Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Δελτίο Τύπου Δήμου Κυθήρων - 21/8/2013

Τα Αντικύθηρα τίμησαν τον Πολιούχο και προστάτη του Νησιού Άγιο Μύρωνα. Η μνήμη του γιορτάζεται στις 17 Αυγούστου στη Μονή του Αγίου στα Γαλαλιανά Αντικυθήρων. 
Κάθε χρόνο οι Αντικυθήριοι αυτή την ημέρα όπου και αν βρίσκονται, επιδιώκουν να συναντηθούν στο νησί που γεννήθηκαν η κατάγονται. Επιστρέφουν λοιπόν εδώ για να διατηρήσουν το έθιμο του πανηγυριού τους και τιμούν την μνήμη του προστάτη Αγίου τους με μοναδικό τρόπο.
Η προετοιμασία ξεκινάει αρκετές μέρες νωρίτερα, με την οργάνωση των χώρων της μονής, καθαριότητα, τοποθέτηση τέντας, μεταφορά τραπεζοκαθισμάτων, συγκέντρωση καυσόξυλων για τις εστίες και τον φούρνο.
Στη συνέχεια οι γυναίκες του νησιού ξεκινούν το ζύμωμα του χωριάτικου ψωμιού. Φέτος ζύμωσαν και έψησαν στον ξυλόφουρνο της μονής 70 χωριάτικα καρβέλια. Επίσης οι κτηνοτρόφοι του νησιού συγκεντρώνουν τα ζώα που απαιτούνται.
Την φετινή χρονιά χρειάστηκαν 400 κιλά κρέας αγριοκάτσικου. Από το απόγευμα της παραμονής οι ειδικά κατασκευασμένες εστίες ανάβουν και στα μεγάλα καζάνια βράζει το κρέας και το πιλάφι. Μετά τον εσπερινό στρώνεται το τραπέζι για όλους τους παρευρισκόμενους, η ορχήστρα με κυρίως κρητική αλλά και νησιωτική μουσική είναι έτοιμη και το γλέντι ξεκινάει για να κρατήσει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ανήμερα της γιορτής όλοι παρακολουθούν την θεία λειτουργία, την λιτάνευση της θαυματουργού εικόνας του Αγίου και την ολοκλήρωση των θρησκευτικών εκδηλώσεων. Μετά παρατίθεται γεύμα για όλους κατοίκους και τους επισκέπτες. Το γλέντι συνεχίζεται μέχρι τις βραδινές ώρες.
Συνήθως, σύμφωνα με το έθιμο, τα έξοδα του πανηγυριού αναλαμβάνει κάποιος χορηγός που αποκαλείται "Πανηγυριώτης". Φέτος που δεν υπήρξε τέτοιος χορηγός τα έξοδα για κάθε δαπάνη καλύφθηκαν με προσφορές.
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας κ. Σεραφείμ, όπως κάθε χρόνο, χοροστάτησε των ιερών τελετών, συνοδευόμενος από τους πατέρες Φρουμέντιο και Ιωάννη, από τα Κύθηρα, τον ιερέα των Αντικυθήρων πατέρα Αντώνιο, ενώ βυζαντινή χορωδία ιεροψαλτών από την Αθήνα λάμπρυναν τις τελετές.


Το νησί επισκέφθηκαν και παρέστησαν στις εκδηλώσεις ο Δήμαρχος Θόδωρος Κουκούλης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ Λάζαρος Βέζος, ο Αντιδήμαρχος Μιχάλης Πρωτοψάλτης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Σταμάτης Αλοΐζος, ο Πρόεδρος της επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας Στράτος Χαρχαλάκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης των απανταχού Αντικυθηρίων Γιάννης Γλυτσός, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αντικυθήρων Διονύσης Προγουλάκης, ο διακεκριμένος Αντικυθήριος ιατρός καθηγητής στην Αμερική Διονύσιος Γαλανάκης, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Κισσάμου, αλλά και αρκετοί Κυθήριοι προσκυνητές.
Το ταξιδιωτικό γραφείο "Drakakis Tours" οργάνωσε εκδρομή με πούλμαν και έτσι δεκάδες Κυθήριοι είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το μικρό νησί. Ο αριθμός των επισκεπτών στο νησί, με αφορμή την γιορτή, ήταν ο μεγαλύτερος των τελευταίων ετών.


----------------------------
Πηγή:  kythira.gr
----------------------------