Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Πραγματοποιούνται οι εγγραφές των πρωτοετών στα Πανεπιστήμια - Θετικά απάντησαν οι πρυτάνεις στον Αρβανιτόπουλο


Παραμένουν τα προβλήματα με τις γραμματείες - Απειλή 48ωρης απεργίας από την ΠΟΣΔΕΠ
Παρέμβαση προς τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους λόγω της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων τους έκανε σήμερα το υπουργείο Παιδείας για τις εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών.


Συγκεκριμένα ο κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος με εντολή του προς τους πρυτάνεις των ΑΕΙ και τους προέδρους των ΤΕΙ ζητεί να μεριμνήσουν άμεσα και στο πλαίσιο της ευθύνης τους για την ομαλή διεξαγωγή και ολοκλήρωση των εγγραφών.

«Εξαιτίας δυσχερειών που ανέκυψαν κατά την περίοδο των εγγραφών των πρωτοετών φοιτητών παρακαλείστε να μεριμνήσετε άμεσα, στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς σας και της εξ αυτής ευθύνης, για την ομαλή διεξαγωγή και ολοκλήρωση των εγγραφών αυτών στα Ιδρύματα και τις Ακαδημίες σας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας.

Αυτό σημαίνει ότι οι υπουργός Παιδείας αναθέτει στις ίδιες τις διοικήσεις των ΑΕΙ να παρατείνουν την προθεσμία των εγγραφών.

Παράλληλα, ανοιχτά μένουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πτυχιούχοι φοιτητές που έχουν κανονίσει διδακτορικά στο εξωτερικό, οι τελειόφοιτοι του Πολυτεχνείου που εκπονούν τις διπλωματικές τους εργασίες και έχουν εργαστήρια καθώς και όλες οι περιπτώσεις φοιτητών που χρειάζονται έγγραφα από τις γραμματείες τους.

Η απάντηση της Συνόδου των Πρυτάνεων

Θετική ήταν η ανταπόκριση από το Προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων στην εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας για παράταση των εγγραφών των πρωτοετών φοιτητών.:

«Στο έγγραφο ζητείται από τα Πανεπιστήμια να μεριμνήσουν για την ομαλή διεξαγωγή και ολοκλήρωση των εγγραφών των πρωτοετών φοιτητών. Τα Πανεπιστήμια πράγματι, στο πλαίσιο της αυτοδιοίκησης τους, και προκειμένου να διευκολύνουν με το καλύτερο δυνατό τρόπο την εγγραφή των πρωτοετών φοιτητών θα μεριμνήσουν για την παράταση της περιόδου των εγγραφών και για τον ορισμό νέων ημερομηνιών» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

Η Σύγκλητος του ΑΠΘ συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα, 27 Σεπτεμβρίου 2013, και αφού διαπίστωσε ότι οι διοικητικές υπηρεσίες του Ιδρύματος υπολειτουργούν ως αποτέλεσμα του μέτρου σύμφωνα με το οποίο τίθενται σε διαθεσιμότητα 169 διοικητικοί υπάλληλοι και των αντιδράσεων που επακολούθησαν, αποφάσισε:

«1. Τη μετάθεση για μία εβδομάδα της έναρξης των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου. Νέα ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων η Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013.

2. Μετά και το έγγραφο του υπουργείου Παιδείας (αρ. πρωτ. Φ5/137334/Β3, 26-09-2013) όπου αναγνωρίζεται η ύπαρξη δυσχερειών κατά τη διεξαγωγή των εγγραφών των πρωτοετών φοιτητών, η Σύγκλητος του ΑΠΘ αποφασίζει την παράταση των εγγραφών των πρωτοετών φοιτητών. Η νέα προθεσμία θα ανακοινωθεί μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν».

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Παρατείνονται ως και την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013 οι εγγραφές των πρωτοετών για όλα τα Τμήματα του Παναπιστημίου Αιγαίου. Σχετική ανακοίνωση του ιδρύματος υπενθυμίζει ότι το χειμερινό εξάμηνο αρχίζει στις 7.10.2013 και ότι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων σίτισης και στέγασης παλαιών και νέων φοιτητών έχει επίσης παραταθεί μέχρι τις 4 Οκτωβρίου.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.aegean.gr

Απειλή 48ωρης απεργία από την ΠΟΣΔΕΠ

Η διαθεσιμότητα 1.349 διοικητικών υπαλλήλων σε 8 πανεπιστήμια έχει προκαλέσει αναταραχή στον ακαδημαϊκό χώρο. Πέρα από τις κλειστές γραμματείες, που έχουν παραλύσει τη διοικητική λειτουργία των ΑΕΙ, τώρα έρχονται και η απειλή για κινητοποιήσεις του διδακτικού προσωπικού για να θέσει εμπόδια και στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Η πανελλήνια ομοσπονδία των διδασκόντων στα ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ) εισηγείται στα μέλη της 48ωρη απεργία για την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη, 1η και 2 Οκτωβρίου αντίστοιχα.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΟΣΔΕΠ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η ΔΕ της ΠΟΣΔΕΠ απαιτεί την άμεση απόσυρση της ΚΥΑ για τις διαθεσιμότητες. Εκφράζει τη συμπαράστασή της προς τους εργαζόμενους στα πανεπιστήμια και αναγνωρίζει τη σημαντική προσφορά τους στις εκπαιδευτικές και ερευνητικές λειτουργίες των ιδρυμάτων. Καλεί τους Συλλόγους ΔΕΠ να συμπαραταχθούν με τους εργαζόμενους στα πανεπιστήμια, να προκηρύξουν 48ωρη απεργία στις 1 και 2 Οκτωβρίου σε συμπαράσταση προς τους εργαζόμενους στα πανεπιστήμια και στήριξη προς τις διοικήσεις των πανεπιστημίων, να διεκδικήσουν την ανάκληση της ΚΥΑ και να αποτρέψουν το μέτρο της διαθεσιμότητας».
-------------------------------
Πηγή:Το ΒΗΜΑ
-------------------------------