Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Ένα νέο σκεύασμα για την αντιμετώπιση των νηματωδών σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες από την Ελάνκο ΑΕ

Η Ελάνκο ΑΕ ανακοίνωσε την κυκλοφορία και στη χώρα μας του νέου σκευάσματος Devguard 500 SC το οποίο αναστέλλει τη δράση των νηματωδών Meloidogyne και προστατεύει το ριζικό σύστημα των φυτών από τις προσβολές τους (το σχηματισμό των γνωστών κόμπων). 

Το Devguard 500 SC πήρε πρόσφατα έγκριση στην Ελλάδα για χρήση σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες τομάτας, πιπεριάς, αγγουριού και πεπονιού. Δεδομένου ότι οι καλλιέργειες αυτές έχουν συχνά πρόβλημα από νηματώδεις και το Devguard 500 SC μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι και 3 ημέρες πριν από συγκομιδή, αναμένεται ότι θα δώσει λύση σε πολλούς καλλιεργητές.

Το Devguard 500SC (δρ. ουσία: Iprodione 50%β/ο) είναι νηματωδοκτόνο/ νηματωστατικό για την αντιμετώπιση των νηματωδών του γενους Meloidogyne. σε τομάτα, αγγούρι, πεπόνι και πιπεριά θερμοκηπίου.
Πεδίο Εφαρμογής σε θερμοκήπιο: για τομάτα, αγγούρι, πεπόνι και πιπεριά.
Στόχος: Νηματώδεις Meloidogyne sp.
Δόση: 200κ.εκ./στρέμμα ανά εφαρμογή. Μπορεί να εφαρμοστεί έως 6 φορές ανά 14 ημέρες. Συνολική δόση ανά στρέμμα: 1,2λίτρα
Τρόπος και χρόνος εφαρμογής: Μέσω της στάγδην άρδευσης, ξεκινώντας 3 μέρες από τη μεταφύτευσής τους και μετά (στο αγγούρι 5 ημέρες).
PHI: 3 ημέρες (μοναδικό πλεονέκτημα)
Επισημάνσεις – Γενικές Παρατηρήσεις
  1. Ο όγκος του νερού πρέπει να είναι μεταξύ 500 και 5.000λίτρα/στρέμμα ανάλογα με το πρόγραμμα ποτίσματος που εφαρμόζεται, από το είδος της καλλιέργειας και τις εδαφικές συνθήκες, ώστε να εξασφαλίζεται καλή διανομή του προϊόντος γύρω από το ριζικό σύστημα των φυτών (ιδανικό βάθος: 15-25εκ. ανάλογα με την καλλιέργεια και το στάδιο ανάπτυξής της).
  2. Η εδαφική υγρασία είναι βασικός παράγοντας για την καλή διασπορά του Devguard στο έδαφος. Για αυτό είναι προτιμότερο η εφαρμογή να ξεκινά λίγο πριν το τέλος της προγραμματισμένης άρδευσης, φροντίζοντας επίσης αμέσως μετά, να ακολουθεί άρδευση με καθαρό νερό ώστε να εξασφαλίζεται η καλή ενσωμάτωσή του στο έδαφος, αλλά και για να καθαρίζεται το σύστημα της στάγδην άρδευσης.
  3. Όπου υπάρχει ιστορικό υψηλού επιπέδου προσβολής, συνίσταται η υιοθέτηση ολοκληρωμένης στρατηγικής για την καταπολέμηση των νηματωδών, εφαρμόζοντας πριν από τη μεταφύτευση : είτε νηματωδοκτόνου με διαφορετικό μηχανισμό δράσης, είτε «ηλιοαπολύμανση», με σκοπό τη μείωση του πληθυσμού νηματωδών στο έδαφος και να ακολουθούν οι εφαρμογές με το Denguard 500SC μετά την μεταφύτευση.
  4. Το αρδευτικό σύστημα πρέπει να είναι σωστά βαθμονομημένο (calibrated) και να γίνει η εφαρμογή του αμέσως μετά την παρασκευή του διαλύματος. Το pH του διαλύματος θα πρέπει να είναι μεταξύ 5 – 7. Εάν χρειαστεί ρυθμιστής pH, θα πρέπει να προστεθεί πριν από το DEVGUARD® 
Ο μηχανισμός δράσης του Devguard δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη. Θεωρείται ότι εμποδίζει τη μετακίνηση των προνυμφών 2ου σταδίου (J2) προς τις ρίζες, αναστέλλοντας τα ένζυμα τα οποία διατηρούν την οσμωτική πίεση (διαφορά κυτταρικής πίεσης και περιβάλλοντος) στο εσωτερικό των νηματωδών. Έτσι οι νηματώδεις δεν μπορούν να προσβάλλουν τις ρίζες και κατά συνέπεια να τραφούν και να πολλαπλασιαστούν.
Οδηγίες για εφαρμογή σε Προγράμματα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης:
Το DEVGUARD ® δεν επηρεάζει αρνητικά τα ωφέλιμα που χρησιμοποιούνται εκτεταμένα στα θερμοκήπια για την επικονίαση και τον έλεγχο των ζωικών εχθρών. Συνεπώς μπορεί να συμπεριληφθεί σε Προγράμματα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης θερμοκηπιακών καλλιεργειών.
----------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
----------------------------------