Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Μια αγνοημένη πρόταση για το Νοσοκομείο μας

Προς τον Διοικητή και το Διοικητικό Συμβούλιο του Γ.Ν.-Κ.Υ. Κυθήρων
Κύριε Διοίκητά
Πριν 2 χρόνια ο εκλεκτός Κυθήριος χειρούργος κ. Κοσμάς Μεγαλοκονόμος έκανε μία πρόταση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Κυθηραϊκά".

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφόρίες επίκειται πλέον η μεταφορά του νοσοκομείου επιτέλους στο νέο του κτήριο.

Μήπως έφθασε και η ώρα να δημιουργηθεί πια και η νεφρολογική μονάδα που προτείνει ο κ. Μεγαλοκονόμος;;;;

Σήμερα ύστερα από πολλά χρόνια αισθάνθηκα πολύ μόνος. Ήταν η πρώτη χρονιά που δεν μπόρεσα να προσκυνήσω την εικόνα της Μυρτιδιώτισσας. Και δεν μπόρεσα γιατί δυστυχώς δεν μπορώ πια να έλθω στα Κύθηρα. Και δεν μπορώ να έλθω διότι είμαι πλέον αιμοκαθαρόμενος και πρέπει να βρίσκομαι κάπου που υπάρχει κέντρο τεχνητού νεφρού.

Δεν γνωρίζω πόσοι άλλοι Κυθήριοι βρίσκονται στην ίδια θέση είτε στην Αθήνα η Πειραιά η άλλο μέρος της Ελλάδας η Αυστραλίας η Αμερικής. Γεγονός όμως είναι ότι κανείς από εμάς τους εξαρτημένους δεν ΜΠΟΡΕΙ ΠΙΑ ΝΑ ΔΕΙ ΤΟ ΤΣΙΡΙΓΟ.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ίσως κάποτε βοηθήσει η Μυρτιδιώτισσα να ξαναδούμε το Τσιρίγο.

Αντώνης Λαμπρινίδης
------------------------------------

ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Γράφει ο Χειρουργός Κοσμάς Μεγαλοκονόμος

Για να γίνει, πριν 55 χρόνια, το Τριφύλλειο Νοσοκομείο Κυθήρων όλοι οι Κυθήριοι της γης ήταν στο πόδι. Έρανοι, επιτροπές, γιορτές υποδοχής των ευεργετών, πάνδημη συμμετοχή στη θεμελίωση και τα εγκαίνια. Ζούμε πια στην εποχή που όλα γίνονται από το κράτος. Τελευταία, όμως, όλα ζυγίζονται με την απόδοση και το κόστος.

Έτσι για όλα τα Νοσοκομεία της Ελλάδας έχουν τεθεί κριτήρια βιωσιμότητας και όποιο δεν τα εκπληρώνει, κλίνει. Τώρα ελέγχονται πόσοι άρρωστοι Νοσηλεύονται κάθε χρόνο, πόσα κρεβάτια μένουν άδεια, πόσοι γιατροί υπηρετούν και πόσοι άρρωστοι αναλογούν σε κάθε γιατρό, ποιο είναι το κόστος λειτουργίας, κ. λ. π. Δεν έχει γίνει, ακόμα, γνωστό ποια Νοσοκομεία εκπληρώνουν τα κριτήρια βιωσιμότητας και πια όχι και ασφαλώς για το δικό μας Νοσοκομείο θα ληφθεί υπ’ όψη ότι εξυπηρετεί νησί και ότι το πλησιέστερο Νοσοκομείο βρίσκεται μακριά.

Μα ίσως ληφθεί υπ’ όψη ότι άλλα, πολύ μεγαλύτερα σε πληθυσμό νησιά, δεν έχουν Νοσοκομείο. Πρέπει επίσης να ληφθεί υπ’ όψη ότι ο προϋπολογισμός που εγκρίθηκε για το 2011 για το υπάρχον παλιό Νοσοκομείο, είναι σημαντικά μικρότερος από αυτόν του 2010. Το ερώτημα που τίθεται είναι: Το νέο Νοσοκομείο θα μπορεί να λειτουργήσει μ’ έναν τόσο μικρό προϋπολογισμό; Η απάντηση είναι ξεκάθαρα, όχι.

Το κόστος λειτουργίας του θα είναι σημαντικά αυξημένο. Κι έτσι θα τεθεί το δεύτερο και πιο δύσκολο ερώτημα. Με αυξημένο κόστος λειτουργίας θα εκπληρώνει τα κριτήρια βιωσιμότητας; Πολύ φοβάμαι ότι η απάντηση και σ’ αυτό το ερώτημα θα είναι πάλι όχι. Και τότε τι κάνουμε; Θα μείνουμε χωρίς Νοσοκομείο; ή αναγκαστικά θα εξακολουθεί να υπάρχει το παλιό για να διασωθεί η ύπαρξη Νοσοκομείου;

Και τότε θα βλέπουμε το νέο Νοσοκομείο, που με τόσους πανηγυρισμούς και προσδοκίες δέχτηκε η κοινωνία μας, να μένει άδειο και να το φθείρει ο χρόνος; Θα το βλέπουμε σαν φάντασμα μιας αλόγιστης εποχής, που αντί του μέτρου επικρατούσε ο εντυπωσιασμός και η ρουσφετολογική χρήση του Εθνικού μας πλούτου; Φυσικά πρέπει να σωθεί η κατάσταση κι ο Κυθηραϊκός λαός να κάνει χρήση και ν’ απολαύσει το Νέο Νοσοκομείο. Μα για να γίνει αυτό πρώτα απ’ όλα πρέπει να αφυπνιστούμε.

Να δείξουμε προς όλους ότι το θέλουμε. Να δείξουμε την κινητικότητα και την δραστηριότητα που δείξαμε, ως Τσιριγώτες, τότε που ιδρύθηκε χτίστηκε και λειτούργησε το πρώτο «ΤΡΙΦΥΛΕΙΟ» Νοσοκομείο. Να κάνουμε προτάσεις με ποιο τρόπο θα γίνει βιώσιμο. Γι’ αυτό κι εγώ καταθέτω, τώρα, την πρότασή μου. Τώρα που ακόμα δεν έχει ανοίξει ο διαγωνισμός για τον εξοπλισμό του.

Μέσα στους εκτεταμένους χώρους του νέου Νοσοκομείου, που περισσεύουν, να ιδρυθεί, να εξοπλισθεί και να λειτουργήσει σύγχρονη μονάδα τεχνητού νεφρού. Φυσικά όχι για μας τους Κυθήριους που ευτυχώς δεν έχουμε νεφροπαθείς, αλλά για νεφροπαθείς της υπόλοιπης Ελλάδας και της Ευρώπης, αλλά και για ομογενείς της Αμερικής και της Αυστραλίας που εναγωνίως ψάχνουν να βρουν τόπο διακοπών που να υπάρχουν κενές θέσεις τεχνητού νεφρού. Μια τέτοια μονάδα λειτουργεί με λίγο, σχετικά, προσωπικό, γιατί δεν υπάρχουν βάρδιες τις Κυριακές και τις αργίες, ούτε τις νύχτες.

Επίσης δεν υπάρχει ανάγκη χορήγησης τροφής στους ανθρώπους αυτούς, που εκτός τις ώρες αιμοκάθαρσης τον υπόλοιπο χρόνο τους τον περνούν όπως οι άλλοι άνθρωποι. Φυσικά θα διαμένουν σε ξενοδοχεία και θα τρώνε σε εστιατόρια. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ασθενείς αυτοί είναι ασφαλισμένοι και ο ασφαλιστικός τους φορέας πληρώνει τα φίλτρα και λοιπά έξοδα της αιμοκάθαρσης, χωρίς και αυτός να επιβαρύνεται επιπλέον, γιατί τις αντίστοιχες ημέρες δεν πληρώνει την κύρια μονάδα του νεφροπαθούς.

Η πρόσληψη ενός ή δύο Νεφρολόγων δεν είναι ιδιαίτερο πρόβλημα και νοσηλεύτριες δεν είναι δύσκολο να εξασφαλιστούν λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι σύντομα θα υπάρχουν οι Κυθήριες απόφοιτοι του Ι.Ε.Κ. Καραβά που θα ζητούν εργασία. Μια μονάδα με 12 μηχανήματα τεχνητού νεφρού, θα μπορεί να εξυπηρετεί μονίμως 48 νεφροπαθείς. Έτσι κι αφού θα υπάρξει η κατάλληλη προβολή, άνω από 100 εναλλασσόμενα άτομα (νεφροπαθείς και συνοδοί τους) θα βρίσκονται ως τουρίστες στα Κύθηρα, καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, λόγω του ήπιου κλήματος του τόπου μας και της μεγάλης έλλειψης μονάδων τεχνικού νεφρού σε μέρη τουριστικού ενδιαφέροντος.

Κάτι τέτοιο θα ενίσχυε σημαντικά τους ασχολούμενους με τον τουρισμό επαγγελματίες του νησιού μας, αλλά και τις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα Κύθηρα. Επίσης θα καθιστούσε βιώσιμο το Νοσοκομείο, θα ενισχυόταν η λειτουργία του και θα εξασφαλιζόταν το μέλλον του. Όμως καμιά πρόταση που προέρχεται από κάποιο μεμονωμένο πρόσωπο δεν τελεσφορεί.

Η πρόταση αυτή θα πρέπει να υιοθετηθεί απ’ όλους τους φορείς. Από τον Δήμο, τους τοπικούς βουλευτές και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης πρώτιστα. Αλλά αν δεν μετατραπεί σε αίτημα των επαγγελματιών του νησιού μας, αν δεν υπάρξει μαζική υποστήριξη και πίεση προς όλους τους αρμόδιους φορείς, τίποτα δεν πρόκειται να γίνει. Μόνο αν θα νοιώσουν την πίεση των πολλών ψηφοφόρων θα δώσουν την πρέπουσα σημασία οι αρμόδιοι.

Μ’ άλλα λόγια δεν φαίνεται να φτάνουν οι δικές μου ολόθερμες ευχές προς όλους σας: «Καλές γιορτές και ευτυχισμένο το 2011». Ίσως πιο επίκαιρη να είναι η ρήση των προγόνων μας «Συν Αθηνά και χείρα κίνει».
--------------------------------------
Κοσμάς Μεγαλοκονόμος