Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας θα μετατραπεί και σε Ευρωπαϊκή Διαστημική Πύλη της NASA, με έσοδα 1 τρις δολάρια...

Πολλοί εδώ στη Λακωνία λένε "τι να το κάνουμε το αεροδρόμιο, εδώ δεν έχουμε δρόμους και άλλες υποδομές", ενώ στη γειτονική Καλαμάτα που αυτές τις αναστολές τις έχουν ξεπεράσει αρκετά χρόνια πριν, τώρα γίνεται "πάρτι" τουριστικών αφίξεων στο αεροδρόμιό τους και το τελευταίο καλό νέο για τους γείτονες, είναι η προαναγγελία της δημιουργίας «Κέντρου Διαστημικής Έρευνας και Υψηλής Τεχνολογίας» που μπορεί να αποδώσει 1 τρις δολάρια.


Όπως βλέπετε, όσο εμείς εδώ στη Λακωνία τρωγόμαστε με τα "ρούχα μας" οι γείτονες αναπτύσσονται πολύ πέρα από τα κλασικά (αγροτικά προϊόντα, τουρισμός κλπ), με αποτέλεσμα κάποια στιγμή το μόνο που θα μείνει σε εμάς, θα  είναι το όνομα Σπάρτη το οποίο θα μας είναι ούτος ή άλλος  "άχρηστο", γιατί μια λέξη από μόνη της δεν είναι δυνατόν να θρέψει κανέναν, αλλά θα τρώμε την αναπτυξιακή "σκόνη" της Καλαμάτας και Τρίπολης.

Έτσι, στη γειτονική Μεσσηνία, τη δημιουργία «Κέντρου Διαστημικής Έρευνας και Υψηλής Τεχνολογίας» στην Καλαμάτα προανήγγειλε ο Δρ. Περικλής Παπαδόπουλος, καθηγητής Αεροδιαστημικής και Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Λ-Sat Επιθεωρητής της NASA, ο οποίος παραβρέθηκε στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26  Απριλίου στην Τρίπολη.

Όπως ανέφερε ο διακεκριμένος Μεσσήνιος στην καταγωγή επιστήμονας, η Καλαμάτα είναι λόγω της γεωγραφικής της θέσης ιδανική για τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Διαστημικής Πύλης, ενώ το συγκεκριμένο project, συσχετιζόμενο και με τους στόχους της περιφέρειας Πελοποννήσου και τη στόχευση για την «Πελοπόννησο 2020»  θα μπορούσε να αποδώσει με αυτόν τον χρονικό ορίζοντα 1 τρις δολάρια.

Προανήγγειλε δε, ότι τον προσεχή Ιούλιο θα βρίσκεται στην Ελλάδα ο Γενικός Διευθυντής της NASA, προκειμένου να υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την ελληνική Κυβέρνηση.

Ο Δρ Παπαδόπουλος έκανε εκτενή παρουσίαση του πρώτου ελληνικού δορυφόρου , ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον διαστημικό τουρισμό, καινοτομία με εξαιρετικά υψηλές προσδοκίες για το προσεχές μέλλον. Τέλος, ο Dr Περικλής Παπαδόπουλος και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Πέτρος Τατούλης δεσμεύτηκαν να εργαστούν από κοινού, από αύριο κιόλας, προκειμένου μέσα σε ένα έτος να έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στον συγκεκριμένο καινοτομικό σχεδιασμό.

Από την πλευρά του ο κ. Τατούλης ευχαρίστησε τον επιφανή προσκεκλημένο της περιφέρειας Πελοποννήσου και δήλωσε ότι αυτές είναι οι καινοτομικές ιδέες που μπορούν να αλλάξουν το μέλλον της χώρας και να την βγάλουν από την κρίση και όχι η χίμαιρα των συμβατικών μεγάλων επενδύσεων, που αφενός λόγω της διεθνούς ανισορροπίας είναι δύσκολο να προσεγγιστούν και αφετέρου θα αποδώσουν με μεγάλη καθυστέρηση στην πραγματική οικονομία, η οποία έχει αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη ανάγκη να ενισχυθεί.
---------------------------------
Πηγή: apela.gr
---------------------------------