Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Για το χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Μετά την άσκηση μεγάλης πίεσης προς το δήμαρχο, τελικά ο Δήμος Κυθήρων απέστειλε στη Μηχανοργάνωση της ΔΕΗ  τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων. 

Ωστόσο αυτό δεν είναι επαρκές καθώς θα πρέπει ο Δήμος, επιπλέον, να στείλει στον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας,( συντομ. Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.) ομαδικά αρχεία με την τιμή ζώνης για κάθε ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο.  Αυτό δεν είναι δύσκολο καθώς υπάρχει απόφαση δημοτικού συμβουλιου του Δήμου Κυθήρων (Αρ. Αποφ. 10/2013 της  25/ 01/2013) που ορίζει, σύμφωνα με στοιχεία του τηρούνται στη ΔΟΥ, τιμές ζώνης ως εξής:

Α ΖΩΝΗ τοπική κοινοτητα Κυθήρων: κατοικίες 600€/τ.μ                           επαγγελμ. Χώροι 510€/τ.μ
Β ΖΩΝΗ υπόλοιπες κοινότητες Δήμου Κυθήρων: κατοικίες 500€/τ.μ      επαγγελμ. Χώροι 430/€/τ.μ
Γ ΖΩΝΗ Δημοτική Κοινότητα Αντικυθήρων: κατοικίες 400€/τ.μ               επαγγελμ. Χώροι  340€/τ.μ

Μόνον έτσι, σύμφωνα με το νόμο 4152/2013(αρθρ.1, υποπαρ. Α.7) το Υπουργείο Οικονομικών θα διατάξει να γίνει νέα εκκαθάριση και  ο  Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. θα υπογογίσει πλέον σωστά το ποσό του χαρατσιού, αποκαθιστώντας την αδικία εις βάρος χιλιάδων κυθηρίων, οι οποίοι είχαν κληθεί να πληρώσουν διπλάσιο χαράτσι απ ‘ αυτό που πράγματι τους αναλογούσε.

Ωστόσο, επειδή η υπόθεση μπορεί να μπλοκάρει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, κάθε δημότης έχει το δικαίωμα να προσέλθει στο Δήμο, ατομικά και να υποβάλλει αίτηση, την οποία ο Δήμος οφείλει να προωθήσει στον Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. επισυνάπτοντας   Βεβαίωση του Δήμου για την τιμή ζώνης του ακινήτου του, ζητώντας τον ορθό υπολογισμό του Ε.Ε.Τ.Α. (του γνωστού ως «χαράτσι»).
 ----------------------------------------

Δημήτρης Φατσέας
Δημοτικός Σύμβουλος