Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Ερώτηση Κύθηρα Ελαιοτριβείο - Σφαγείο


Μαρία Ρεπούση
Βουλευτής Α΄ Πειραιά
Πειραιάς, 26/04/2013

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Θέμα:  Αδειοδότηση ελαιοτριβείων και σφαγείων σε περιοχές που υπόκεινται σε ειδικούς γεωγραφικούς περιορισμούς.

κ. Υπουργέ,
Στις 17/04/2013 ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχώρησε στην υπογραφή Προεδρικού Διατάγματος αναφορικά με τις «Ελάχιστες απαιτήσεις για την έγκριση σφαγείων μικρής δυναμικότητος σε περιοχές οι οποίες υπόκεινται σε ειδικούς γεωγραφικούς περιορισμούς και λοιπές διατάξεις».

Το προεδρικό διάταγμα, που έχει ήδη προωθηθεί προς υπογραφή στους συναρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών και Ανάπτυξης, θα λύσει ένα χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι πολλών νησιών που στερούνται νομίμου σφαγείου και αναγκάζονται μέχρι και σήμερα είτε να δημιουργούν υπαίθρια παράνομα σφαγεία, είτε να ταξιδεύουν σε πόλεις όπου λειτουργούν σφαγεία αυξάνοντας κατά πολύ το κόστος παραγωγής.

Παρόμοιο πρόβλημα παρατηρείται αναφορικά με τη λειτουργία και αδειοδότηση ελαιοτριβείων σε νησιά και περιοχές που υπόκεινται σε ειδικούς γεωγραφικούς περιορισμούς. Στο νησί των Κυθήρων για παράδειγμα λειτουργούν 4 ελαιοτριβεία στα οποία παραχωρούνται εποχιακές άδειες 2 μηνών, γεγονός που δυσχεραίνει παράλογα τη διαδικασία της παραγωγής. Το Υπουργείο οφείλει κατά την έγκριση χορήγησης άδειας να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε περιοχής και να προβαίνει στην κατά περίπτωση διατύπωση συστάσεων που διασφαλίζουν τη δημόσια υγεία και προστασία των ζώων.

Επειδή η κτηνοτροφία και η ελαιοτριβεία αποτελούν για πολλά νησιά και περιοχές που υπόκεινται σε ειδικούς γεωγραφικούς περιορισμούς τους σημαντικότερους τομείς εσόδων της πρωτογενούς παραγωγής ,

Ερωτάστε κ. Υπουργέ,
1. Ποιο το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του νέου Προεδρικού Διατάγματος και ποιες οι προϋποθέσεις αδειοδότησης σφαγείων;
2. Ποια η θέση και οι προθέσεις του Υπουργείου για την αδειοδότηση ελαιοτριβείων σε νησιά και περιοχές που υπόκεινται σε ειδικούς γεωγραφικούς περιορισμούς; Και ποια η θέση του συγκεκριμένα για την περίπτωση του νησιού των Κυθήρων;

Η Ερωτώσα Βουλευτής
Μαρία Ρεπούση