Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Οινοστάφυλα: Καλός ο φετινός τρύγος σε ποσότητα και ποιότητα όχι όμως και στις τιμές για τον παραγωγό

Λιγότερο από μία εβδομάδα απομένει μέχρι να ολοκληρωθεί ο τρύγος 2013 στις ποικιλίες των οινοστάφυλων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, από στοιχεία που συνέλεξε από την ΚΕΟΣΟΕ και τον ΣΕΟ, στην συντριπτική πλειοψηφία των περιοχών της χώρας ο τρύγος κύλησε ομαλά, χωρίς προβλήματα από ασθένειες ή τις καιρικές συνθήκες. 


Ωστόσο, σύμφωνα με όσα μας αναφέρουν άνθρωποι του κλάδου τα προβλήματα σε επίπεδο αγοράς και τιμών παραμένουν. Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΕΟ, κ. Άγγελος Ρούβαλης, αναφέρθηκε στα προβλήματα του παρεμπορίου τόσο στο τσίπουρο όσο και στο χύμα κρασί ζητώντας από την πολιτεία να λάβει μέτρα και να εντατικοποιήσει τους ελέγχους. Από την πλευρά του, ο Γεν. Διευθ. της ΚΕΟΣΟΕ, κ. Παρασκευάς Κορδοπάτης, κάνει λόγο για χαμηλές τιμές οι οποίες οδηγούν στην εγκατάλειψη της αμπελουργίας μια και αυτή πλέον είναι εξαιρετικά ασύμφορη.

ΣΕΟ

Ειδικότερα, μιλώντας για τον φετινό τρύγο με τον κ. Άγγελο Ρούβαλη, Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) μας ανέφερε: «Την εβδομάδα που μας έρχεται η συγκομιδή αναμένεται να ολοκληρωθεί. Η χρονιά αυτή μέχρι στιγμής ήταν από τις πιο ομαλές και σε θέματα ποιότητας (λόγω και του ήπιου καλοκαιριού) αλλά και ποσοτικά.
Πολλές εταιρείες λόγω των προβλημάτων ρευστότητας δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και βγαίνουν από την αγορά. Υπάρχει μια κοινή αγωνία σε όλους να πληρωθούν και οι αμπελουργοί έγκαιρα, γεγονός που δεν είναι εξασφαλισμένο ακριβώς λόγω των προβλημάτων ρευστότητας. Ωστόσο είμαστε αισιόδοξοι καθώς έχουμε κάποια σημάδια ότι η αγορά θα εμφανίσει φέτος οριακή βελτίωση».

Παραοικονομία

Και πρόσθεσε: «Ένα μεγάλο πρόβλημα ωστόσο είναι το πρόβλημα της παραοικονομίας. Υπάρχουν δύο ειδών. Η μία είναι η παραοικονομία του τσίπουρου που κάποιοι χωρίς τιμολόγια και δελτία αποστολής κάνουν αγοραπωλησίες. Σε συνθήκες μάλιστα οικονομικής κρίσης τα φαινόμενα αυτά αναπτύσσονται με αλματώδη τρόπο. Το δεύτερο είναι ότι παρόλη την μεγάλη αλλαγή με το θέμα των ασκών στη χύμα κατανάλωση παραμένει σε πάρα πολλά σημεία ένα χύμα κρασί το οποίο είναι ανεξέλεγκτο και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν είναι ελληνικό ή όχι. Αν μπορέσουμε με την βοήθεια της πολιτείας και μέσω νέων δομών να υπερνικήσουμε αυτά τα δύο προβλήματα, το ελληνικό κρασί θα έχει καλύτερο μέλλον».

ΚΕΟΣΟΕ

Από την πλευρά του ο κ. Παρασκευάς Κορδοπάτης, Γενικός Διευθυντής της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) μας τονίζει: «Έχουν μείνει ελάχιστες περιοχές στις οποίες δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα ο τρύγος στα οινοστάφυλλα. Η εικόνα είναι ότι φέτος έχουμε μια πάρα πολύ καλή χρονιά, γενναιόδωρη τόσο ως προς την ποσότητα όσο και ως προς την ποιότητα, με πολύ λίγα προβλήματα αφού δεν είχαμε σχεδόν καθόλου ασθένειες. Η ωρίμανση ήταν πολύ ομαλή, με τέτοιες κλιματολογικές συνθήκες ώστε η συμπύκνωση των σακχάρων είναι στα καλύτερα επίπεδα γεγονός το οποίο μας εγγυάται γευστικούς αρωματικούς χαρακτήρες».

Χαμηλές τιμές

Μιλώντας για το πρόβλημα με τις χαμηλές τιμές σημειώνει στον ΑγροΤύπο: «Εκείνο που δεν έχει πάει καλά και αφορά διαχρονικά την αμπελουργία είναι οι τιμές. Για να το εξηγήσουμε με ένα παράδειγμα θα έλεγα ότι όταν στην Αττική ένας αμπελώνας με 500 κιλά/στρέμμα πληρώνεται 30 λεπτά το κιλό εισπράττει 150 ευρώ το στρέμμα για όλο το χρόνο. Από αυτά, τα 2/3 είναι κόστος. Μένουν λοιπόν ως κέρδος για τον αμπελουργό 50 ευρώ το χρόνο (το στρέμμα). Σκεφτείτε λοιπόν ότι ο καταναλωτής θα πληρώσει 10 ευρώ/λίτρο στην ταβέρνα το χύμα κρασί και ο αμπελουργός από αυτά θα πάρει τα 10 λεπτά. Δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι η αμπελοκαλλιέργεια και να μην μειώνεται. Όσο μεράκι και να έχει κανείς θα τα παρατήσει. Ξέρω αμπελουργούς οι οποίοι για 64 στρέμματα έβγαλαν 49 τόνους σταφύλι και εισόδημα 4.500 ευρώ το χρόνο. Ποιος θα στηριχθεί σε αυτό το εισόδημα; Η καλλιέργεια δυστυχώς δεν είναι κερδοφόρα. Πρέπει να φροντίσουμε όλες τις παραμέτρους ακόμα και την μείωση του κόστους των εισροών σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών. Δεν μπορούν να πωλούν ένα λίτρο κρασί όσο ένα λίτρο νερού».
Και καταλήγει: «Τη στιγμή αυτή οι τιμές έφθασαν – με παντελή έλλειψη λευκού κρασιού – στα 65 λεπτά το λίτρο στο ενδιάμεσο εμπόριο και δεν νομίζω ότι ο καταναλωτής δεν μπορεί να πληρώσει και 2 ευρώ το λίτρο στο σούπερ μάρκετ. Στα ίδια επίπεδα (60 με 70 λεπτά) είναι και η τιμή στο κόκκινο. Αυτή την στιγμή εν τω μεταξύ μαθαίνω ότι υπάρχει διαθέσιμο χύμα λευκό κρασί από Ιταλία 37 λεπτά/λίτρο με αποτέλεσμα να συμπιέζονται συνεχώς οι τιμές. Πρέπει οι αρμόδιοι να κατανοήσουν ότι δεν υπάρχει ορθολογική ανάπτυξη στα στάδια της αλυσίδας του προϊόντος από το αμπέλι μέχρι το ράφι».

Η πρώτη εκτίμηση του ΥπΑΑΤ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας παραχώρησε η ΚΕΟΣΟΕ τα οποία βασίζονται στις πρώτες εκτιμήσεις του ΥπΑΑΤ σχετικά με την φετινή παραγωγή αναφέρουν ότι αυτή εκτιμάτε στα 3.700.000 HL, αυξημένη δηλαδή κατά 18,78% σε σύγκριση με την παραγωγή της περιόδου 2012/13 και 34,55% σε σύγκριση με την αντίστοιχη του 2011/12, χρονιά κατά την οποία οι αμπελώνες επλήγησαν από τον περονόσπορο.
Ωστόσο η πρώτη αυτή εκτίμηση εξακολουθεί να είναι αυξημένη κατά 14,21% και από το μέσο όρο πενταετίας 2008-2012 (3.239.600 HL) γεγονός που αποδεικνύει ότι φέτος ο ελληνικός αμπελώνας ήταν γενναιόδωρος.
Όσον αφορά τις κατηγορίες οίνων, το ΥπΑΑΤ εκτιμά την παραγωγή, οίνων ΠΟΠ στο 10%, οίνων ΠΓΕ στο 24,32%, ποικιλιακών οίνων στο 3,51% και των υπόλοιπων οίνων στο 62,17%. Στο σύνολο της παραγωγής οι ερυθροί και ερυθρωποί αντιστοιχούν στο 38,38% και οι λευκοί στο 61,62%.

Αχαΐα

Ο τρύγος στην περιοχή Πατρών ξεκίνησε φέτος πρώιμα (τουλάχιστον μία εβδομάδα). Από τις 12 Αυγούστου είχαν αρχίσει οι παραλαβές σταφυλιών με πρώτη ποικιλία το Μοσχάτο και ακολούθησε το Chardonnay.
Οι παραχθείσες ποσότητες Μοσχάτου ήταν μεγαλύτερες σε σχέση με τις περσινές. Η Μαυροδάφνη και τα άλλα ποικιλιακά ερυθρά (Cabernet, Merlot, Syrah) κυμάνθηκαν στα περσινά επίπεδα παραγωγής αλλά με άριστη υγεία. Ο τρύγος του Ροδίτη ξεκίνησε νωρίτερα σε σχέση με το 2012. Η ποιότητα του Ροδίτη είναι αρκετά καλή.

Ρόδος

Ο όγκος της παραγωγής του 2013 είναι κανονικός για το νησί, παρατηρείται όμως αυξημένη εισκόμιση σταφυλιών από τους αμπελουργούς για την παραγωγή του τοπικού αποστάγματος “σούμα”.
Ασθένειες δεν παρατηρήθηκαν με αποτέλεσμα τα εισκομιζόμενα σταφύλια να έχουν άριστη εικόνα από άποψη υγιεινής. Οι τιμές αναμένεται να συντηρηθούν στα περσινά επίπεδα.

Αττική

Ο όγκος παραγωγής στην περιοχή του Κορωπίου και της Παιανίας αυξήθηκε σε αντίθεση με αυτή των Σπάτων που μειώθηκε κατά 30% εξαιτίας της χαλαζόπτωσης και της μειωμένης καρπόδεσης, που παρατηρήθηκε γεγονός που αποδίδεται στην ηλικία του αμπελώνα. Χαρακτηριστικό της περιοχής κατά τα λεγόμενα των αμπελουργών, είναι το «καθαρό σταφύλι», που παρήχθηκε απαλλαγμένο από ασθένειες. Αν συνυπολογίσει κανείς την οικονομική αδυναμία των αμπελουργών ώστε να προβούν σε λιπάνσεις, μπορεί να υποστηρίξει ότι η παραγωγή της Αττικής είναι άκρως βιολογική αφού οι παρεμβάσεις περιορίζονται μόνο σε θειαφίσματα.
Όμοιες συνθήκες και ποιότητα παραγωγής και στα Μέγαρα, περιοχή στην όποια σημείο διαφοροποίησης αποτελεί, η μειωμένη συγκομιδή κατά 20% εξαιτίας των περσινών καυσώνων που στρέσαραν και φέτος τα αμπέλια.

Κεφαλονιά

Ο τρύγος για την Ρομπόλα ξεκίνησε στις 10 Αυγούστου και ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα στις 3 Σεπτέμβρη. Ακολούθησαν οι ερυθρές ποικιλίες, των οποίων ο τρύγος ολοκληρώθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου, με την συνολική συγκομιδή να αγγίζει τους 650 τόνους, 20% πάνω από τον μέσο όρο. Δεν παρατηρήθηκαν ιδιαίτερες προσβολές από ασθένειες.

Τύρναβος

Οι στρεμματικές αποδόσεις είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι σε κανονικά όμως για την περιοχή επίπεδα, τα σταφύλια είναι απόλυτα υγιή χωρίς καθόλου προσβολές σε όλες τις ποικιλίες και σε όλους τους αμπελώνες.
Η χρονιά χαρακτηρίζεται πρώιμη με αρμονική ωρίμαση των σταφυλιών, ο σακχαρικός τίτλος είναι υψηλός αλλά και οι οξύτητες κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα πράγμα σπάνιο για τα δεδομένα της περιοχής.

Βοιωτία

Ως προς τον όγκο παραγωγής η φετινή χρονιά φαίνεται να έχει αυξημένη παραγωγή σε σχέση με την περσινή χρονιά, κατά 20% περίπου (κυρίως για τις λευκές ποικιλίες).
Ο μέσος σακχαρικός τίτλος της ποικιλίας Σαββατιανό, κατά μέσο όρο και ανάλογα τη ζώνη, δεν είναι ιδιαίτερα υψηλός και ίσως χρειαστεί ενίσχυση (εμπλουτισμός). Για τις υπόλοιπες ποικιλίες δεν υφίσταται τέτοιο θέμα.
Η τιμή του Σαββατιανού που κυμαίνεται μεταξύ 0,20-0,24 ευρώ επηρεάζει και τις όμορες περιοχές (π.χ. Θεσσαλία) αφού η τιμή του Μοσχάτου Αμβούργου στην ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου, μειώθηκε από τα 0,35 ευρώ που κατέβαλε ο συνεταιρισμός ΑΟΣ Τυρνάβου στα 0,28 ευρω, τιμή που καταβάλλει σήμερα το ελεύθερο εμπόριο.

Λήμνος

Από τις λίγες εξαιρέσεις στον κανόνα των καλών ποσοτικά συγκομιδών της υπόλοιπης Ελλάδας αποτελεί το νησί της Λήμνου. Μοσχάτο Αλεξανδρείας: Η παραγωγή φέτος είναι μειωμένη κατά 40%, μερικώς λόγω χαλαζόπτωσης σε κάποιες από τις κύριες αμπελουργικές περιοχές του νησιού, κυρίως λόγω μειωμένης καρπόδεσης, αλλά επιπρόσθετα εξαιτίας της καταστροφής που προκαλούν τα άγρια κουνέλια στον αμπελώνα. Λημνιό: Η εσοδεία 2013 αναμένεται πολύ καλή, με παραγωγή αρωματικών και ισορροπημένων κρασιών.

Πεζά Κρήτης

Οι κλιματικές συνθήκες προσδιόρισαν την πρωιμότητα του τρύγου κατά μία εβδομάδα σε σχέση με πέρυσι και κατά δύο εβδομάδες σε σχέση με το παρελθόν της περιοχής. Πέραν του αλκοολικού τίτλου που την φετινή χρονιά είναι αυξημένος και του χρώματος στις ερυθρές ποικιλίες που δείχνουν μια ατελή αλλά ικανοποιητική φαινολική ωρίμαση, τα πρωτογενή αρώματα των ποικιλιών διαφαίνεται ότι θα είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα, γεγονός στο οποίο συνέβαλε και η υγιεινή κατάσταση των σταφυλιών, αφού δεν υπήρξαν ασθένειες.

Αμύνταιο

Η καλλιεργητική περίοδος 2012-2013 υπήρξε ιδιαίτερα ευνοϊκή από άποψη κλιματολογικών συνθηκών για την παραγωγή σταφυλιών. Η χρονιά του 2013 μπορεί να χαρακτηρισθεί ιδανική επίσης για την παραγωγή αφρωδών οίνων. Επίσης οι οίνοι από Ξινόμαυρο που προορίζονται για παλαίωση (οίνοι ΠΟΠ 2013) υπόσχονται εύρωστο χαρακτήρα, εντυπωσιακό χρώμα και ξεχωριστά αρώματα.

Σάμος

Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2013, συνέτειναν στο να πρωιμίσει η χρονιά κατά 10 μέρες. Οι σακχαρικοί τίτλοι και οι οξύτητες είναι σε πολύ ικανοποιητικές τιμές και αναμένεται τα κρασιά της εσοδείας να έχουν πολύ καλά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, που αναδεικνύουν τα κρασιά της Σάμου με τις σπάνιες ιδιαιτερότητές τους. Ο τρύγος ξεκίνησε 31/7 και τελείωσε στις 13/9/2013.

Σαντορίνη

Ο φετινός τρύγος στη Σαντορίνη ήταν ο πλέον πρώιμος των τελευταίων ετών. Όλες οι ποικιλίες από το σύνολο των αμπελώνων τρυγήθηκαν με το χέρι και παραδόθηκαν στα οινοποιία έως τις 25 Αυγούστου. Η συνολική παραγωγή σταφυλιών στη Σαντορίνη για το 2013 ανήλθε στους 2.750 τόνους περίπου. Η απόδοση είναι μειωμένη κατά 20% σε σχέση με την περσινή χρονιά, φτάνοντας περίπου τα 200Kg/στρέμμα κατά μέσο όρο. Αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται στη σφοδρή ανεμοθύελλα που έπληξε τη Σαντορίνη στις 18 Απριλίου 2012, που κατέστρεψε τους νεαρούς βλαστούς και δεν άφησε υλικό για καρποφορία.
--------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
--------------------------------