Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

«Σεισμόσημο» σε όλα τα ακίνητα ζητά η τρόικα

alt
Την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των ακινήτων για φυσικές καταστροφές (σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές), ζητά η τρόικα από την κυβέρνηση και μάλιστα αναμένεται να θέσει το θέμα στη νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στα μέσα Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής».
Το κλιμάκιο της τρόικας υποστηρίζει ότι αυτό το μέτρο είναι αναγκαίο, καθώς κάθε χρόνο επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός με πρόσθετα και μη αναμενόμενα κονδύλια, λόγω των χρηματοδοτήσεων για την αποκατάσταση ακινήτων έπειτα από φυσικές καταστροφές
Η τρόικα προτείνει τη δημιουργία Ταμείου, που θα ασφαλίζει τα ακίνητα μέχρι ένα συγκεκριμένο ύψος αξίας και θα δίνει στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες τη δυνατότητα να συμπληρώνουν την ασφάλιση για μεγαλύτερα κεφάλαια και τα οποία ουσιαστικά θα ανταποκρίνονται στην πραγματική αξία του ακινήτου.
Σήμερα, μόλις το 15% των ακινήτων είναι ασφαλισμένο. Το ποσοστό θα ήταν μικρότερο εάν δεν είχαν χορηγηθεί πολλά στεγαστικά δάνεια (στα οποία η ασφάλιση του ακινήτου είναι υποχρεωτική) την τελευταία δεκαετία.
Η λογική της υποχρεωτικής ασφάλισης του ακινήτου στηρίζεται στο μοντέλο της υποχρεωτικής ασφάλισης των οχημάτων, για αστική ευθύνη.
-------------------
Πηγή: Έθνος
-------------------