Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να… πετύχουμε μια μύγα;

μυγοσκοτώστρα μύγαΕντάξει το καλοκαίρι μπορεί να τελειώνει και μαζί με αυτό τα ενοχλητικά έντομα. 

Κάθε χρόνο όμως η ίδια εκνευριστική απορία: μα γιατί δεν μπορώ επιτέλους να σκοτώσω αυτή την ενοχλητική μύγα;



Οι επιστήμονες έχουν την απάντηση: γιατί όσο γρήγορα και αν κινείστε, η μύγα προλαβαίνει να σας δει. Γιατί; Γιατί τα μικρότερα σε μέγεθος ζώα αντιλαμβάνονται το χρόνο να κυλάει σε slow motion. 
Αυτό συμβαίνει για να τους επιτρέπει να βλέπουν καλύτερα τις κινήσεις των -δυνητικά επικίνδυνων- μεγαλύτερων ζώων γύρω τους και να προστατεύονται. Αυτή η ικανότητα αντίληψης του χρόνου σε αργή κίνηση επιτρέπει, για παράδειγμα, στα έντομα όπως οι μύγες να ξεφεύγουν από τους ανθρώπους που τις κυνηγούν με τη μυγοσκοτώστρα!


Σύμφωνα με την ιρλανο-βρετανική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Animal Behaviour», τα έντομα και τα μικρά πουλιά μπορούν να δουν πολύ περισσότερα πράγματα γύρω τους μέσα σε ένα δευτερόλεπτο από ό,τι ένα μεγάλο ζώο όπως ένας ελέφαντας. 

Έτσι κάθε δευτερόλεπτο, για ένα μικρό ζώο διαρκεί περισσότερο από ότι για ένα μεγάλο… Αντίθετα, για τα μεγαλύτερα ζώα ο χρόνος κυλάει πολύ πιο γρήγορα κι έτσι ο εγκέφαλός τους δεν προλαβαίνει να απορροφήσει τόσες πληροφορίες για το περιβάλλον τους, όσες ο εγκέφαλος των μικροκαμωμένων ζώων. 

Ειδικότερα οι μύγες για παράδειγμα βλέπουν επτά φορές πιο γρήγορα από τους ανθρώπους. Μάλιστα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο χρόνος φαίνεται να κυλάει ακόμα πιο αργά σε στιγμές στρες για ένα ζώο, έτσι ώστε να το βοηθήσει να επιβιώσει από ένα εξωτερικό κίνδυνο, κάτι που έχει αποδειχτεί πως νιώθουν και οι άνθρωποι σε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα.
----------------------------:
Πηγή:  news.gr
----------------------------