιμαζόμενη Αγορά αναμένεται το Πρόγραμμα στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που θα υλοποιήσει το Υπουργείο Ανάπτυξης &Ανταγωνιστικότητας. 
 
Η αξιολόγηση του Προγράμματος για τις ΜμΕ «Εμπόριο, Μεταποίηση, Τουρισμός» τελείωσε και ο Υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, συνεπικουρούμενος από τον Πρόεδρο της ΕΝ.Π.Ε. και Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρό - καθώς οι Περιφέρειες είναι αρωγοί στο Πρόγραμμα - ανακοίνωσε αποτελέσματα και χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, στο Πρόγραμμα θα ενταχθούν τελικά 17 χιλιάδες επιχειρηματικά σχέδια, 7.500 περίπου που πέρασαν στην πρώτη κατηγορία και άλλα 9.500 χιλιάδες τα οποία ξεπέρασαν τη βάση. «Έτσι συνολικά θα έχουμε 17.000 επιχειρήσεις, 17.000 επιχειρηματικά σχέδια», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης. 

Η δημόσια δαπάνη θα ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ μαζί με την ιδιωτική συμμετοχή το «χρηματοδοτικό πακέτο» θα ανέβει στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αναλυτικά οι δηλώσεις:

Κωστής Χατζηδάκης: «Κάναμε υπερδέσμευση λαμβάνοντας υπόψη το πρόβλημα της ρευστότητας. Από τα σχέδια που υποβάλλονται τα τελευταία χρόνια έχουμε ένα περιορισμένο σχετικά ποσοστό υλοποίησης, πράγμα το οποίο μας οδήγησε σ’ αυτή την απόφαση. Δεσμεύουμε περισσότερα κονδύλια, για να είμαστε σίγουροι ότι τα χρήματα που διατίθενται μέσω του ΕΣΠΑ, τα 455 περίπου εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν όλα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εάν χρειαστεί να δώσουμε και παραπάνω, αν κάνουμε την υπόθεση εργασίας ότι θα έρθουν περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τότε έχουμε επεξεργαστεί τις λύσεις προκειμένου να υπάρχει κάλυψη.

Ωστόσο, με την απόφαση αυτή θέλαμε να κάνουμε απολύτως σίγουρο ότι θα υπάρξει μια ουσιαστική στήριξη στην επιχειρηματικότητα και πραγματικά θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό ότι 17.000 διαφορετικά επιχειρηματικά σχέδια θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν.

Το δημόσιο βάζει μέσω του ΕΣΠΑ τα μισά λεφτά και οι επιχειρήσεις αυτές έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από τα διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν αναπτυχθεί εν τω μεταξύ. Το Ταμείο Επιχειρηματικότητας του ΕΤΕΑΝ, τα προγράμματα Jeremie, τις δράσεις που αναπτύσσονται μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Για την αξιολόγηση των προγραμμάτων ακολουθήθηκαν όλες οι προβλέψεις των κοινοτικών κανονισμών. Προχωρήσαμε με απόλυτη διαφάνεια και σε πολύ στενή συνεργασία με τις Περιφέρειες. Τα χρήματα άλλωστε ήταν χρήματα από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα. Προχώρησαν οι αξιολογήσεις μέσα στο καλοκαίρι, οι άνθρωποι που δούλεψαν γι΄ αυτά δεν πήγαν καν διακοπές και όσοι αξιολογήθηκαν, όσοι περνάνε τη βάση είτε στην πρώτη είτε στη δεύτερη κατηγορία, μπορεί να ξεκινήσουν αμέσως τη διαδικασία για τη χρηματοδότησή τους.

Είναι σημαντικό να γίνει σαφές, πως όποιος έχει κάνει δαπάνες τουλάχιστον 30% ήδη για την επένδυσή του να κάνει αμέσως τα χαρτιά του προκειμένου να πληρωθεί. Δεν θα περιμένει για μήνες.

Επίσης, να κάνω μια άλλη διάκριση, σε σχέση με την πρώτη και τη δεύτερη κατηγορία. Στην πρώτη κατηγορία που είναι οι 7.500 επιχειρήσεις, είναι οι επιχειρήσεις που έτσι κι αλλιώς θα εντάσσονταν στο πρόγραμμα, γιατί ήταν στην κορυφή της βαθμολογίας. Γι΄ αυτές θα ισχύσουν όλα όσα έχουν ήδη εξαγγελθεί, σε σχέση με το πρόγραμμα αυτό.

Για τη δεύτερη κατηγορία που είναι απλώς οι επιχειρήσεις, τα σχέδια τα οποία πέρασαν τη βάση, αυτό το οποίο αποφασίστηκε είναι ότι μπορεί και εκείνες να προχωρήσουν κανονικά, με δύο προϋποθέσεις που ισχύουν εναλλακτικά: Η πρώτη είναι να υποβληθεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2014 από το δικαιούχο στον ΕΦΕΠΑΕ αίτηση επαλήθευσης πιστοποίησης του έργου τουλάχιστον για το 30% του συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού της επένδυσης. Δηλαδή μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου αυτοί που πέρασαν τη βάση και ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία θα πρέπει να φέρουν πιστοποιητικά που να αποδεικνύουν ότι έχουν κάνει το 30% της επένδυσης ή εναλλακτικά μέχρι τότε να έχουν συνάψει ένα δάνειο για την επένδυσή τους το οποίο να καλύπτει το 20% του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης.

Άρα προχωρούμε και προχωρούμε από αύριο. Όλοι όσοι έχουν ενταχθεί είτε στην πρώτη κατηγορία είτε στη δεύτερη, μπορεί να προχωρήσουν προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από τώρα αν έχουν τις προϋποθέσεις ή εν πάση περιπτώσει να κάνουν ό, τι είναι αναγκαίο έτσι ώστε οι επενδύσεις τους να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν, με απώτατο όριο ολοκλήρωσης τον Ιούνιο του 2015». 

Γιάννης Σγουρός: «H πρόσκληση τις τρεις προηγούμενες φορές ήταν στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής για να υπογράψουμε παρουσία του κ. Υπουργού τις συμβάσεις για τα νέα έργα στην Αττική, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 250 εκατομμυρίων ευρώ. Σήμερα η πρόσκληση είναι στο Υπουργείο Ανάπτυξης για να παρουσιάσουμε το Πρόγραμμα Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Αττικής. Μπορεί να παίζουμε εκτός έδρας σήμερα αλλά αισθανόμαστε σαν το σπίτι μας γιατί ο σκοπός είναι κοινός.

Το Πρόγραμμα Ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς μεταποίησης, τουρισμού, εμπορίου και υπηρεσιών, αποτελεί μια πρωτοβουλία με στόχο την ενίσχυση υφισταμένων νέων και υπό σύσταση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που θα υλοποιήσουν επενδύσεις προσανατολισμένες στην καινοτομία, το περιβάλλον και τις τεχνικές Πληροφορικής.

Χρηματοδοτούμε από πόρους του ΕΣΠΑ μικρομεσαίες επιχειρήσεις με 130.500 ευρώ για να ανανεώσουν τον εξοπλισμό τους και να εκσυγχρονίσουν τις επιχειρήσεις τους. Ειδικά στην Αττική υποβλήθηκαν 6.093 αιτήσεις, συνολικού προϋπολογισμού 694.553.561 ευρώ και με αιτούμενη επιχορήγηση 301.802.161 ευρώ.

Το σύνολο του Προγράμματος Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων για όλη την Ελλάδα είναι 456 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά η Περιφέρεια Αττικής συμμετέχει με 130 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή πάνω από το 30% του προγράμματος πανελλαδικά. Η επιχορήγηση των επιχειρήσεων μπορεί να φτάσει μέχρι και το 50% της επένδυσης.

Και μια λεπτομέρεια με σημασία. Όλα τα προηγούμενα Προγράμματα χρειάστηκαν 16 με 18 μήνες για να αξιολογηθούν. Αυτό το Πρόγραμμα που δόθηκε στις αιρετές Περιφέρειες να το τρέξουν, ολοκληρώθηκε η αξιολόγησή του σε 4 μήνες. Κι εδώ θέλω να πω ότι η επικοινωνία και η συνοχή και η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση φέρνει το καλό αποτέλεσμα.

Η αγορά είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Και ειδικά στην Ελλάδα αυτή η ραχοκοκαλιά είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα τελευταία χρόνια έχουν βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα. Η πολιτεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλουν να είναι δίπλα τους. Έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της δημοσιονομικής κρίσης.

Επιχειρηματικότητα και ανάπτυξη πάνε χέρι-χέρι. Δε μπορεί από τη μια να βάζουμε τρικλοποδιές στην επιχειρηματικότητα και από την άλλη να περιμένουμε να έρθει η ανάπτυξη κάνοντας ξόρκια. Η ανάπτυξη θέλει δράση, θέλει παρεμβάσεις, θέλει στήριξη. Η καταπολέμηση της ανεργίας δε μπορεί να γίνει μέσα από επιδόματα ανεργίας. 

Πρέπει όλοι μαζί να κηρύξουμε τον πόλεμο κατά της ανεργίας. Επαναλαμβάνω, πρέπει όλοι μαζί να κηρύξουμε τον πόλεμο κατά της ανεργίας. Ειδικά για τη νέα γενιά, που μαστίζεται με ποσοστό πάνω από 60%. Και σ’ αυτό τον πόλεμο πρέπει να αξιοποιήσουμε όλα μας τα όπλα. Το μεγαλύτερο απ’ όλα αυτά τα όπλα, είναι το ΕΣΠΑ, είτε το 2007-2013, είτε το δεύτερο Πρόγραμμα τώρα που έρχεται από 1/1/2014 με 2020.

Η Περιφέρεια Αττικής και πάλι βάζει πλάτη σ’ αυτή την εθνική προσπάθεια με έργα και όχι με λόγια. Παλιά, οι πατεράδες μας, οι παλαιότεροι έλεγαν, «έλλειψη χρημάτων, στάση εμπορίου». Αυτό μαζί με το Υπουργείο, με τον Υπουργό, τον κ. Χατζηδάκη, προσπαθούμε να ανατρέψουμε».
---------------------------
Πηγή: epoli.gr
---------------------------