Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ-Έως 42% επί του τζίρου το ύψος της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης

ΕΙΔΙΚΗ εισφορά αλληλεγγύης έως και 42% επί του τζίρου τους προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τα φωτοβολταϊκά που θα συνδεθούν με το δίκτυο μετά την 1η Ιουλίου 2013. 

Για όσα έργα συνδέθηκαν ή πρόκειται να συνδεθούν με το δίκτυο από την 1η Ιανουαρίου έως και την 30ή Ιουνίου 2013 η έκτακτη εισφορά φτάνει στο 37%. 

Το ύψος της εισφοράς κλιμακώνεται ανάλογα με το πότε ο επενδυτής «κλείδωσε» την εγγυημένη τιμή, ενώ τα οικιακά φωτοβολταϊκά δεν συμπεριλαμβάνονται στη ρύθμιση.

Παράλληλα το νομοσχέδιο προβλέπει το πάγωμα της σύναψης κάθε νέας σύμβασης πώλησης ρεύματος από φωτοβολταϊκά έργα μέχρι και το τέλος του 2013 (πλην των οικιακών, που εξαιρούνται). Επίσης καθιερώνεται για όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ (από φωτοβολταϊκά και αιολικά μέχρι βιομάζα) εγγυητική επιστολή που θα πρέπει να συνοδεύει στο εξής κάθε νέο αίτημα χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης στο δίκτυο με τέσσερα κλιμάκια.

Βασικός στόχος των ρυθμίσεων, που αφορούν πολλές χιλιάδες επενδυτές μεμονωμένους αλλά και επιχειρήσεις, είναι ο μηδενισμός των ελλειμμάτων της αγοράς των ΑΠΕ, που εκτιμάται ότι θα φτάσει στο τέλος του έτους στα 640 εκατ. ευρώ.

Επίσης θεσπίζεται εγγυητική επιστολή που θα πρέπει στο εξής να συνοδεύει υποχρεωτικά κάθε αίτημα χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης μονάδας ΑΠΕ στο δίκτυο, ενώ καθιερώνεται τέλος διακράτησης ύψους 1.000 ευρώ/MW για τα φωτοβολταϊκά αν τρία χρόνια μετά τη λήψη της άδειας δεν έχει εκτελέσει το έργο.
--------------------
Πηγή: ΑΜΠΕ
--------------------