Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Αυξημένοι πληθυσμοί δάκου και καθυστερήσεις στην εφαρμογή της δακοκτονίας σε πολλές ελαιοπαραγωγικές περιοχές

Με σημαντικά προβλήματα εξελίσσεται το φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας στην Κρήτη, ένα θέμα που έχει απασχολήσει πολύ τον Τύπο και έχει φθάσει κατ’ επανάληψη στην Βουλή. Σύμφωνα με όσα μας αναφέρουν γεωπόνοι από το νησί αλλά και παραγωγοί οι παγίδες που θα έπρεπε να είχαν τοποθετηθεί από τον Ιούνιο, τελικά μπήκαν στα ελαιόδεντρα στα μέσα Αυγούστου. 

Επίσης οι τομεάρχες που κανονικά θα έπρεπε να είχαν προσληφθεί από τις αρχές του Ιουνίου, προσλήφθηκαν στις 8 Αυγούστου. Σοβαρά προβλήματα στην εκτέλεση του προγράμματος δακοκτονίας όμως καταγράφονται και σε άλλες περιοχές. Παράλληλα οι πληθυσμοί του δάκου φέτος είναι στις περισσότερες περιοχές απειλητικά αυξημένοι.

Χανιά

Μιλώντας με τον κ. Λευτέρη Ντουντουνάκη, Πρόεδρο του Συνδέσμου Γεωπόνων Χανίων, μέλος του Συντονιστικού Συμβουλίου του ΓΕΩΤΕΕ και Γ.Γ. Γραμματέας του ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης μας εξηγεί: «Ο νομός Χανιών πέρσι είχε μια μεγάλη παραγωγή και σίγουρα φέτος αναμέναμε να είναι μειωμένη. Λόγω όμως των καιρικών συνθηκών η χρονιά εξελίχθηκε σε μια πολύ κακή χρονιά. Ενώ θα μπορούσαμε να έχουμε μια παραγωγή περίπου 18.000 τόνους (πέρσι η παραγωγή ανήλθε στους 30.000 τόνους) φέτος δεν θα ξεπεράσουμε τους 10.000 τόνους γεγονός που θα αποτελέσει αρνητικό ρεκόρ 15ετίας. Οι γεωπόνοι του νομού θεωρούμε ότι ένα μεγάλο μέρος της ζημιάς οφείλεται στον λίβα της 29ης Μαΐου και για τους λόγους αυτούς η ζημιά θα έπρεπε να αποζημιωθεί από τον ΕΛΓΑ. Ωστόσο τελικά θα γίνει μέσω ΠΣΕΑ που όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει αυτό.
Όταν η παραγωγή είναι πάρα πολύ μικρή η Δακοκτονία δεν μπορεί να έχει επιτυχία».
Σε ερώτησή μας σχετικά με τις περιοχές που έχουν εξαιρεθεί του προγράμματος στα Χανιά ο κ. Ντουντουνάκης μας αναφέρει: «έχει εξαιρεθεί περίπου το 1/3 του νομού. Επίσης φέτος και οι πληθυσμοί δάκου είναι πολύ αυξημένοι. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι και αυτοί σημειώνουν φέτος ρεκόρ. Εν τω μεταξύ το φετινό πρόγραμμα ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση. Υπάρχουν λοιπόν προβλήματα τα οποία κανένας δεν αναλαμβάνει αφού αυτό που συμβαίνει κάθε χρόνο είναι μόνο να μετατίθενται οι ευθύνες από την Περιφέρεια στο Υπουργείο και αντίστροφά. Είναι καιρός πια να ληφθούν πρωτοβουλίες από τους αρμόδιους ώστε να προστατευθεί το εθνικό μας προϊόν.

Ρέθυμνο

Για την κατάσταση στο Ρέθυμνο επικοινωνήσαμε με την κα. Ελευθερία Βιδάκη, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ρεθύμνου: «φέτος στην περιοχή του Ρεθύμνου το πρόγραμμα δακοκτονίας εξελίσσεται με πάρα πολλά προβλήματα. Αυτά ξεκίνησαν από την αρχή όταν σε πρώτη φάση ο διαγωνισμός ακυρώθηκε. Από την εποπτική αρχή μας ζήτησαν τον Ιούλιο να επαναπροκηρύξουμε τον διαγωνισμό όμως επειδή τα χρονικά περιθώρια μας πίεζαν κάναμε κάποιες προσλήψεις προσωπικού με τον παλιό τρόπο. Επίσης αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην μπορέσουμε να συγκροτήσουμε τον απαιτούμενο αριθμό συνεργείων (από 30 που θα έπρεπε συγκροτήσαμε μόνο 12)».
Και καταλήγει: «Επίσης θα πρέπει να πούμε ότι φέτος από το πρόγραμμα έχουν εξαιρεθεί τα 3/5 της Π.Ε. ενώ οι πληθυσμοί δάκου και οι προσβολές είναι πάρα πολύ αυξημένες. Γεγονός που θα οδηγήσει σε μεγάλη μείωση της παραγωγής σε ποσοστό ακόμα και 70% σε σχέση με το 2012».

Άγιος Νικόλαος

Για την μεγαλύτερη μείωση ελαιοπαραγωγής στην Κρήτη κάνει λόγο ο κ. Μιχάλης Γιαπιτζάκης, προϊστάμενος ΔΑΟΚ Αγίου Νικολάου: «στην περιοχή μας τα φετινά επίπεδα δάκου είναι πολύ υψηλά. Επίσης η μείωση παραγωγής στην Π.Ε. είναι η μεγαλύτερη που θα σημειωθεί στο νησί αφού το ποσοστό της σε σχέση με πέρσι αγγίζει το 90%. Υπολογίζαμε ότι θα είχαμε μια παραγωγή περίπου 12.000 τόνους (μετά την περσινή υψηλή παραγωγική χρονιά) και τελικά δεν θα φθάσει ούτε τους 4.000 τόνους.
Όσον αφορά το πρόγραμμα και στην Π.Ε. Αγίου Νικολάου καθυστέρησε πολύ να ξεκινήσει γεγονός που οφείλεται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Αυτή την στιγμή από τα 68 συνεργεία εργάζονται περίπου τα 18 και αυτά πλημμελώς».

Λέσβος

Πολλά τα προβλήματα με το πρόγραμμα δακοκτονίας που τρέχει και στη Λέσβο. Σύμφωνα με όσα μας κάνει γνωστά η κα. Ευανθία Μπίτικα, επόπτρια δακοκτονίας στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου: «το φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας ξεκίνησε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση λόγω του ανοιχτού διαγωνισμού που διεξήχθη για την ανάθεση εργολάβου ενώ υπήρξε και επιπλέον καθυστέρηση διότι το ελεγκτικό συνέδριο δεν ενέκρινε το αποτέλεσμα. Τελικά τέλος Ιουλίου πήραμε την απόφαση να υπογράψουμε την σύμβαση και ο ψεκασμός ξεκίνησε στις 8 Αυγούστου. Επίσης μεγάλη καθυστέρηση σημειώθηκε και στην απόφαση για τους παγιδοθέτες».
Σε ερώτησή μας σχετικά με τα ποσοστά εμφάνισης δάκου η κα. Μπίτικα μας έκανε γνωστό ότι είναι υπερβολικά υψηλοί όπως και οι δακοπροσβολές. Ωστόσο στο νησί φέτος δεν έχουν εξαιρεθεί περιοχές από το πρόγραμμα αλλά έχουν μειωθεί οι ημέρες ψεκασμού ώστε να καλυφθούν όλες οι περιοχές.
Επίσης η ίδια αναφέρθηκε και σε ένα ακόμα πρόβλημα της φετινής χρονιάς: «φέτος έχουμε και προσβολές από μύκητα. Τον macrophoma dalmatica ο οποίος οφείλεται στον παρασιτισμό (λόγω των υψηλών ποσοστών υγρασίας) με αποτέλεσμα οι ελιές να μαυρίζουν και να πέφτουν . Υπολογίζουμε ότι φέτος θα έχουμε μια παραγωγή μεταξύ 8.000 – 9.000 τόνους (19.000 τόνοι πέρσι)».
Και καταλήγει: «το πρόγραμμα της Δακοκτονίας έχει γίνει πολύ γραφειοκρατικό. Δεν υπάρχει τεχνική καθοδήγηση από τους γεωπόνους. Στην ουσία είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε τις ημερομηνίες που έχουμε δηλώσει στην επιθεώρηση εργασίας πριν την έναρξη του προγράμματος. Τέλος να προσθέσω ότι δεν έχουμε παραλάβει ακόμα φάρμακα. Ενώ είχαμε υποβάλει το αίτημά μας στον Ενιαίο Φορέα Προμηθειών από τα μέσα Απριλίου μας απάντησαν στις 25 Αυγούστου. Αν δεν είχαμε αποθέματα φαρμάκων από πέρσι τα προβλήματα θα ήταν πολύ μεγαλύτερα».

Χαλκιδική

Σύμφωνα με όσα μας κάνει γνωστά ο κ. Κώστας Τερτιβανίδης, προϊστάμενος του τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας στην Χαλκιδική: «φέτος στην περιοχή μας πραγματοποιήθηκε καθυστερημένη έναρξη του προγράμματος λόγω γραφειοκρατικών καθυστερήσεων ενώ λόγω των ευνοϊκών συνθηκών οι πληθυσμοί δάκου είναι πολλοί υψηλοί. Για τους λόγους αυτούς από την υπηρεσία μας συστήνουμε στους παραγωγούς να επεμβαίνουν και μόνοι τους με ψεκασμούς όπου κρίνεται αναγκαίο».
Και προσθέτει: «ένα ακόμα χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς είναι η χαμηλή καρποφορία των δέντρων, γεγονός το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα να βγουν εκτός προγράμματος αρκετές περιοχές της Χαλκιδικής, το ποσοστό των οποίων αγγίζει το 50%».

Μεσσηνία

Για την κατάσταση στην ελαιοπαραγωγική Μεσσηνία επικοινωνήσαμε με τον κ. Ιωάννη Κυριακόπουλου, προϊστάμενο του τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου και υπεύθυνο Δακοκτονίας στην Μεσσηνία. Σύμφωνα με τον ίδιο: «οι ψεκασμοί στην περιοχή μας έχουν ξεκινήσει από τις 8 Ιουλίου. Λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών κατά την διάρκεια του θέρους όσο και το προηγούμενο διάστημα μπορούμε να πούμε ότι δημιουργήθηκαν συνθήκες “δακοχρονιάς”. Μέχρι αυτή την περίοδο έχουμε φθάσει στους 1,2 με 1,3 ψεκασμούς. Το φετινό πρόγραμμα καλύπτει περίπου 8.240.000 δέντρα και 150 τοπικές και δημοτικές κοινότητες. Από αυτές έχουν εξαιρεθεί του προγράμματος 7 κοινότητες. Το επόμενο διάστημα οι ψεκασμοί θα γίνουν πιο εντατικοί. Η υπηρεσία μας κάνει το καλύτερο δυνατό σε όλα τα επίπεδα για την εκτέλεση και του φετινού προγράμματος δακοκτονίας.

Αχαΐα

Από την ΔΑΟΚ Αχαΐας μας ενημέρωσαν ότι στην Π.Ε. οι δακοπληθυσμοί είναι πολύ χαμηλοί λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που δεν ευνοούν την ανάπτυξή τους. Μάλιστα έχει γίνει μόνο ένας ψεκασμός μέχρι στιγμής και το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί με έναν ακόμα τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με όσα μας πληροφορούν επίσης εκτός προγράμματος (λόγω χαμηλής παραγωγής) βρίσκονται 6 με 7 δήμοι.
----------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
----------------------------