Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Μόλις 1,5% οι πιθανότητες για σεισμό 6 ρίχτερ στην Ελλάδα, αλλά ακόμα και αυτό αναστάτωσε τους πάντες

Πανικό προκάλεσε στο διαδίκτυο είδηση από το World Earthquakes για σεισμό 5-6 Ρίχτερ, μόνο που ο «δόκιμος σεισμολόγος» δεν ανέφερε πως η πιθανότητα που έδινε η ιστοσελίδα για το σεισμό μόλις που ξεπερνούσε το 1,5%


Τον γύρο του διαδικτύου έκανε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου η «είδηση» ότι δήθεν επίκειται ισχυρότατος σεισμός (έως 6 Ρίχτερ) στη χώρα μας μέσα στις επόμενες 48 ώρες. Η αστήρικτη φημολογία, που διαδόθηκε αστραπιαία και άρχισε να κυκλοφορεί και από στόμα σε στόμα, φαίνεται πως προήλθε από τη «λάθος μετάφραση» κάποιου... ανεγκέφαλου στις στατιστικές αναλύσεις της ιστοσελίδας world-earthquakes.com, που με τη βοήθεια μαθηματικών μοντέλων δίνει τις πιθανότητες για σεισμικά γεγονότα στην υφήλιο.

«Σύμφωνα με τo World Earthquakes, το οποίο προβλέπει σεισμικές δονήσεις σε όλη τη Γη μέσω ειδικών αλγορίθμων, αναμένεται νέος σεισμός εντός 48 ωρών στην Ελλάδα με ένταση 5-6 Ρίχτερ» έλεγε η «έκτακτη ανάρτηση» που αναπαράχθηκε στο ίντερνετ.

Ο «δόκιμος σεισμολόγος» όμως δεν πρόσεξε πως η πιθανότητα που έδινε η εν λόγω ιστοσελίδα για μέσου μεγέθους σεισμό μόλις που ξεπερνούσε το 1,5%! Κάτι που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί «πρόβλεψη», πόσω μάλλον να αποτελέσει «είδηση Alert» περί επικείμενου σεισμού.

Η έντονη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται από τις 7 Αυγούστου στην Αμφίκλεια, αλλά και τα 4,3 Ρίχτερ της περασμένης Παρασκευής (από τον Κορινθιακό), που ξύπνησαν μνήμες από τον φονικό σεισμό των Αλκυονίδων το 1981, φαίνεται πως δημιούργησαν γόνιμο έδαφος για τη διάδοση φημών περί επικείμενου ισχυρού σεισμού. Αυτές, ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, δεν στηρίζονται σε επιστημονικές εκτιμήσεις. «Κατ' αρχάς δεν μπορούμε να κάνουμε πρόγνωση σεισμών και, ειδικότερα, να κάνουμε πρόγνωση βραχείας διάρκειας» ανέφερε κατηγορηματικά στην Espresso ο καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, προσθέτοντας ότι οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν λάβει προς αξιολόγηση καμία ανάλογη πληροφορία.
----------------------------
Πηγή: protothema.gr
----------------------------