Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Το Συμβούλιο Υπουργών αποφάσισε να στηρίξει οικονομικά τους νέους που θα ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα. Η Ελλάδα θα δίνει 45 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο σε νέους αγρότες

Με την έναρξη εφαρμογής της νέας ΚΑΠ (2015 – 2020) θα μπορεί η χώρα μας να δίνει περίπου 45 εκατ. ευρώ ετησίως σε νέους που θα θέλουν να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή. Αυτό συμφώνησαν στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ. 

Όπως αποφασίσθηκε θα δοθεί το 2% των κονδυλίων από τον Πρώτο Πυλώνα, με στόχο να προσελκύσουν τους νέους να στραφούν στην αγροτική παραγωγή. Στη συνέντευξη τύπου σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για τη νέα ΚΑΠ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Α. Τσαυτάρης, ανέφερε ότι «ένα από τα πιο σημαντικά διαρθρωτικά προβλήματα του αγροτικού τομέα στην Ευρώπη είναι το δημογραφικό των αγροτών καθώς μόνον το 6% των ευρωπαίων γεωργών είναι κάτω των 35 ετών. Για αυτό προτείνεται το 2% των άμεσων ενισχύσεων να δίδεται σε νέους αγρότες».

Σύμφωνα με τον υπουργό, συνολικά η Ελλάδα διασφαλίζει χρηματοδότηση 18,7 δισεκ. ευρώ για την περίοδο 2015 - 2020. Από αυτά οι Έλληνες αγρότες θα επωφελούνται μέσα από τον πρώτο Πυλώνα με άμεσες ενισχύσεις 15 δισεκ. ευρώ και περίπου 230 εκατ. ευρώ μέσα από την Κοινή Οργάνωση Αγοράς (ΚΟΑ). Επίσης ακόμη 3,7 δις ευρώ θα δοθούν για διαρθρωτικές και αναπτυξιακές δράσεις (πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης στο δεύτερο Πυλώνα).

Και πρόσθεσε ότι «για να λύσουμε το δημογραφικό πρόβλημα στον αγροτικό τομέα, το Συμβούλιο αποφάσισε να υποστηριχθούν οι νέοι αγρότες με μεγάλα ποσά για να καταφέρουν να ξεκινήσουν το επάγγελμα του αγρότη. Δεν φτάνει μόνον να στέλνουμε κάποιον στη γεωργία, πρέπει να τον βοηθήσουμε με ένα αρχικό ποσό χρημάτων να έχει μια μαγιά να ξεκινήσει».

Ακόμη δεν θα χρειάζεται καμιά εγγυητική επιστολή για να δοθούν αυτά τα χρήματα. Όπως επισήμανε ο υπουργός «μέχρι σήμερα λέγαμε στους αγρότες ότι θα πάρεις 30% της προκαταβολής, θα αρχίσεις τις εργασίες και μετά στην πορεία θα πάρεις άλλο ένα 40% ή 70% αν είναι ένα τριετές πρόγραμμα. Όμως για να εισέπραττε τα χρήματα της προκαταβολής θα έπρεπε να έδινε μια εγγυητική επιστολή. Καμιά τράπεζα δεν θα έδινε εγγυητική επιστολή σε έναν νέο. Για αυτό εμείς καταφέραμε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ να μην χρειάζεται για την καταβολή αυτών των χρημάτων κάποια εγγύηση. Είναι πολύ πιθανό αυτές οι προτάσεις να περάσουν στις τριμερείς διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν για τη νέα ΚΑΠ.

Άρα λοιπόν αυτή την ώρα έτσι όπως έχουν τα πράγματα θα υποστηριχθούν συνολικά οι γεωργοί, οι νέοι αγρότες με μεγάλα ποσά για να ξεκινήσουν τις επιχειρήσεις τους, θα υποστηριχθούν με χρήματα από την αρχή την ώρα που μπαίνουν σε αυτόν τον επιχειρηματικό κλάδο και για τις προκαταβολές τους δε θα χρειαστούν ούτε καν εγγυητικές διεργασίες».
------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
------------------------------