Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Αγωνιούν αγρότες και κτηνοτρόφοι για τις πληρωμές εξισωτικής, επιστροφής αγροτικού πετρελαίου και ενιαίας ενίσχυσης

Εκτός αρχικών στόχων – πλην συγκλονιστικού απροόπτου – βγαίνει το ΥπΑΑΤ σε ότι έχει να κάνει με τις πολυαναμενόμενες πληρωμής του υπολοίπου της εξισωτικής αποζημίωσης αλλά και της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του αγροτικού πετρελαίου. Αν και η ηγεσία του ΥπΑΑΤ φαίνεται ότι υπολόγιζε πως η καταβολή των χρημάτων θα γινόταν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, η εκπνοή του μήνα την ερχόμενη Δευτέρα, 30/9, προβληματίζει τους παραγωγούς.


Αν και για την πληρωμή του υπολοίπου της εξισωτικής αποζημίωσης δεν υπάρχει ενημέρωση, για το θέμα της επιστροφής του ΕΦΚ έγινε επίσημα γνωστό ότι την Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη και τους συναρμόδιους Υπουργούς, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Γεώργιο Μαυραγάννη, για τον προσδιορισμό των συντελεστών επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου, που αφορά στη δεύτερη δόση καταβολής για το έτος 2013 της επιστροφής του ΕΦΚΠ στους αγρότες.

Η δεύτερη δόση που θα είναι εφάμιλλη της πρώτης (υπενθυμίζουμε ότι η πρώτη δόση ήταν ύψους 80 εκατ. ευρώ) που καταβλήθηκε τον Μάρτιο του 2013 θα καταβληθεί από το Υπουργείο Οικονομικών το αμέσως προσεχές διάστημα, αμέσως μετά τη δημοσίευση της απόφασης στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ενιαία Ενίσχυση

Όσον αφορά την προκαταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης, την Παρασκευή 27/9 έγινε γνωστό ότι τελικά η πληρωμή δεν θα γίνει στα μέσα Οκτωβρίου αλλά μετά τις 20 του μήνα. Αυτό δήλωσε ο κ. Δημήτρης Μελάς, Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στα πλαίσια ημερίδας της ΠΑΣΕΓΕΣ, στη Θεσσαλονίκη, για τη νέα ΚΑΠ. Ο κ. Μελάς εκτίμησε ότι η καταβολή προϋποθέτει να έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, κάτι το οποίο θα συμβεί όπως υποστήριξε.
-----------------------------
Πηγή:  agrotypos.gr
-----------------------------