Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.: «Γνώριζαν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες για τον ιό του Δυτ. Νείλου»

ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.: Γνώριζαν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες για τον ιό του Δυτ. Νείλου
Με αφορμή επιστολή του Ανεξάρτητου Δημοτικού Συμβούλου Αγίας Παρασκευής Αττικής & Μέλους του Δ.Σ ΙΝ.ΚΑ./Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας, Φώτη Αλεξόπουλου, σχετικά με την «εξάπλωση» του ιού και στην Αττική, το Κέντρο Ελέγχου & Πρόνοιας Νοσημάτων στην απάντησή του, τονίζει την έγκαιρη ενημέρωση των ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού., «μεταθέτοντας» ουσιαστικά την ευθύνη σε αυτούς, για την εμφάνιση αλλά και την αποφυγή ανάλογων κρουσμάτων.
 
Ακολουθεί η απάντηση του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.:
«Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εμφανιστεί στη χώρα μας από το 2010 (στην Κεντρική Μακεδονία), αλλά από τότε κυκλοφορεί σταθερά κάθε καλοκαίρι σε ολοένα περισσότερες περιοχές. Είναι γνωστό ότι ο Ιός του Δυτικού Νείλου έχει εμφανιστεί στην Αττική από το 2011 και το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. έχει τονίσει επανειλημμένα από τις αρχές του καλοκαιρού 2013 ότι αναμένεται η συνεχιζόμενη κυκλοφορία του, τόσο στην Αττική όσο και πιθανόν σε νέες περιοχές της χώρας μας. Από τα μέχρι τώρα καταγεγραμμένα κρούσματα της λοίμωξης σε ανθρώπους, η περίοδος μετάδοσης 2013 εξελίσσεται σχετικά ήπια.

Στην αρμοδιότητα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. είναι η επιδημιολογική επιτήρηση των κρουσμάτων λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους, ενώ επίσης κατά καιρούς ο Οργανισμός μας χρηματοδοτεί μελέτες εντομολογικής επιτήρησης (για την καταγραφή των διακυμάνσεων των πληθυσμών των κουνουπιών και του δείκτης μόλυνσής τους από τον ιό).

Στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης των ανθρώπινων κρουσμάτων το Γραφείο Νοσημάτων που μεταδίδονται με διαβιβαστές του Τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. διενεργεί άμεση διερεύνηση των κρουσμάτων εντός 24 ωρών από τη δήλωσή τους στον Οργανισμό μας από τον κλινικό γιατρό και ενημερώνει άμεσα την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε επίπεδο Περιφέρειας με ακριβή στοιχεία σχετικά με τον τόπο πιθανής έκθεσης, για την πιθανή δρομολόγηση μέτρων δημόσιας υγείας. Τα στοιχεία αυτά είναι -φυσικά- άκρως εμπιστευτικά, καθώς περιέχουν προσωπικά δεδομένα ασθενών.

Συγκεκριμένα για τα κρούσματα από τον Δ. Αγίας Παρασκευής ενημερώθηκαν άμεσα με σχετικό ηλεκτρονικό μήνυμα: ο Περιφερειάρχης Αττικής, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βορείου Τομέα, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών, η Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής Π.Ε. Βόρειου Τομέα. Επιπροσθέτως, σε εβδομαδιαία βάση, συγγράφεται η επιδημιολογική έκθεση των κρουσμάτων του Ιού του Δυτικού Νείλου με ανάλυση σε επίπεδο Καλλικρατικού δήμου, η οποία αναρτάται στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.keelpno.gr), και αποστέλλεται επίσης στους ενδιαφερόμενους δήμους και περιφέρειες.

Θεωρούμε ότι η δημοσίευση της ακριβούς περιοχής κατοικίας των κρουσμάτων, εντός των Δήμων, στο ευρύ κοινό προσκρούει σε θέματα προσωπικού και ιατρικού απορρήτου και δεν προσφέρει παραπάνω πληροφορία, καθώς τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια θα πρέπει να τηρούνται από όλους του δημότες αλλά και παντού στην Ελληνική Επικράτεια. Η καταγραφή κρούσματος σε έναν δήμο επιβεβαιώνει την κυκλοφορία του ιού στην ευρύτερη περιοχή και επομένως όλοι οι Δημότες πρέπει να λαμβάνουν τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια.

Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος, το Γραφείο Νοσημάτων που μεταδίδονται με διαβιβαστές του Τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. διενεργεί για το 2013, περιορισμένης έκτασης εντομολογική επιτήρηση κατά την οποία συλλέγονται κουνούπια, ταυτοποιούνται και ελέγχονται για την παρουσία του ιού του Δυτικού Νείλου σε αυτά. Οι δήμοι στους οποίους είχαμε θετικά δείγματα κουνουπιών (συμπεριλαμβανομένου του δήμου Αγίας Παρασκευής) ειδοποιήθηκαν άμεσα για τα ευρήματα αυτά κυκλοφορίας του ιού στην περιοχή τους προκειμένου να μεριμνήσουν σχετικά με το σχεδιασμό των προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών.

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. στην συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, λόγω μεγάλων περικοπών στον προϋπολογισμό του, δεν μπορεί να υποστηρίξει τη διενέργεια ενημερωτικών ημερίδων σε όλους τους προσβεβλημένους Δήμους της χώρας, ωστόσο προσπαθεί να ανταποκρίνεται σε επιμέρους προσκλήσεις για ενημέρωση του κοινού (ημερίδες) και στη δωρεάν διάθεση ενημερωτικού υλικού (φυλλάδια και αφίσες), ανταποκρινόμενο στα αντίστοιχα αιτήματα των Δήμων. Επίσης, όπως ίσως γνωρίζετε, έχουμε δημιουργήσει εκπαιδευτικό και ενημερωτικό υλικό που είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα μας (www.keelpno.gr) και για αναπαραγωγή, αλλά και ένα διαφημιστικό βίντεο σχετικά με τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, το οποίο έχει διανεμηθεί στα τηλεοπτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας.  

Σχετικά με την ερώτησή σας για την εμφάνιση των συμπτωμάτων της ασθένειας, η περίοδος επώασης της λοίμωξης από τον Ιό του Δυτικού Νείλου (δηλ. από το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού έως την έναρξη συμπτωμάτων) είναι συνήθως έως 15 ημέρες. Δεν έχουν αναφερθεί περιστατικά παράτασης της περιόδου αυτής έως δύο μήνες όπως στην ερώτησή σας.

Τέλος, όσον αφορά στην ερώτησή σας σχετικά με την «καραντίνα» των κατοίκων της Βορειοανατολικής Αττικής: θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι το αρμόδιο όργανο για την λήψη των μέτρων για την ασφάλεια του αίματος είναι το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.- www.ekea.gr), το οποίο τα κοινοποιεί σε όλες τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας και τα αναρτά στην ιστοσελίδα του. 

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. συντονίζει Ομάδα Εργασίας για τον καθορισμό των επηρεαζόμενων από τον Ιό του Δυτικού Νείλου Περιοχών, η οποία μελετώντας διάφορα δεδομένα καταλήγει στη λίστα των επηρεαζόμενων περιοχών που αναρτάται σε τακτά χρονικά διαστήματα στην ιστοσελίδα του Οργανισμού μας. Είναι αλήθεια ότι για την προστασία της ασφάλειας του αίματος από τον Ιό του Δυτικού Νείλου, οι κάτοικοι και εργαζόμενοι σε περιοχές συνεχιζόμενης μετάδοσης του ιού (δηλ. επηρεαζόμενες περιοχές) εξαιρούνται από την αιμοδοσία, γεγονός όμως που δεν αποδίδεται σωστά από τον όρο «καραντίνα».

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.
Με εκτίμηση,

Ομάδα για τα Νοσήματα που Μεταδίδονται με Διαβιβαστές
Και 
Γραφείο Επιστημονικών Συνεργατών Προέδρου Δ.Σ. ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.
--------------------------------------
Πηγή:   epoli.gr
--------------------------------------