Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Αποφάσεις δικαστηρίων δικαιώνουν τους αγρότες από τις παρανομίες των τραπεζών

Δικαστικές αποφάσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα έρχονται να δικαιώσουν αγρότες και κτηνοτρόφους στη δικαστική διαμάχη τους με την πρώην ΑΤΕ. Έτσι έχουμε αποφάσεις που προχωρούν σε διαγραφή των υποθηκών, που κρίνονται από το δικαστήριο «καταχρηστικές». 

Με την απόφαση αυτή «ανοίγει» ο δρόμος στους αγρότες να επενδύσουν στις περιουσίες τους και να ενταχθούν σε επενδυτικά προγράμματα (Σχέδια Βελτίωσης κ.α.). Επίσης υπάρχουν αποφάσεις δικαστών που απαγορεύουν την παρακράτηση επιδοτήσεων, ενισχύσεων και ΦΠΑ αγροτών και κτηνοτρόφων από τις τράπεζες. Όπως κρίνουν οι δικαστές, η επιβίωση των οικογενειών των αγροτών και η συνέχιση των αγροτοκτηνοτροφικών δραστηριοτήτων τους είναι αδύνατη με την παρακράτηση των ενισχύσεων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Συγκεκριμένα Πολυμελές Πρωτοδικείο με απόφασή του προχωρά στη διαγραφή υποθηκών, τις οποίες χαρακτήρισε καταχρηστικές και δίνει τέλος στην ομηρία των κτηνοτρόφων από την ΑΤΕ. Συγκεκριμένα η τράπεζα, χωρίς συναίνεση των αγροτών και κτηνοτρόφων, υποθήκευε όλη την περιουσία τους διατηρώντας τις υποθήκες μέχρι και σήμερα. Μετά από αγωγή κτηνοτρόφου, ο οποίος είχε ρυθμίσει τις οφειλές του με την ΑΤΕ, (με βάση την εγκύκλιο 100 της ΑΤΕ - ΚΥΑ 4216 /2001), το Πολυμελές Πρωτοδικείο έκρινε καταχρηστική την διατήρηση των υποθηκών στην περιουσία του και διέταξε την άμεση διαγραφή τους, ενώ εκκρεμεί στο ίδιο δικαστήριο αγωγή του κτηνοτρόφου για να αναγνωριστεί ότι δεν οφείλει κανένα ποσό στην ΑΤΕ, από την 4/8/2004, με την εφαρμογή του νόμου 3259/2004 περί διαγραφής πανωτοκίων.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι η ΑΤΕ διατηρούσε καταχρηστικά τις μονομερώς και χωρίς συναίνεση του κτηνοτρόφου εγγραφείσες υποθήκες. Έτσι εξετάζεται το βάσιμο αιτήματος του κτηνοτρόφου για αποζημίωσή του για την αυθαιρεσία της ΑΤΕ να κρατά ενυπόθηκη όλη την περιουσία του, εμποδίζοντας κάθε επενδυτική πρωτοβουλία, σταματώντας την ανάπτυξη, δυσκολεύοντας τελικά την επιβίωση όλης της οικογένειας. Μετά την απόφαση αυτή, ο κτηνοτρόφος και τα παιδιά του μπορούν πλέον να αξιοποιήσουν και να επενδύσουν στην πατρική περιουσία, εφαρμόζοντας σχέδια βελτίωσης χωρίς κανένα πρόβλημα.

Στο μεταξύ με προσωρινές διαταγές δικαστών απαγορεύονται οι παρακρατήσεις επιδοτήσεων, ενισχύσεων και ΦΠΑ αγροτών και κτηνοτρόφων από τις τράπεζες. Τα δικαστήρια δίνουν τέλος στις παρακρατήσεις από την ΑΤΕ των επιδοτήσεων, λοιπών ενισχύσεων και του ΦΠΑ για εξόφληση οφειλόμενων δόσεων δανείων. Η άρση παρακράτησης διατάσσεται ακόμη και με προσωρινές διαταγές των Δικαστών που κρίνουν βάσιμες εμπεριστατωμένες αιτήσεις των ενδιαφερόμενων αγροτών. 

Τα δικαστήρια κρίνουν ότι η επιβίωση των οικογενειών των αγροτών και η συνέχιση των αγροτοκτηνοτροφικών δραστηριοτήτων είναι αδύνατη με τις παρακρατήσεις των επιδοτήσεων και ενισχύσεων από τους λογαριασμούς τους στις τράπεζες, είτε έχουν υπογράψει πάγια εντολή οι ενδιαφερόμενοι στην τράπεζα για την παρακράτηση είτε η τράπεζα αυθαιρετώντας παρακρατεί χωρίς να κατέχει εκτελεστό τίτλο. Για την άρση της παρακράτησης απαιτείται ο αγρότης ή ο κτηνοτρόφος να ανακαλέσει την πάγια εντολή που έχει υπογράψει στην τράπεζα για την παρακράτηση.
------------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
------------------------------------