Τρίτη 28 Μαΐου 2013

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Ν. ΒΑΡΟΥΝΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ

Υποχρεώνομαι για μια ακόμη φορά, υπερασπιζόμενος την τιμή, την υπόληψη και την επαγγελματική μου οντότητα, να απαντήσω στον κ. Μιχαήλ Πρωτοψάλτη, προκειμένου να αποκατασταθεί η αλήθεια.
Τονίζω εξ αρχής ότι τα περί στοχοποίησης, έμμονης ιδέας και, δήθεν, προσπάθειάς μου να πλήξω τον κ. Μιχαήλ Πρωτοψάλτη αποτελούν προσωπική του εκτίμηση, η οποία καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα. 

Δεν με απασχολούν τα πρόσωπα, αλλά οι πρακτικές και οι πράξεις. Για το λόγο αυτό, ο οποιοσδήποτε θεωρεί εαυτόν θιγμένο από τα λεγόμενα ή τις πράξεις μου, δύναται – και τον καλώ - να προσφύγει στην ελληνική Δικαιοσύνη, προκειμένου να αποφανθεί ο φυσικός μας Δικαστής, αν πράγματι τον έχω βλάψει.

Παρότι ο Κος Αντιδήμαρχος «επιμελώς» απέφυγε να απαντήσει στα όσα ανέφερα στην προηγούμενη επιστολή μου, περιοριζόμενος σε μια ανεπιτυχή προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, αναφέρω τα εξής:

Απαντώντας στο ερώτημα του κου Αντιδημάρχου, σχετικά με το τι επιδιώκω με τις προσφυγές και τις καταγγελίες, η απάντηση είναι μια και απλή. Την τήρηση της νομιμότητας, ιδίως δε, της αρχής της ίσης μεταχείρισης των οικονομικών φορέων που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή δημοσίων έργων στα Κύθηρα. Αυτό επεδίωκα και αυτό θα συνεχίσω να επιδιώκω.    

Σχετικά δε, με τα  κουφώματα, τα οποία δεν έχουν τοποθετηθεί στο κτίριο του Καραβά, υπενθυμίζω στον κ. Αντιδήμαρχο, αυτό που φαίνεται να ξεχνά, ότι δηλαδή η αρμόδια τεχνική υπηρεσία συνέταξε τροποποίηση της αρχικής μελέτης και αφαίρεσε τη συγκεκριμένη εργασία (τοποθέτηση κουφωμάτων). Την τροποποίηση αυτή ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κυθήρων, στο οποίο ο κ. Μιχαήλ Πρωτοψάλτης είναι  Αντιδήμαρχος επί των δημοσίων έργων. Το συγκεκριμένο έργο παραλήφθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κυθήρων  και ο ίδιος ψήφισε θετικά (αριθμ. αποφ. 117/2013). 

Και γεννάται το ερώτημα. Αν είχα παραβεί τις συμβατικές μου υποχρεώσεις για ποιο λόγο ο υπερασπιστής του δημοσίου συμφέροντος Αντιδήμαρχος επί των δημοσίων έργων και γνώστης της παραδοθείσας κατάστασης ψήφισε θετικά; Για ποιο λόγο δεν αρνήθηκε; Για ποιο λόγο δεν ζήτησε την κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής και των ποινικών ρητρών, προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντα του Δήμου. Αν λοιπόν θεωρεί ότι βαρύνομαι με οποιαδήποτε πλημμέλεια ως προς την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου, τον καλώ να πράξει, έστω και τώρα, τα νόμιμα και να προσφύγει στη δικαιοσύνη. Αν δεν το πράξει εκείνος, θα το πράξω εγώ. Διότι η «λάσπη στον ανεμιστήρα» πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει.   

Προσπαθώντας ο κ. Αντιδήμαρχος να δημιουργήσει εντυπώσεις, ερωτά «… πως δέχτηκε να πληρωθεί για την ύδρευση στο Μανιτοχώρι με 35,40€ το κυβικό για το σκάψιμο του χαντακιού, ενώ αντίστοιχα το σκάψιμο του βράχου στα Μυρτίδια πληρώθηκε με 6,72 € το κυβικό». Πέραν του ότι, εν γνώσει του προφανώς – διότι είναι Αντιδήμαρχος επί των δημοσίων έργων και γνωρίζει, άλλως όφειλε να γνωρίζει - συγκρίνει ανόμοιες εργασίες, καθόσον η μια αφορά στην εκσκαφή τάφρων και η άλλη σε γενική εκσκαφή δρόμου, του επαναφέρω στη μνήμη ότι οι συγκεκριμένες τιμές δεν αποτελούν προϊόν διαπραγμάτευσης ή συμφωνίας. 

Οι συγκεκριμένες τιμές καθορίστηκαν από την αρμόδια τεχνική υπηρεσία, έγιναν αποδεκτές από το Δημοτικό Συμβούλιο και κατ’ επέκταση και από τον ίδιο και δια ανοικτής δημοπρασίας και όχι αναθέσεως ανακηρύχθηκα νόμιμα μειοδότης. Το τονίζω, δια ανοικτής δημοπρασίας και όχι δια αναθέσεως, ως το τελευταίο διάστημα τείνει να γίνει ο κανόνας στα δημόσια έργα του Δήμου Κυθήρων. 

Μάλλον ο κ. Αντιδήμαρχος, εν μέσω των πολλών του υποχρεώσεων, συγχέει τα έργα. Δεν εξηγείται αλλιώς το ερώτημα του για την κατασκευή του έργου της αποκατάστασης των ζημιών από τον σεισμό στα «Κύθηρα» και όχι στα «Μητάτα», όπως αναφέρει. Του υπενθυμίζω, λοιπόν, ότι το ανωτέρω έργο ήτο της Περιφέρειας Αττικής και όχι του Δήμου Κυθήρων. Εξ αυτού του λόγου, μάλλον, η σύγχυσή του. 

Αν, λοιπόν, έχει οποιοδήποτε ερώτημα περί των εργασιών που εκτελέστηκαν, το τίμημα που εισπράχθηκε, το λόγο της μη ασφαλτόστρωσης του δρόμου, καλό είναι να απευθυνθεί πρώτα στην Περιφέρεια Αττικής, που είναι και ο αρμόδιος φορέας. Πάντως, αν δεν το γνωρίζει, τον ενημερώνω ότι το εν λόγω έργο έχει επιτυχώς περάσει όλους του ελέγχους της ανεξάρτητης αρχής ελέγχων δημοσίων έργων ΕΣΠΕΛ και έχει παραληφθεί. 

Τελειώνοντας, δε, την επιστολή του, αναφέρεται «σε κάποια μηδαμινά αντιπλημμυρικά έργα». Του θυμίζω, λοιπόν, όπως με καλεί να πράξω, ότι, τότε, έγιναν  και δημοπρασίες με συμμετέχοντες όλους τους εργολάβους που δραστηροποιούνταν αποδεδειγμένα στα Κύθηρα και σ’ ότι με αφορά έδωσα έκπτωση 15 % επί των αρχικών τιμών μονάδος σε όσα έργα κατασκεύασα. 

Σχετικά με το αν τα έργα που εκτέλεσα και άπαντα παρελήφθησαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ήταν μηδαμινά ή όχι, δεν θεωρώ εαυτόν αρμόδιο να απαντήσει, αλλά τους δημότες των Κυθήρων και τον ίδιο τον κ. Αντιδήμαρχο, ο οποίος, αν δεν με απατά η μνήμη μου, είχε προμηθεύσει σκυρόδεμα για την κατασκευή περισσοτέρων εκ του ενός έργων και θεωρώ εκ του λόγου αυτού, ότι έχει ιδία αντίληψη για το πόσο «μηδαμινά» ήταν. 

Σε κάθε περίπτωση, αν η άποψή του είναι διάφορη, ως Αντιδήμαρχος επί των δημοσίων έργων έχει άμεση πρόσβαση σε όλους τους αντίστοιχους φακέλους και με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον οφείλει να πράξει τα νόμιμα.
Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν.
                                                                                                                                                 
Αθήνα, 28/5/2013
                                                                                                                                                   
 Με εκτίμηση,
 Νικόλαος Βαρούνης