Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Τα χάπια που απειλούν τη στύση

Τι δείχνει νέα έρευνα για που διεξήχθη στη Μασαχουσέτη

Ορισμένα φάρμακα, όπως κάποια ηρεμιστικά και αντικαταθλιπτικά, σχετίζονται με υψηλότερες πιθανότητες στυτικής δυσλειτουργίας σύμφωνα με νέα έρευνα.

Σύμφωνα με προηγούμενα ερευνητικά δεδομένα οι άνδρες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας όταν λαμβάνουν αρκετά συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Με σκοπό να διαπιστώσουν σε τι βαθμό τα διαφορετικά είδη φαρμάκων επηρεάζουν τη στυτική λειτουργία οι ειδικοί από το Ερευνητικό Κέντρο της Νέας Αγγλίας στη Μασαχουσέτη διεξήγαγαν έρευνα σε 2.301 άνδρες σε σχέση με τα φάρμακα που λάμβαναν και την σεξουαλική τους λειτουργία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο ένας στους πέντε άνδρες είχε στυτική δυσλειτουργία. Μεταξύ των εξήντα ανδρών που είχαν λάβει τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά τον προηγούμενο μήνα οι μισοί είχαν προβλήματα στύσης. Το ίδιο ίσχυε μόνο για το ένα τέταρτο των ανδρών που δεν είχαν λάβει αντικαθλιπτικά.

Αφού έλαβαν υπόψη τους τους άλλους κινδύνους για την εκδήλωση στυτικής δυσλειτουργίας όπως η ηλικία και η καρδιακή νόσος οι ερευνητές κατέληξαν ότι οι άνδρες που έπαιρναν αντικαταθλιπτική αγωγή είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν στυτική δυσλειτουργία.

Για τους άνδρες που έπαιρναν βενζοδιαζεπίνες (ηρεμιστικά) διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος εκδήλωσης στυτικής δυσλειτουργίας ήταν διπλάσιος σε σύγκριση με εκείνους που δεν λάμβαναν αγωγή.

Επίσης παρά τη διαδεδομένη άποψη για το αντίθετο οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν αυξημένο κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας μεταξύ των ανδρών που έπαιρναν αντιυπερτασικά.

Η έρευνα δεν καταλήγει ως προς το αν τα φάρμακα είναι η αιτία της στυτικής δυσλειτουργίας ή εάν η στυτική δυσλειτουργία εντείνει την ψυχιατρική κατάσταση ή εάν τα δυο προβλήματα (στυτική δυσλειτουργία και ψυχική διαταραχή) έχουν κοινές αιτίες. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση BJU International.
---------------------
Πηγή: vita.gr
--------------------