Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Σε απομακρυσμένες περιοχές ταξιδεύει το πολυϊατρείο του «Ιπποκράτη»

Τις ανάγκες 18.000 παιδιών σε πέντε γεωγραφικές περιφέρειες της χώρας μέσα στο 2013 φιλοδοξεί να καλύψει το «Χαμόγελο του Παιδιού» με οδηγό το πολυϊατρείο του «Ιπποκράτη». Η οργάνωση με αυτό τον τρόπο στοχεύει σε απομακρυσμένες περιοχές προσφέροντας παροχή προληπτικής ιατρικής σε παιδιά που ζουν και δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρικά κέντρα.


Οι τρεις κινητές μονάδες προληπτικής ιατρικής που διαθέτει το «Χαμόγελο του Παιδιού» ξεκίνησαν το ταξίδι τους στις 11 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσουν μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2013. Πρώτος σταθμός θα είναι η Κρήτη και ακολουθούν η Εύβοια, η Πελοπόννησος και τα Κύθηρα.

«Τα αιτήματα που δεχόμαστε για παροχή προληπτικής ιατρικής σε όλη την Ελλάδα αυξάνονται ραγδαία» υπογραμμίζει ο κ. Γιαννόπουλος και συμπληρώνει: «Συνεπώς η ανάγκη παρουσίας και παροχής προληπτικής ιατρικής σ' όλη την χώρα και σε ακόμα περισσότερα παιδιά είναι επιβεβλημένη».

Ρήση του Ιπποκράτη χρησιμοποίησε η κυρία Ράνια Μαρκαντωνάτου απ' το Χαμόγελο για να τονίσει την αξία της πρόληψης: «Όπως αναφέρει και ο Ιπποκράτης, "ασφάλεια εστί το προνοείν και το προλαμβάνειν, το δε προνοείν και προλαμβάνειν κρείττον εστί του θεραπεύειν"· έτσι κι εμείς προσπαθούμε να επιτύχουμε τη δευτερογενή πρόληψη αυτή της πρώιμης διάγνωσης».

Εθελοντισμός και ιδιωτική πρωτοβουλία

Η δύσκολη οικονομική και κοινωνική περίοδος που βιώνει η χώρα δυσχεραίνει την κατάσταση και καθιστά αδύναμο το κράτος να ανταποκριθεί στον τομέα αυτό, με συνέπεια η δράση αυτή να υλοποιείται χάρη στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στον εθελοντισμό.

Το Χαμόγελο του Παιδιού συνεχίζει το έργο του και με την οικονομική βοήθεια της εταιρείας Johnson & Johnson Corporate Citizenship Trust και σε συνεργασία με τα Υπουργεία Υγείας & Παιδείας, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα δημόσια νοσοκομεία, τα ιατρικά κέντρα και τους Ιατρικούς Συλλόγους όλης της χώρας υλοποιεί και φέτος το πρόγραμμα «Προληπτικής Ιατρικής».

«Εν μέσω αυτού του δυσχερούς οικονομικού κλίματος, νιώθουμε την ευθύνη της στήριξης των συμπολιτών και της κοινωνίας μας στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της εποχής δίνοντας έμφαση στους ασθενέστερους, τα παιδιά» δηλώνει ο κ. Μάκης Κοσμάτος, διευθύνων σύμβουλος της Johnson & Johnson Ελλάς στα καταναλωτικά προϊόντα.

Δέκα χρόνια προληπτικής ιατρικής με... «Χαμόγελο»

Ήδη απ' το 2002 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» πραγματοποιεί το πρόγραμμα της Προληπτικής Ιατρικής σε παιδιά σε όλη την Ελλάδα. Στόχος του συλλόγου είναι η ενημέρωση παιδιών και γονέων για την πρόληψη σε όλα τα παιδιά που τυχαίνει να μην έχουν την απαιτούμενη και, μερικές φορές, τη στοιχειώδη ιατρική παρακολούθηση.

Σήμερα ο σύλλογος διαθέτει τρεις Μονάδες προληπτικής Ιατρικής για Παιδιά:
1. Κινητή Μονάδα Προληπτικής Οδοντιατρικής και Ιατρικής για τα παιδιά (2002).
2. «Ιπποκράτης», Κινητό Πολυϊατρείο για τα Παιδιά, το οποίο περιλαμβάνει τα εξής αυτόνομα τμήματα: ακουολογικό, καρδιολογικό, παιδιατρικό, οφθαλμολογικό, οδοντιατρικό ενώ έχει αυτόνομη ρευματοδότηση (2009).
3. Κινητή Διαγνωστική Οφθαλμολογική και Ακουολογική Μονάδα Προληπτικής Ιατρικής για Παιδιά (2011).

Αυτές οι κινητές μονάδες είναι επανδρωμένες με εθελοντές γιατρούς, κοινωνική λειτουργό και νοσηλεύτρια του συλλόγου, οι οποίοι με πολύ μεράκι και χαμόγελο είναι δίπλα στα παιδιά παρέχοντάς τους δωρεάν τις ιατρικές τους υπηρεσίες.

Από το 2002 ως και το 2012 εξετάστηκαν συνολικά 23.852 παιδιά με 25.579 εξετάσεις σε όλη την επικράτεια. Συγκεκριμένα έγιναν 19.977 εξετάσεις από τη μονάδα οδοντιατρικής και παιδιατρικής, 1.894 εξετάσεις από το πολυϊατρείο του «Ιπποκράτη» και 3.708 εξετάσεις απ' την οφθαλμιατρική και ΩΡΛ μονάδα.

Συγκεκριμένα το 2012 εξετάστηκαν 6.999 παιδιά σε 109 σημεία της χώρας, σε νηπιαγωγεία (27%), σε δημοτικά σχολεία (62%) και σε πλατείες (11%).

Στα περισσότερα παιδιά πραγματοποιήθηκαν όλες σχεδόν οι εξετάσεις που κρίθηκαν αναγκαίες. Συγκεκριμένα οδοντιατρικός έλεγχος έγινε στο 77% των παιδιών, ΩΡΛ έλεγχος στο 51% των παιδιών, οφθαλμολογικός έλεγχος στο 53% και παιδιατρικός έλεγχος στο 15%.

Ο προληπτικός ιατρικός έλεγχος είναι πολύ σημαντικό βήμα για τη διατήρηση της καλής υγείας των παιδιών και της σωστής ανάπτυξής τους με σκοπό την άμεση προστασία τους από σοβαρότερα προβλήματα.

Βασική προϋπόθεση για κάθε παιδί που συμμετέχει αποτελεί η ενυπόγραφη συγκατάθεση των γονέων του. Όλα τα ευρήματα των εξετάσεων γνωστοποιούνται μόνο στους γονείς με σκοπό την - σε όσες περιπτώσεις είναι απαιτούμενη - θεραπεία.

Η ιστορία του «Ιπποκράτη»

Όλα ξεκίνησαν το 2001, όταν το τότε υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής παραχώρησε στο «Χαμόγελο» το πλοίο «Ιπποκράτης». Στόχος του συλλόγου ήταν η μετατροπή του σε πλωτό πολυϊατρείο για παιδιά αλλά και σε κέντρο φιλοξενίας και στήριξης παιδιών και οικογενειών από την περιφέρεια.

Εξαιτίας όμως της άσχημης κατάστασης του «Ιπποκράτη» και της αδυναμίας επισκευής του αποφασίσθηκε η «διάλυσή» του. Με το ποσό που συγκεντρώθηκε σε συνάρτηση με την ουσιαστική συμμετοχή πολλών εταιρειών ως χορηγών δημιουργήθηκε το πρώτο κινητό πολυϊατρείο για παιδιά στη χώρα μας τον Μάιο του 2009, με το όνομα «Ιπποκράτης» και με σήμα το καραβάκι.

Σήμερα ο «Ιπποκράτης» περιλαμβάνει 4 ιατρικά τμήματα: Παιδιατρικό, Οδοντιατρικό, Οφθαλμολογικό και ΩΡΛ. Στελεχώνεται από εθελοντές ιατρούς, κοινωνική λειτουργό και νοσηλευτικό προσωπικό και είναι εξοπλισμένος με ιατρικά μηχανήματα και προγράμματα τελευταίας τεχνολογίας όπως το σύστημα e-ppokrates ενώ παρέχει και τη δυνατότητα τηλεϊατρικής.
--------------------------
Πηγή: Το ΒΗΜΑ
--------------------------