Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Αλλαγές στον τρόπο συνταγογράφησης από το υπουργείο Υγείας

Παράθυρο για αλλαγές του τρόπου συνταγογράφησης φαρμάκων άνοιξε το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ, ύστερα από τις αντιδράσεις του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και άλλων φορέων.

Ηδη εκδόθηκε τροποποιητική εγκύκλιος ως ορθή επανάληψη της προηγούμενης, σύμφωνα με την οποία οι γιατροί θα μπορούν να συνταγογραφούν φάρμακα με βάση τη δραστική ουσία και να σημειώνουν όποιο σκεύασμα θεωρούν καταλληλότερο με την εμπορική του ονομασία, στο πεδίο της ηλεκτρονικής συνταγής που αναφέρεται ως σχόλιο.

Σε ανακοίνωσεή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σημειώνει ότι «η ερμηνεία της νέας εγκυκλίου για τη δραστική ουσία κατοχυρώνει τη χορήγηση του φαρμάκου ως ιατρική ευθύνη που απαιτεί ιατρική συνταγή».

Σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο, ο ΙΣΑ απευθύνει τις εξής οδηγίες προς τους γιατρούς:

1) Ο γιατρός οφείλει να συνεχίσει να συνταγογραφεί όπως το πράττει, όταν το θεωρεί απαραίτητο, σημειώνοντας στη συνταγή το σκεύασμα που ο ίδιος θεωρεί ως το καταλληλότερο για τη θεραπεία του ασθενή του στο πεδίο της ηλεκτρονικής συνταγής που αναφέρεται ως σχόλιο.

2) Κανένα συνταγογραφούμενο φάρμακο δεν πρέπει να χορηγείται από το φαρμακείο χωρίς ιατρική συνταγή.

3) Όποιος γιατρός συνταγογραφήσει εκ των υστέρων φάρμακα που έχουν αγοραστεί από τον ασθενή στα πλαίσια της αυτοίασης ή καθ' υπόδειξη του φαρμακοποιού, χωρίς να έχει εξετάσει πρώτα τον εν λόγω ασθενή, θα πρέπει να γνωρίζει ότι συμμετέχει σε μια παράνομη διαδικασία, διαπράττοντας πειθαρχικό αδίκημα.

4) Η μετάθεση της επιλογής του θεραπευτικού σχήματος από το θεράποντα γιατρό στο φαρμακοποιό που εκτελεί τη συνταγή, αποτελεί αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος και είναι ποινικά διώξιμη.

Ο ΙΣΑ καλεί επίσης τους γιατρούς που είναι μέλη του να ενημερώσουν για την περίπτωση που φαρμακοποιοί χορηγούν συνταγογραφούμενα φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, τονίζοντας: «Η θεραπεία του ασθενή αποτελεί ιατρική ευθύνη του θεράποντα γιατρού και αυτό είναι ένα Αξίωμα που πρέπει να είναι σεβαστό και μην καταστρατηγείται από κανέναν».
----------------------------
Πηγή: ΑΜΠΕ
----------------------------