Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Μετακίνηση μαθητών με τα μαζικά μέσα μεταφοράς



Μαρία Ρεπούση
Βουλευτής Α΄ Πειραιά
18-7-2013

Ερώτηση
προς τον Υπουργό Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων

Θέμα: «Μετακίνηση μαθητών με τα μαζικά μέσα μεταφοράς »

Κύριε Υπουργέ,

Η χώρα βρίσκεται στη δίνη μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης και  οι ελληνικές οικογένειες δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν ακόμα και τα βασικά τους έξοδα. Μέλημα της πολιτείας θα πρέπει να είναι η ανακούφιση της  ελληνικής οικογένειας και ένα από τα μέτρα θα ήταν η διεύρυνση του μειωμένου κόστους μετακίνησης των μαθητών και μαθητριών.
Οι σχετικές διατάξεις που καθορίζουν τις κατηγορίες των μαθητών σπουδαστών οι οποίοι δικαιούνται να διακινούνται στις αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες με έκπτωση  50% αντίστοιχα, είναι η ΠΥΣ 99/1990 σε συνδυασμό με το Β.Δ. 306/73, το Π.Δ. 265/85 και την αριθ. 156422/69  Κοινή Υπουργική απόφαση, όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε μεταγενέστερα.
Τα μαθητικά εισιτήρια ισχύουν όμως μόνο για όσες αστικές γραμμές συνδέουν τον τόπο της διαμονής του μαθητή με το σχολείο στο οποίο φοιτά καθώς και για μία υπεραστική, που συνδέει τον τόπο της κατοικίας του με την πόλη όπου βρίσκεται η έδρα του σχολείου που φοιτά, χωρίς κανένα άλλο περιορισμό ως προς τον αριθμό των πραγματοποιούμενων κάθε μέρα μετακινήσεων. Επιπλέον, τα μαθητικά εισιτήρια ισχύουν μόνο κατά τη διάρκεια της σχολικής περιόδου, όπως αυτή καθορίζεται από τα αρμόδια κατά περίπτωση Υπουργεία, πλην Κυριακών και επίσημων εορτών. Περιορίζεται κατά αυτόν τον τρόπο αισθητά η δυνατότητα μεταφοράς των μαθητών καθ’όλη την διάρκεια τους έτους ανά την επικράτεια.
Για τη μετακίνηση  των μαθητών με πλοίο ή αεροπλάνο ισχύουν ακόμα μικρότερες εκπτώσεις κι αυτές μόνον για τις ηλικίες μέχρι 10 ετών (50%)για τα πλοία και  μέχρι 12 ετών (30%) για τα αεροπλάνα.

Βάσει των παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
  • Εξετάζει τη δυνατότητα διεύρυνσης του μειωμένου κόστους μετακίνησης των μαθητών-τριών καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους και ως την ηλικία των 18 χρόνων;
  • Δεν θα μπορούσε να ισχύει ένα ενιαίο μαθητικό «πάσο» με έκπτωση 50% για όλα τα μέσα μεταφοράς;

Η ερωτώσα βουλευτής
Μαρία Ρεπούση


                
                                                                                                                            
ΜΑ