Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Δελτίο Τύπου Δήμου Κυθήρων- 23/8/2013

Διοργανώθηκε το Σάββατο 17 Αυγούστου η Γεωργοκτηνοτροφική έκθεση στα Φράτσια από τον τοπικό Σύλλογο.

Ο θεσμός αυτός ξεκίνησε και καθιερώθηκε πριν 50 χρόνια. Ήταν μια ιδέα του αείμνηστου γεωπόνου των Κυθήρων Γιώργου Καλλίγερου, και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, σε διαφορετική μορφή.

Οι παλαιότεροι ενθυμούνται από τις εκθέσεις των πρώτων ετών, την μεγάλη συμμετοχή των παραγωγών και των κτηνοτρόφων του νησιού, την ποικιλία και την ποσότητα των αγροτικών προϊόντων, τους κτηνοτρόφους του νησιού να μεταφέρουν τα καλύτερα ζώα τους, περιμένοντας την βράβευσή τους, τους εμπόρους αγροτικών μηχανημάτων να τα διαφημίζουν καθώς και κάθε επαγγελματική δραστηριότητα να προβάλλεται εκεί.

Τα χρόνια πέρασαν οι συνθήκες είναι διαφορετικές όμως η προσπάθεια από τα μέλη του συλλόγου Φρατσιωτών συνεχίζεται και οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού ανταποκρίνονται στο κάλεσμα τους έχοντας κάθε χρόνο μια επιτυχημένη εκδήλωση, διαφορετική από τις του νησιού. 


Μετά τον αγιασμό, ακολουθεί ξενάγηση στους χώρους της έκθεσης και στα περίπτερα των παραγωγών. Στη συνέχεια παιδιά όλων των ηλικιών με τοπικές ενδυμασίες χορεύουν τοπικούς παραδοσιακούς χορούς και το γλέντι συνεχίζεται με την τοπική ορχήστρα.

Χαιρετισμό απηύθυναν η Αγγελική Κασιμάτη, μέλος του συλλόγου, η οποία ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν στην επιτυχία της διοργάνωσης, ο πρόεδρος του συλλόγου Φρατσιωτών Παναγιώτης Καλλίνικος, ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Φρατσίων Μιχάλης Καλλίνικος, ο Δήμαρχος Θόδωρος Γ. Κουκούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης, ο οποίος στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια αποδέχεται την πρόταση και αναλαμβάνει την χρηματοδότηση των μελετών για την επέκταση του διαδρόμου στο Αεροδρόμιο καθώς και την χρηματοδότηση κατασκευής του έργου. 



Το αίτημα προς την Περιφέρεια είχε υποβάλει ο Δήμος Κυθήρων, αφού η ΥΠΑ τελικά δήλωσε αδυναμία να χρηματοδοτήσει την υλοποίηση αυτού του τόσο σημαντικού έργου για τα Κύθηρα.
----------------------------
Πηγή: kythira.gr
----------------------------