Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Τετραετής συμφωνία συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Μαρόκο στον τομέα της αλιείας

Μια τετραετή συμφωνία συνεργασίας στην αλιεία υπέγραψε η Ευρωπαία Επίτροπος Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας, κα Μαρία Δαμανάκη με τον Μαροκινό υπουργό Γεωργίας και Αλιείας κ. Aziz Akhannouch. 

Σύμφωνα με όσα αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η συμφωνία αυτή κινείται μέσα στα πλαίσια της αναμόρφωσης της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διεθνών κανονισμών (δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην παροχή επιστημονικών συμβουλών, της οικονομικής αποδοτικότητας, της χρηστής διακυβέρνησης και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου). 

Σχετικά με το θέμα η κα Μαρία Δαμανάκη δήλωσε: «Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή στον τομέα της αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Μαρόκου γιατί με την συμφωνία διασφαλίζεται το αειφόρο μέλλον του τομέα στην περιοχή».

Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Λιθουανία, Λετονία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Πολωνία και Μεγάλη Βρετανία) έχουν ένα ενδιαφέρον γι’ αυτή τη συμφωνία με το Μαρόκο διότι δίνει την δυνατότητα σε έξι κατηγορίες αλίευσης τόσο από βιομηχανικούς όσο και από μικρής κλίμακας αλιευτικούς στόλους.

Ο οικονομικός φάκελος για το Μαρόκο εκτιμάται στα 40 εκατ. εκατ. ευρώ. Για την ακρίβεια τα 30 εκατ. θα προέρχονται από την Ε.Ε. (εκ των οποίων τα 16 εκατ. ευρώ είναι αποζημίωση του Μαρόκου για την παραχώρηση των δυνατοτήτων αλίευσης στις χώρες μέλη και τα 14 εκατ. ευρώ προορίζονται για στήριξη του αλιευτικού τομέα της χώρας) και τα υπόλοιπα 10 εκατ. ευρώ θα είναι η συμμετοχή των ιδιοκτητών των αλιευτικών στόλων.
--------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
--------------------------