Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Ένοχα τα μεγάλα ψάρια και τα μαύρα σφραγίσματα

Εκτός των  ορίων ασφαλείας  που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση (τα 2mg/dl)  είναι τα επίπεδα υδραργύρου στον ελληνικό πληθυσμό.
Η κατανάλωση μεγάλων ψαριών πολλές φορές την εβδομάδα, τα μαύρα σφραγίσματα αλλά και η ποιότητα του πόσιμου νερού  σε πολλές περιοχές ευθύνονται για τα υψηλά επίπεδα υδραργύρου που ανιχνεύθηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας.
 
 
Ειδικότερα μελέτη του Ιατρικού Συλλόγου στους κατοίκους της Χίου έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερα από τέσσερα γεύματα την εβδομάδα μεγάλα ψάρια είχαν μέση τιμή υδράργυρου στο αίμα 4 τιμή που θεωρείται αρκετά υψηλή. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει έχει προχωρήσει στη λήψη μέτρων για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ενώ προχωρά σε αλλεπάλληλες συστάσεις για όσους έχουν παλιά σφραγίσματα στα δόντια τους να κάνουν μια προληπτική εξέταση προκειμένου να διαπιστώσουν εάν το τοξικό αυτό υλικό βρίσκεται στον οργανισμό τους και να τα αντικαταστήσουν με καινούργια.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί επιστήμονες "ο υδράργυρος είναι ιδιαίτερα τοξικός για το άνθρωπο. Ακόμα και σε σχετικά χαμηλές δόσεις ο υδράργυρος μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ειδικότερα οι δόσεις αυτές μπορεί να έχουν επιβλαβή δράση στον εγκέφαλο (καθυστέρηση της ανάπτυξης, νόσο Alzheimer), στο καρδιαγγειακό σύστημα (υπέρταση) και στο αναπνευστικό σύστημα (επίμονος βήχας). Το πιο συχνό όμως ενόχλημα είναι η ακρωδυνία, δηλ. πόνος στις αρθρώσεις του χεριού

900 άνθρωποι απεβίωσαν στην Ιαπωνία
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της τοξικότητας του υδραργύρου είναι η δηλητηρίαση των κατοίκων του νησιού Mιναμάτα της Ιαπωνίας. Περισσότεροι από 900 άνθρωποι απεβίωσαν. Οπως διαπιστώθηκε, η δηλητηρίαση των κατοίκων προκλήθηκε από την κατανάλωση μολυσμένων με υδράργυρο ψαριών και οστρακόδερμων .
------------------------------
Πηγή:   iatropedia.com
------------------------------