Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Δήμαρχος Ελαφονήσου: Βούληση των κατοίκων η αυτονομία του δήμου Ελαφονήσου.

Απάντηση του δημάρχου Ελαφονήσου στην βουλευτή Λακωνίας Φεβρωνία Πατριανάκου σχετικά με την επανασύσταση του δήμου Βοιών.

Αγαπητή κυρία Πατριανάκου,
Στην επερώτησή σας στη Βουλή προς τον Υπουργό Εσωτερικών σχετικά με την “επανασύσταση του Δήμου Βοιών ή εναλλακτικά τη σύσταση του Δήμου Βοιών-Ελαφονήσου”, όπως προτείνετε ,είναι έκδηλη η ελλιπής και μονομερής ενημέρωση σας για την περιοχή των Βοιών, της Ελαφονήσου και εν τέλει του νομού Λακωνίας τον οποίο εκπροσωπείτε στη Βουλή.

Κυρία Πατριανάκου, θα είχατε προσπεράσει την παγίδα την οποία σας έστησαν, αν είχατε, ως έχετε υποχρέωση, ζητήσει την άποψη του Δήμου Ελαφονήσου και του συνόλου των κατοίκων του νησιού και ενημερωθεί επαρκώς για τη θέση και βούλησή μας. Αντ’ αυτού, εντελώς αυθαίρετα και καταχρηστικά προτείνετε στον αρμόδιο Υπουργό τη συνένωση του Δήμου Ελαφονήσου με τον “Καποδιστριακό Δήμο Βοιών” παρουσιάζοντας την ως λύση με την οποία συμφωνούν αμφότεροι.

Στο σκέλος της επερώτησης όπου άμεσα ή έμμεσα αναφέρεστε στο Δήμο Ελαφονήσου, η επιχειρηματολογία σας συμπίπτει με αυτή που κατά καιρούς έχει εκφραστεί από γνωστά πρόσωπα τα οποία κατά κύριο λόγο έπαιξαν αρνητικό ρόλο στην τοπική αυτοδιοίκηση του πρώην Δήμου Βοιών. Για την “απώλεια” του Δήμου Βοιών μάλιστα, αποδίδεται σε αυτούς μεγάλο μερίδιο ευθύνης το οποίο θα πρέπει να αναλάβουν κάνοντας παράλληλα και δημόσια την αυτοκριτική τους.

Συγκεκριμένα, τα σφάλματα στα οποία υποπέσατε είναι τα εξής :
-) Η βυθισμένη πολιτεία και σπάνιας αρχαιολογικής αξίας υποθαλάσσιος οικισμός, το Παυλοπέτρι Ελαφονήσου, χωροθετούνταν ανέκαθεν στο θαλάσσιο και υποθαλάσσιο χώρο εντός διοικητικών ορίων της τέως Κοινότητας και σημερινού Δήμου Ελαφονήσου. Αυτό θα μπορούσατε να το έχετε πληροφορηθεί αν είχατε επαρκώς μελετήσει την πολιτισμική ιστορία της Λακωνίας.

-) Η επικοινωνία της (νήσου) Ελαφονήσου με την απέναντι στεριά γίνεται με ferry boat που προσεγγίζουν το λιμάνι της Πούντας Ελαφονήσου και όχι με το λιμάνι της Νεάπολης, όπως εσείς αναφέρετε. Η επικοινωνία είναι όντως καθημερινή, αλλά κάθε άλλο παρά απρόσκοπτη. Στην διάθεσή σας πίνακας ανεκτέλεστων δρομολογίων που αποδεικνύει σε ένα βαθμό τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι της Ελαφονήσου ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες. Αυτό θα μπορούσατε να το είχατε διαπιστώσει αν είχατε επισκεφθεί την Ελαφόνησο κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Εκτός βέβαια αν το είχατε επιχειρήσει αλλά περιμένατε μάταια το ferry-boat στο λιμάνι της Νεάπολης.

-) Επιχειρείτε με μια ακόμα ερώτησή σας στη Βουλή , αυτή τη φορά ευθέως, να “ρίξετε τη μπάλα στην εξέδρα”, επικαλούμενη την λαϊκή βούληση, ανασύροντας τη διάταξη του άρθρου 216 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων περί τοπικού δημοψηφίσματος. Η αναντιστοιχία λόγων-πράξεων σας είναι εξόφθαλμη όταν εσείς η ίδια σκόπιμα (;) αμελείτε να ακούσετε την άποψη του συνόλουτων Ελαφονησιωτών και αποφασίζετε μονομερώς να προβάλετε την άποψη γνωστών … παραγόντων της Νεάπολης.

Το τοπικό δημοψήφισμα όπως και οποιοδήποτε άλλο δημοκρατικό μέσο έκφρασης της λαϊκής βούλησης μας βρίσκει σύμφωνους. Άλλωστε είναι πάγια θέση της δημοτικής αρχής την οποία και έχουμε από την πρώτη στιγμή εφαρμόσει. Δυστυχώς όμως στην περίπτωσή που αναφέρεστε δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Και αυτό διότι σύμφωνα με το Άρθρο 216 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων «… Τοπικό δημοψήφισμα διεξάγεται, επίσης, μετά από αίτηση του ενός τρίτου (1/3) των δημοτών για την ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, σύμφωνα με το άρθρο 3, καθώς και μετά από αίτηση του ενός τρίτου (1/3) των εκλογέων τοπικού διαμερίσματος για την προσάρτησή του σε άλλο Δήμο ή Κοινότητα…»

Τέλος θα ήθελα να επαναλάβω κατηγορηματικά πως βούληση σύσσωμων των κατοίκων, φίλων, συλλόγων και δημοτών της Ελαφονήσου είναι η διατήρηση της διοικητικής αυτοτέλειας του Δήμου Ελαφονήσου. Στην υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλουμε όλοι οι Λαφονησιώτες να σταθούμε στα πόδια μας και να προσπεράσουμε τα πάγια προβλήματά της νησιωτικής περιοχής μας , προσδοκούμε και στη δική σας συνεργασία.

Θεωρούμε ότι η πρωτοβουλία σας χωρίς προηγούμενη έρευνα αναστάτωσε και πανικόβαλε αδίκως τις τοπικές κοινωνίες και των δύο δήμων. Εσείς, ως Λάκωνας που εκπροσωπεί και προασπίζεται τα συμφέροντα της Λακωνίας οφείλετε να ομαλοποιείτε αντί να οξύνετε καταστάσεις που αναστατώνουν τις τοπικές κοινωνίες, να αξιοποιείτε τη θέση σας στην Βουλή θίγοντας και επιλύοντας πραγματικά και ζωτικά προβλήματα της Λακωνίας και να στηρίζετε την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Περιφερειακή μας Ενότητα.

Παρακαλώ όπως επανεξετάσετε τη θέση σας σχετικά με την επερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Εσωτερικών και αντιστοίχως προβείτε σε δημοσιοποίησή της.

Επίσης όπως ανακαλέσετε δημόσια την ψευδή εντύπωση που δημιουργήθηκε στον τύπο, ότι αποτελεί κοινό στόχο η σύσταση ενός Δήμου Βοιών - Ελαφονήσου, ενώ είμαστε κάθετα αντίθετοι με όποια μεταβολή όσον αφορά τον Δήμο μας, όπως παραπάνω αναφέρουμε.

Με τιμή,
Ο Δήμαρχος
Παναγιώτης Ψαρομμάτης
-------------------------------------
Πηγή: lakoniapress.gr
-------------------------------------