Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Με προχειρότητα κι ελλείψεις η δακοκτονία…

“ Η ΠΑΣΕΓΕΣ διαπιστώνει ελλείψεις που ενδέχεται να απειλήσουν την παραγωγή… ”

Μεγάλες δυσχέρειες έχουν προκληθεί κατά την εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας για το 2013. Αιτία, η προχειρότητα και οι ελλείψεις φαρμάκων σε διάφορες περιοχές της χώρας. Δυσφορία καταγράφεται από το ρεπορτάζ σε συγκεκριμένες περιοχές λόγω του ότι κάποιες  άλλες περιοχές, όπως η Κρήτη, «καρπώνεται» για μια ακόμη χρονιά τη «μερίδα του λέοντος», όσον αφορά στα κονδύλια.

Η Λακωνία ανάμεσα στις τρείς κύριες ελαιοπαραγωγικές περιοχές ( Λακωνία, Μεσσηνία, Κρήτη) φαίνεται η πιο αδικημένη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του paseges.gr το πρόγραμμα δακοτονίας σε νομούς της Πελοποννήσου, όπως η Λακωνία «υλοποιείται με προχειρότητα, κι αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι μέχρι την τελευταία στιγμή αναζητούνταν φάρμακα τους ψεκασμούς, με αποτέλεσμα να ληφθούν… δανεικά από άλλες περιοχές, προκειμένου να προχωρήσει το πρόγραμμα.

Ένα πρόγραμμα από την επιτυχία του οποίου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η ελαιοπαραγωγή της χώρας, η οποία ούτως ή άλλως εφέτος έχει δεχθεί σημαντικά πλήγματα από τις καιρικές συνθήκες (καύσωνας και μετά ισχυροί άνεμοι), κάτι που είχε ως αποτέλεσμα η καρπόδεση να εμφανίζεται καθ’ όλα προβληματική στις περισσότερες περιοχές της χώρας».

Δυσφορία και για τα κονδύλια

Ο τρόπος εφαρμογής του προγράμματος δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα ωστόσο, καθώς από το ρεπορτάζ προκύπτει σοβαρή δυσφορία εκ μέρους όσων το εφαρμόζουν.

Οι διαμαρτυρίες έχουν να κάνουν και με τον τρόπο κατανομής του προσωπικού, αλλά και των πιστώσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, φαίνεται πως τα μισά κονδύλια (12 εκατ. ευρώ) έχουν... "προορισμό" την Κρήτη και τα υπόλοιπα για τις άλλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πελοπόννησος λαμβάνει μόνον 3 εκατ. € και από αυτά η Λακωνία μόνον 690 χιλ. €.
Μετα από αυτά τα στοιχεία που η ίδια η ΠΑΣΕΓΕΣ δημοσιεύει, μοιάζει απολογητική η δήλωση της Αντιπεριφερειάρχου κ Τζανετέα η οποία αναφέρει: «Σε σχέση με την δακοκτονία παρόλο ότι υπήρξαν σημαντικές περικοπές από το Υπουργείο λόγω μνημονίου, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε πόρους και παρά την αυξημένη γραφειοκρατία και την καθυστερημένη εντολή έναρξης του προγράμματος από το Υπουργείο καταφέραμε και εφαρμόσουμε έγκαιρα το πρόγραμ μα δακοκτονίας  για το 2013. Με  καθημερινό ενδιαφέρον και προσπάθεια εξασφαλίζουμε τα απαραίτητα υλικά (φάρμακα, δακοπαγίδες κ.λ.π) προκειμένου να εφαρμοσθεί το πρόγραμμα».

Δυστυχώς για την κ. Αντιπεριφερειάρχη αλλά και για τη Λακωνία και η δακοκτονία στη Λακωνία ( όπως και η κωνωποκτονία) γίνεται  με μεγάλες ελλείψεις και με σχετικές καθυστερήσεις.

Το ερώτημα είναι αν χρειαστούν επαναλήψεις των ψεκασμών αρχές και μέσα Φθινοπώρου υπάρχουν φάρμακα;
----------------------------------
Πηγή: notospress.gr
----------------------------------