Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

ΕΔΣΝΑ:Απάντηση σε ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ



Γιάννης Σγουρός: καλύτερα να κοιτάζουν τον καθρέπτη όσοι για τριάντα χρόνια συνηγόρησαν να θάβονται τα σκουπίδια με το γνωστό τριτοκοσμικό τρόπο της ρεμούλας, όταν παριστάνουν τους καταγγέλλοντες, για προσωπικούς τους λόγους.
Οι πρόσφατες επιτυχείς διαπραγματεύσεις της διοίκησης του ΕΔΣΝΑ με τις οποίες μειώνεται το χρέος του Συνδέσμου προς κοινοπρακτικά σχήματα που λειτουργούν τις δύο μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων και Αποτέφρωσης Νοσοκομειακών Απορριμμάτων στη Φυλή με όφελος για το Σύνδεσμο άνω των 10 εκ. €, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά, έχει ενοχλήσει πολλούς και για διάφορους λόγους.
Τα ξέρουμε, το είδαμε, το διαπιστώσαμε ήδη.
Αυτό που δεν περιμέναμε είναι ότι θα ενοχλούσε και την Ομοσπονδία των Εργαζομένων στους ΟΤΑ, η οποία υποτίθεται θα έπρεπε να υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον και όχι να εκδίδει ανακοινώσεις που θα μπορούσε κάποιος κακοπροαίρετος – όχι πάντως εμείς – να αποδώσει ακόμη και σε εργολαβικούς ανταγωνισμούς …
Απαντώντας στην ανακοίνωση ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, Γιάννης Σγουρός, δήλωσε:
«Πληροφορούμε την ΠΟΕ ΟΤΑ, που τολμά να μιλά για αδιαφάνεια, ότι αδιαφανείς δεν είναι οι διαδικασίες που γίνονται σε ζωντανές συνεδριάσεις στο διαδίκτυο, όπως κάνει η νέα διοίκηση του ΕΔΣΝΑ. Προκαλούμε τη διοίκηση της ΠΟΕ ΟΤΑ να κάνει και αυτή σε ζωντανή αναμετάδοση από το διαδίκτυο της συνεδριάσεις της Εκτελεστικής της Επιτροπής, για να βλέπουν όλοι οι εργαζόμενοι δημόσια τι συζητείται σε αυτές.
Αδιαφανείς δεν είναι ομόφωνες αποφάσεις θεσμικών οργάνων, που κοινοποιούνται με επίσημες ανακοινώσεις προς τα ΜΜΕ την ίδια κιόλας ημέρα που λήφθηκαν, για να καταστούν γνωστές προς όλους.
Αδιαφανείς δεν είναι διαδικασίες που θα ελεγχθούν από τα Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας, όπως θα γίνει με την πρόσφατη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ που θα κριθεί η νομιμότητά της από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Αδιαφανείς είναι οι αποφάσεις που το κονκλάβιο της ΠΟΕ ΟΤΑ λαμβάνει χωρίς, όπως αποδεικνύεται από τη μηδενική ανταπόκριση των εργαζομένων, να απηχούν στο ελάχιστο τις απόψεις τους.
Η νέα διοίκηση του ΕΔΣΝΑ κληρονόμησε χρέη άνω των 80 εκ. € και τεράστια προβλήματα, για τα οποία η ΠΟΕ ΟΤΑ ουδέποτε έδειξε το παραμικρό ενδιαφέρον και για τα οποία δρομολογούμε λύσεις με αμεσότητα, διαφάνεια και πλήρη δημοσιότητα.
Αυτή η αλλαγή σε σχέση με το χθες φαίνεται ότι ενοχλεί.
Οι συνδικαλιστές του χθες της ΠΟΕ ΟΤΑ, της οποίας διακεκριμένα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής έχουν λάμψει δια της παρουσίας τους σε ηγετικά συνδικαλιστικά πόστα, τόσο στον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής, όσο και σε Διευθύνσεις Καθαριότητας Δήμων με τα «γνωστά» αποτελέσματα για το δημόσιο συμφέρον, καλό θα ήταν να μην μιλούν για αδιαφάνεια και να μην κάνουν μαθήματα σε τρίτους.
Όταν θέλουν να καταγγείλουν, καλύτερα να κοιτάζουν τον καθρέπτη, αφού για τριάντα χρόνια συνηγόρησαν να θάβονται τα σκουπίδια με το γνωστό τριτοκοσμικό τρόπο της ρεμούλας.
Αλλά ας μην κόπτονται. Έχουν γνώση οι φύλακες. Μαζί με τα σκουπίδια δεν πρόκειται να θαφτούν και οι αμαρτίες τους.
Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους τους οποίους στηρίζουμε. Στους γνωστούς συνδικαλιστές ένα έχω να πω: Όσα δεν φτάνει η «αλεπού» τα κάνει κρεμαστάρια.»

Υ.Γ. Να υπενθυμίσουμε ότι τον περασμένο Οκτώβριο η ΠΟΕ ΟΤΑ και ο πρόεδρός της με τον ίδιο λυσσαλέο τρόπο αντιδρούσε στις ενέργειες της Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ για την συμβασιοποίηση επειγουσών εργασιών για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής αλλά, μετά τη θετική απόφαση για τον ΕΔΣΝΑ του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η ΠΟΕ ΟΤΑ σιώπησε εκκωφαντικά.
 
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλέφωνα: 213 2063501, 213 2063505, 210 6993404
Fax: 210 6993110
e-mail: pressoffice@patt.gov.gr