Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

«Ωριμάζει» η κατάχωση των αρχαίων ευρημάτων στο Λεύκτρο – Σπάρτη!

“ Συνάντηση εργασίας Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Έργων με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη και την Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Ντία Τζανετέα ”


Την ώρα που ο εργολάβος συγκεντρώνει μπάζα δίπλα στα αρχαιολογικά ευρήματα (που βλέπετε στις φωτογραφίες) οι Γραμματείς διατυμπανίζουν ότι το οδικό έργο Λεύκτρο – Σπάρτη θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του 2013.

Δημιουργούν και καθορίζουν έτσι την προσδοκία ότι ένα μεγάλο και σημαντικό έργο πρέπει και μπορεί να παραδοθεί μέσα στο έτος ώστε να ενισχύσει την προσπάθεια ανάπτυξης του τόπου… Εκτός αν..; Εκτός αν το έργο «κολλήσει» στα αρχαιολογικά ευρήματα και στην επιμονή εκείνων που τα αξιολογούν (που δεν είναι βέβαια οι αρχαιολόγοι).

Ο πολίτης καλείται σε χρόνο μηδέν να κρίνει και να αποφασίσει αν προτιμά το μεγάλο έργο ή την ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων. Η απλή λογική της αυτοσυντήρησης και του εγκλωβισμένου βιοτικά - κι ενίοτε πνευματικά - πολίτη δίνει το «πράσινο» φως στο δρόμο…

Συγχρόνως οι πολιτικοί κάνουν λόγο για «σωτήρια» παράκαμψη στην Πελλάνα προκειμένου να προστατευθούν τα ευρήματα αλλά αποφεύγουν να μιλήσουν για όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν έρθει στο φώς κατά μήκος της νέας οδού.

Οι αιρετοί εκπρόσωποι των Λακώνων σιωπούν και οι αυτοδιοικητικοί σφυρίζουν αδιάφορα την ώρα που Περιφερειάρχης και Αντιπεριφερειάρχης με κοινή δήλωση επιχειρούν να περιβάλουν τις δρομολογημένες δρομολογήσουν εξελίξεις με την αρχή της νομοτέλειας....

 

Στο διοικητήριο της Π.Ε Λακωνίας πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας την Πέμπτη  25/7/2013 του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Έργων  κ. Στράτου Σιμόπουλου με τον Περιφερειάρχη κ. Πέτρο Τατούλη και την  Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Ντία Τζανετέα, στο πλαίσιο προγραμματισμένης επίσκεψης του στην Λακωνία.   Στην συνάντηση παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου κ. Γεώργιος Πουλοκέφαλος , οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ. Η. Στρατηγάκος και Σ. Φλώρος, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Ιωάννης Σταματάκος καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Δ/νσης τεχνικών έργων της Περιφερειακής Ενότητας.

Όπως αναφέρθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η πορεία του έργου που αφορά στον άξονα Λεύκτρο-Σπάρτη, το λιμάνι Γυθείου, η οδική σύνδεση Πυρί –Γύθειο ,  καθώς και άλλα έργα περιφερειακής και τοπικής σημασίας, μεταξύ των οποίων και η συντήρηση του οδικού δικτύου. Με δεδομένο ότι οι Λάκωνες θεωρούν το οδικό δίκτυο του νομού το υπαριθμόν 1 πρόβλημα μαζί με την ανεργία ο Περιφερειάρχης αξιοποιεί κάθε ευκαιρία για να αντιστρέψει την φθαρμένη εικόνα του στο Νομό. Μία από αυτές τις ευκαιρίες είναι και η υπόθεση «Λεύκτρο – Σπάρτη».

Σε κοινή δήλωση τους τόσο ο περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης όσο και η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Ντία Τζανετέα εξέφρασαν την ικανοποίηση τους και ανέφεραν ότι : «Η επίσκεψη ήταν εξαιρετικά χρήσιμη, καθώς ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων, έκανε μια πλήρη καταγραφή των προβλημάτων και των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν στην Λακωνία και παράλληλα μας δόθηκε η δυνατότητα να ανταλλάξουμε απόψεις επί ζητημάτων που είναι σε εξέλιξη και απαιτούν λύσεις και φυσικά χρηματοδότηση. Σε επόμενη συνάντησή μας, θα υπάρξει περαιτέρω εξειδίκευση και θα έχουμε απαντήσεις σε συγκεκριμένα θέματα».
 

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων κ. Στράτος Σιμόπουλος κατέδειξε ότι κύριο ζήτημα ήταν το Λέυκτρο - Σπάρτη τονίζοντας ότι: "Η επίσκεψή μου στη Λακωνία είχε κυρίως ως στόχο την επιτόπου καταγραφή των προβλημάτων που σχετίζονται με τον άξονα Λεύκτρο – Σπάρτη. Το έργο βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο και αναζητούμε από κοινού με το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο έχει και την ευθύνη εκτεταμένων αρχαιολογικών ανασκαφών, τρόπους παράδοσης των χώρων, ώστε μέσα στους επόμενους μήνες να γίνει δυνατή έστω και η εν μέρει λειτουργία του.Παράλληλα αναζητούμε τρόπους  ώστε ο οδικός άξονας Πυρί – Γύθειο να ενταχθεί στο επόμενο ΕΣΠΑ."

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδα πολιτών παρακολουθεί στενά τα σημεία του Λεύκτρο – Σπάρτη όπου έχουν ανευρεθεί αρχαία και αναμένοντας τη κατάχωσή τους βιντεοσκοπεί τις εργασίες.
-----------------------------------
Πηγή: notospress.gr
-----------------------------------