Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

ΣΤΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ



Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ βρέθηκε κατά το διήμερο 9 και 10 Φεβρουαρίου κοντά στο ποίμνιό του στα Αντικύθηρα προκειμένου να συνεορτάσει με τους ολιγοστούς μονίμους κατοίκους της νήσου τον Ιερομάρτυρα Άγιο Χαράλαμπο τον Θαυματουργό στον ομώνυμο Ιερό Ναό που ευρίσκεται στον Ποταμό, κεντρικό οικισμό και λιμένα των Αντικυθήρων. 






Παρά το γεγονός ότι στα Κύθηρα υπάρχουν τρεις ενοριακοί Ναοί του Αγ. Χαραλάμπους και αρκετά παρεκκλήσια, εφέτος ο Σεβασμιώτατος επέλεξε να βρεθεί κατά την εορτή του Αγίου στα Αντικύθηρα, προκειμένου να ενισχύσει πνευματικά και ηθικά το εκεί ολιγοστό ποίμνιό του για το οποίο πάντοτε ενδιαφέρεται. Μαζί με τον Σεβασμιώτατο ταξίδεψαν στο νησί και αρκετοί Αντικυθήριοι της Αθήνας για να λάβουν την ευλογία του και να προσκυνήσουν στον εορτάζοντα Ιερό Ναό του Αγ. Χαραλάμπους.
Ο Σεβασμιώτατος το πρωί του Σαββάτου 9 Φεβρουαρίου τέλεσε τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του πολιούχου των Αντικυθήρων Αγίου Μύρωνος, επί τη αποδώσει της Εορτής της Υπαπαντής του Χριστού. Κατά το κήρυγμα του αναφέρθηκε στη σημασία της εορτής της Υπαπαντής του Χριστού και στο πρόσωπο του εορτάζοντος Αγίου Νικηφόρου ενώ ευχαρίστησε θερμότατα τον Ιερέα των Αντικυθήρων π. Αντώνιο Λιγοψυχάκη, το Εκκλ. Συμβούλιο του Αγ. Μύρωνος και τους διαφόρους δωρητές και αποδήμους Αντικυθηρίους για τις κατά καιρούς και τις πρόσφατες δωρεές και εργασίες ανακαίνισης, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στα νέα ιερά καλύμματα-ενδύματα της Αγίας Τραπέζης και του Ιερού Ναού που λειτουργήθηκαν για πρώτη φορά.








Μετά την απόλυση της Θ. Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τρισάγιο για όλους τους αναπαυομένους στο Κοιμητήριο του Αγ. Μύρωνος καθώς και για την ανάπαυση των ψυχών των Γεωργίου, Γεωργίας και Δημητρίου Αλοίζου, οι οικογένειες των οποίων προσέφεραν κέρασμα στο παλαιό Ηγουμενείο του Ναού.
Το απόγευμα του Σαββάτου χοροστάτησε στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό στον εορτάζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους Ποταμού,  ευλόγησε τους προσφερθέντες άρτους ενώ προηγουμένως καθαγίασε και το νέο Αρχιερατικό Θρόνο του Ναού.








Το εσπέρας παρακάθισε σε εόρτια τράπεζα που παρέθεσε ο κ. Τριαντάφυλλος Κατσιπατάκης στην οικία του στον οικισμό Τσικαλαριανά και στην οποία παρευρέθησαν όλοι σχεδόν οι κάτοικοι του νησιού. Ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε την τράπεζα και εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά και τις ευχαριστίες του προς τον οικοδεσπότη για την πρωτοβουλία αυτή, επισημαίνοντας ότι σε πνευματικά κρίσιμες περιόδους όπως η σημερινή, έχει ιδιαίτερη σημασία να συσφίγγονται οι σχέσεις των ανθρώπων στη βάση της κατά Χριστόν αγάπης, ώστε να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στις δυσκολίες της εποχής μας.
Την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου τέλεσε τον Όρθρο και τη Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγ. Χαραλάμπους. Στο κήρυγμά του ανέλυσε τον Απόστολο της Κυριακής, αναφέρθηκε στα μαρτύρια του Αγίου ενώ ευχαρίστησε θερμά τους κατά καιρούς δωρητές και ανακαινιστές του Ιερού Ναού για τη συνεχή φροντίδα τους προς το Ναό, ιδιαίτερα δε τις οικογένειες των αδελφών Πλουμίδη που είχαν και την πρωτοβουλία της πρόσφατης ανακαινίσεως. Η παρατεταμένη βροχή δεν επέτρεψε την λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου στον οικισμό του Ποταμού όπως είχε αρχικά προγραμματισθεί από τον Σεβασμιώτατο.
Το απόγευμα της Κυριακής τέλεσε την Ακολουθία του Εσπερινού στον Ι. Ναό Αγ. Γεωργίου Κατσανεβιανών, ομίλησε σχετικά με το βίο του Αγίου Ιερομάρτυρος Βλασίου και ευχαρίστησε τις οικογένειες των αδελφών Κατσιπατάκη και ιδιαίτερα τον κ. Τριαντάφυλλο Κατσιπατάκη, με πρωτοβουλία και δαπάνη των οποίων ανακαινίστηκε και καλλωπίστηκε ο όμορφος αυτός Ιερός Ναός τα τελευταία χρόνια.





Παράλληλα ανακοίνωσε ότι λίαν συντόμως θα τοποθετηθούν στον Ιερό Ναό του Αγ. Γεωργίου Αντικυθήρων μεγάλες φορητές πολυπρόσωπες εικόνες με τα μαρτύρια του Αγ. Γεωργίου, έργα διακεκριμένου αγιογραφικού οίκου των Αθηνών, που δωρίζει στον Ι. Ναό η ευεργέτιδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κυθήρων και Αντικυθήρων κα. Φραντζέσκα Χρυσού, προς την οποίαν εξέφρασε θερμότατες ευχαριστίες.
Στις Ιερές Ακολουθίες έψαλλε μελωδικότατα ο κ. Δημήτριος Μηλιώτης, Πρωτοψάλτης του Ι. Ναού Αγ. Γεωργίου Κυψέλης Αθηνών. Όλες οι εκδηλώσεις του διημέρου καλύφθηκαν τηλεοπτικώς από τη διαδικτυακή τηλεόραση του Κυθηραϊκού Ιδρύματος Πολιτισμού και Ανάπτυξης (http://www.kipafoundation.com) και θα είναι διαθέσιμες μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης www.kytheratv.net.





Ο Σεβασμιώτατος κατά το διήμερο αυτό είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει εγκάρδια με τους κατοίκους του νησιού, να ακούσει τα προβλήματά τους που κατά το χειμώνα είναι πολλά και να ευλογήσει το ποίμνιό του στα Αντικύθηρα για το οποίο πάντοτε μεριμνά και προσεύχεται. Προγραμματίζει δε την επόμενη επίσκεψή του στο νησί κατά την Πέμπτη του Μεγάλου Κανόνος για τη Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων, όπως έχει καθιερώσει τα τελευταία έτη.
----------------------------------------------------
Κείμενο -Φωτό: Στράτος Χαρχαλάκης
--------------------------------------------------------------