Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΥΛΟΣ -Γιορτάζει η Παναγία η Μυρτιδιώτισσα

Η Πύλος γιορτάζει σήμερα την Πολιούχο της Παναγία την Μυρτιδίώτισα 

Τη μνήμη της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, Πολιούχου της πόλης της Πύλου, εορτάζει για μια ακόμα χρονιά ο Δήμος Πύλου-Νέστορος και σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας τις εκδηλώσεις.


ΙΣΤΟΡΙΚΟ
  • 1. Παναγία η Μυρτιδιώτισσα
  • 2. Παναγία η Μυρτιδώτισσα ονομάζεται η εικόνα της Παναγίας που βρέθηκε στα Κύθηρα κατά τον 14 ο αιώνα. Έχει το προσωνύμιο Μυρτιδιώτισσα, γιατί σύμφωνα με την παράδοση τη βρήκε ένας βοσκός σε μια τοποθεσία γεμάτη μυρτιές. Σήμερα με το όνομα αυτό ονομάζονται εκκλησίες μονές και γενικά εικόνες με την παράσταση της Παναγίας με μυρτιές.
  • 3. Ιστορικό ανεύρεσης Στις 24 Σεπτεμβρίου – 40 ημέρες μετά την Κοίμηση της Θεοτόκου – εμφανίστηκε η Παναγία στον βοσκό και του είπε να ψάξει για την εικόνα που είχε έρθει σε εκείνο το μέρος πολλά χρόνια πριν. 
  • Ο βοσκός έπεσε στο έδαφος, γεμάτος δέος, προσευχόμενος προς την Θεοτόκο. Μόλις σηκώθηκε και γύρισε είδε την εικόνα στα κλαδιά μιας μυρτιάς. Όταν ξύπνησε την επόμενη ημέρα η εικόνα έλειπε και φοβήθηκε μήπως είχε κλαπεί. Με βαριά καρδιά γύρισε με τα πρόβατά του στον τόπο της ανεύρεσης, αλλά εκεί είδε πάλι την εικόνα στα κλαδιά της μυρτιάς που την είχε πρωτοβρεί. Δοξάζοντας τον Θεό, την πήρε πάλι σπίτι του, αλλά τη νύχτα η εικόνα εξαφανίστηκε όπως και την πρώτη φορά. Όταν η εξαφάνιση και η επανεμφάνισή της συνέβη και Τρίτη φορά, κατάλαβε ότι ήταν θέλημα της Μητέρας του Θεού η εικόνα να μείνει εκεί που είχε πρωτοβρεθεί.
  • 4. Ανέγερση Ναού Μια μικρή εκκλησία χτίστηκε εκεί που βρέθηκε η εικόνα και ονομάστηκε Μυρτιδιώτισσα. Το κτήριο μεγάλωσε με τα χρονιά και πολλά θαύματα λέγεται πως συνέβησαν εκεί.
  • 5. Εορτασμός Η ανεύρεση της εικόνας γιορτάζεται στις 24 Σεπτεμβρίου. Την ίδια ημέρα γιορτάζουν την ονομαστική τους εορτή όσες φέρουν το όνομα Μυρτώ ή Μυρσίνη.το όνομα Παναγία η Μυρτιδιώτισσα έχει δοθεί σε αρκετές εκκλησίες στην Ελλάδα. Η Παναγία η Μυρτιδιώτισσα είναι η πολιούχος της Πύλου. 
---------------------------------------------------------
Πηγή:  newsmessinia.blogspot.com
---------------------------------------------------------