Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Από καρδιολογικά προβλήματα κινδυνεύουν οι νέοι που πίνουν πολύ

Μπορεί οι 20άρηδες να αντέχουν περισσότερο στις καταχρήσεις, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ο οργανισμός τους δεν υφίσταται τις συνέπειες. Νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ έδειξε ότι οι νέοι που πίνουν πολύ έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιολογικά προβλήματα στα 40 τους χρόνια, επειδή στην ηλικία των 20 ετών ο οργανισμός τους δεν είναι καθόλου προστατευμένος από τις συνέπειες του αλκοόλ.


Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ιλινόι στο Σικάγο διαπίστωσαν ότι οι νέοι που πίνουν πολύ και συχνά κινδυνεύουν περισσότερο, επειδή το αλκοόλ προκαλεί άμεσα αλλαγές στους μύες που ελέγχουν τη ροή του αίματος. Μάλιστα, οι αλλαγές αυτές είναι παρόμοιες με εκείνες που υφίστανται οι μεγαλύτεροι σε ηλικία που παρουσιάζουν αρτηριοσκλήρυνση.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τον οργανισμό φοιτητών που έπιναν τουλάχιστον πέντε ποτά σε κάθε τους έξοδο και φοιτητών που έπιναν σχετικά λίγο, δηλαδή το πολύ ένα ποτό ή δύο μπύρες. Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας, αναφέρουν ότι οι πρώτοι παρουσίαζαν μειωμένη λειτουργία των μυών που ελέγχουν τη ροή του αίματος, αλλαγή που εμφανίζεται σε άτομα αρκετά μεγαλύτερης ηλικίας.

Μάλιστα, αυτό αποτελεί βασικό παράγοντα πρόκλησης αρτηριοσκλήρυνσης και άλλων προβλημάτων που οδηγούν σε καρδιακό και εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι συγκεκριμένοι φοιτητές δεν παρουσίαζαν υπέρταση ή υψηλή χοληστερόλη, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι ο κίνδυνος είναι μικρότερος.

Σύμφωνα με τη βασική συντάκτρια της επιστημονικής έκθεσης, καθηγήτρια Shane Philips, «η τακτική υπερκατανάλωση αλκοόλ είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της δημόσιας υγείας που συναντάται στα κολέγια και τα πανεπιστήμια και μάλιστα γίνεται όλο και πιο καταστροφική. Η υπερκατανάλωση αλκοόλ είναι νευροτοξική και τα στοιχεία μας δείχνουν ότι στους νέους προκαλεί σε βάθος χρόνου καρδιαγγειακά προβλήματα».

Σύμφωνα με άλλες μελέτες, οι νέοι ηλικίας 18 – 25 ετών παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά υψηλής κατανάλωσης αλκοόλ. Μία από αυτές πραγματοποιήθηκε από το University College London και έδειξε ότι το 50% των Βρετανών ενηλίκων πίνει πολύ και πως εκείνοι που είναι από 40 έως 60 ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό, καρδιακή προσβολή και ξαφνικό καρδιακό θάνατο.
--------------------------------
Πηγή: ΑΜΠΕ
--------------------------------