Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Όχι στη φορολόγηση αγροτεμαχίων των κατά επάγγελμα αγροτών αποφάσισε η τρικομματική επιτροπή

Την απαλλαγή από τον φόρο ακινήτων των αγροτεμαχίων που χρησιμοποιούνται για αγροτική εκμετάλλευση από τους αγρότες, αποφάσισε η επιτροπή των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, στη συνάντηση που είχε την Τετάρτη, 29 Μαΐου. Ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα θεωρηθούν αυτοί που έχουν τον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό με βάση τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ. 

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικοί τρόποι για την κάλυψη του κενού εσόδων που δημιουργείται. Ο στόχος είναι από το νέο φόρο ακίνητης περιουσίας να συγκεντρωθούν έσοδα ύψους 3,1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση εκ των οποίων τα 800 εκατ. ευρώ από τα αγροτεμάχια. Σε νέα συνάντηση της επιτροπής με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι κατευθύνσεις για το νέο φόρο ακίνητης περιουσίας, που θα τεθεί σε εφαρμογή το 2014.

Αν εξαιρεθούν οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις προκύπτει ένα κενό εσόδων ύψους 150-200 εκατ. ευρώ τα οποία θα πρέπει να καλυφθούν από άλλες πηγές. Μία από τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι να εξετασθεί η δυνατότητα εξεύρεσης εσόδων από τα αυθαίρετα που δεν έχουν δηλωθεί ποτέ και οι ιδιοκτήτες τους έως τώρα δεν έχουν επιβαρυνθεί φορολογικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής, στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χ. Θεοχάρης και οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση αποφασίστηκαν τα εξής:

Να εξαιρεθούν από τον ενιαίο φόρο οι εκτάσεις γης που ανήκουν στους κατ΄ επάγγελμα αγρότες. Η απαλλαγή θα αφορά μόνο τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Με βάση τα στοιχεία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Εκτάσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις που ανήκουν στους κατ΄επάγγελμα αγρότες ανέρχονται σε 17,3 εκατ. στρέμματα.

Παραμένει ο στόχος για την είσπραξη 3,1 δισ. ευρώ ετησίως από την επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων. Από αυτά, το 1,7 δισ. ευρώ θα προέλθει από τα αστικά ακίνητα, 800 εκατ. ευρώ από τα εκτός σχεδίου ακίνητα και τα υπόλοιπα από τα ακίνητα που κατέχουν οι επιχειρήσεις και η Εκκλησία.
Το δημοσιονομικό κενό που προκύπτει από την απαλλαγή των αγροτικών εκτάσεων γης από τον ενιαίο φόρο να καλυφθεί με την επιβολή υψηλότερου φόρου στα υπόλοιπα εκτός σχεδίου ακίνητα.
Να γίνει πλήρης καταγραφή των εκτός σχεδίου ακινήτων.

Παραμένει ως βασικό σενάριο η φορολόγηση των εκτός σχεδίου εκτάσεων γης να γίνει για το 2014 χωρίς αφορολόγητο όριο με βάση το στρέμμα και όχι με την αντικειμενική αξία. Το ύψος του φόρου θα διαφοροποιείται ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε εδαφικής έκτασης. Από το 2015 και μετά ο υπολογισμός του ενιαίου φόρου θα γίνεται με βάση την αξία των αγροτεμαχίων.

Οι εκπρόσωποι και των τριών κομμάτων επιμένουν στην επιβολή του ενιαίου φόρου ακινήτων με αφορολόγητο όριο για τα αστικά ακίνητα.

Το υπουργείο Οικονομικών έως τη Δευτέρα θα παρουσιάσει στους εκπροσώπους των κομμάτων την πρότασή του με τα εναλλακτικά σενάρια όπως και τα στοιχεία για όλες τις εκτάσεις που κατέχονται από μη αγρότες.
-------------------------
Πηγή:  agrotypos.gr
-------------------------