Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Πρόταση 4 σημείων υπέβαλε η ΠΟΕ-ΟΤΑ στον Υπουργό Εσωτερικών

Πρόταση 4 σημείων υπέβαλε η ΠΟΕ-ΟΤΑ στον Υπουργό Εσωτερικών
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση στο Υπουργείο Εσωτερικών, μεταξύ του Υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη και του προεδρείου της Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α, με αντικείμενο της συνάντησης, την αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού των δήμων.
 Ο Υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, έκανε λόγο για μία συνάντηση "καλού κλίματος" - «συνέχεια της χθεσινής συνάντησης - συμφωνίας με την ΚΕΔΕ» όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε και ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α., Θέμης Μπαλασόπουλος, από την πλευρά του, προχώρησε στην υποβολή, εκ νέου, της πρότασης τεσσάρων σημείων, με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Υπουργός Εσωτερικών, Γ. Μιχελάκης, προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:
«Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Ήταν ουσιαστική και υπήρξαν αποτελέσματα. Συμφωνήσαμε ότι, θα ξαναβρεθούμε για να κουβεντιάσουμε πάνω σε συγκεκριμένες προτάσεις που έβαλε το προεδρείο της Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α.

Χαίρομαι διότι όπως και χθες, στην συνάντηση με την ΚΕΔΕ, όλοι συμφωνούμε ότι θα πρέπει επιτέλους να υπάρξει αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού των ΟΤΑ. Αυτό δεν το αρνείται κανένας.

Ξεκινώντας από αυτή την ουσιαστική βάση, στην οποία συμφωνούμε όλοι, πιστεύω ότι την αξιολόγηση στους ΟΤΑ μπορούμε να την κάνουμε σωστά καθώς έχουμε τον χρόνο, έτσι ώστε ο πολίτης να απολαμβάνει καλές υπηρεσίες που θα πρέπει να είναι και το τελικό ζητούμενο.
Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγουμε τον κίνδυνο των οριζόντιων περικοπών. Πιστεύω ότι δεν θα υπάρξουν, καθώς όπως σας είπα, όλοι οι εταίροι συμφωνούν στην αναγκαιότητα της αξιολόγησης και αυτό είναι το σημαντικό.»

Ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α., Θ. Μπαλασόπουλος, με τη σειρά του, στα κυριότερα σημεία των δηλώσεων του είπε:
«Στη σημερινή συζήτηση αυτό που θέσαμε είναι κυρίως, τί θα γίνει με τους σχολικούς φύλακες και την δημοτική αστυνομία καθώς ο νόμος προβλέπει συγκεκριμένα πράγματα και το δεύτερο ήταν ότι έχουμε πολλές ουσιαστικές παρατηρήσεις στις δύο υπουργικές αποφάσεις που έχουν βγει.

Η πρώτη είναι για την αξιολόγηση όσων θα βγουν στην διαθεσιμότητα και η δεύτερη που ουσιαστικά ίδια είναι και αφορά και αυτή την διαθεσιμότητα και δημιουργούν σοβαρά προβλήματα.

Φαίνεται ότι από την πλευρά του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπήρξε προχειρότητα και περισσότερο δημιουργούν παρά προσπαθούν να λύσουν προβλήματα.
Επαναλάβαμε στον Υπουργό Εσωτερικών την πρόταση της Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α. για τα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την υποβολή πρότασης 4 σημείων:

Πρώτον, θα πρέπει άμεσα με ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών να γίνουν οι οργανισμοί εσωτερικής υπηρεσίας, γιατί υπάρχουν δεκάδες δήμοι που δεν έχουν γίνει. Δεύτερον, να γίνει καταγραφή των αναγκών και των ελλείψεων που υπάρχουν στο προσωπικό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με συγκεκριμένα κριτήρια, διότι θα πρέπει να δούμε τις 130 αρμοδιότητες του «Καλλικράτη» που έχουν «παγώσει» που έπρεπε να είναι από την 1/1/2013. Τρίτον, να πάμε σε αξιολόγηση των Υπηρεσιών, η οποία δεν θα υπηρετεί τις επιταγές της τρόικα. Και το τελευταίο, να δούμε όπου υπάρχει πλεονάζον προσωπικό την δυνατότητα μετακίνησης είτε εντός του δήμου, είτε σε άλλους Οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μια σαφή πρόταση την οποία την λέμε τα τελευταία τρία χρόνια αλλά κανένας δεν την εφαρμόζει και κάτω από την πίεση μετά των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα, οδηγούμαστε σε οριζόντιες περικοπές.

Νομίζω ότι από εδώ και πέρα ο καθένας μας καταλαβαίνει ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν τέτοιες πολιτικές διότι ουσιαστικά διαλύουν την τοπική αυτοδιοίκηση και δεν μπορούμε να προσφέρουμε τίποτα στους πολίτες που εννοείτε πως έχουμε κληθεί για  να υπηρετήσουμε.»
-----------------------------
Πηγή:   epoli.gr
-----------------------------