Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Επικίνδυνη υποστελέχωση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του νοσοκομείου Σπάρτης

Mε την παρούσα επιστολή μας επανερχόμαστε στο θέμα της υποστελέχωσης της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Σπάρτης.

Όπως γνωρίζετε, από παλαιότερες αναφορές  μας, η εν λόγω μονάδα από τον Νοέμβριο του 2011 λειτουργεί μόνο με δύο νεφρολόγους, οι οποίοι καλούνται να περιθάλψουν 70 περίπου μόνιμους αιμοκαθαρόμενους και ταυτόχρονα να κάνουν εξωτερικά ιατρεία, να παίρνουν όπως δικαιούνται ρεπό, άδειες κτλ.

Από τον Μάρτιο του 2012 με διαμαρτυρίες μας και κινητοποιήσεις, όπως αυτή της 5ης Μαρτίου, όπου 6 ασθενείς αρνηθήκαμε να υποβληθούμε σε αιμοκάθαρση, η διοίκηση του νοσοκομείου υποσχέθηκε ότι θα βρει λύση.  Και φυσικά δεν εννοούμε ως λύση αυτή που έγινε πράξη από τον Ιούνιο του 2012, δηλ. την τοποθέτηση στη ΜΤΝ Γενικών Ιατρών. Αυτό όπως γνωρίζετε είναι και αντίθετο με την Ελληνική νομοθεσία, αλλά και επικίνδυνο, αφού οι οι συγκεκριμένοι γιατροί δεν έχουν καμιά γνώση στο αντικείμενο της νεφρολογίας. Άλλωστε για το θέμα αυτό διενεργεί και ανακρίσεις η Εισαγγελία Σπάρτης.

Την 5/3/2012 σε δημόσιο τηλεοπτικό διάλογο μεταξύ νεφροπαθών, Διοικητού κ. Κουφού και Διευθυντού Ιατρικής υπηρεσίας, ετέθη το ερώτημα, τι θα γίνει σε περίπτωση ασθένειας ενός εκ των δυο εναπομεινάντων νεφρολόγων. Πως δηλαδή ένας νεφρολόγος θα περιθάλπει 70 τουλάχιστον ασθενείς σε μια μονάδα που λειτουργεί ενεργά 15 ώρες ημερησίως 6 μέρες τη βδομάδα και βρίσκεται σε ετοιμότητα τις νύχτες και τις Κυριακές.

Η δημόσια καταγεγραμμένη απάντηση στις κάμερες του Διοικητή ήταν, ότι έχει μεριμνήσει η υπηρεσία.

Από τις 12 Φεβρουαρίου τρέχοντος έτους η μία εκ των δύο νεφρολόγων βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια η οποία θα διαρκέσει μέχρι την 1η Μαρτίου.

Ερωτάται λοιπόν κάθε αρμόδιος, τι μέριμνα έχει λάβει η πολιτεία για την ασφαλή θεραπεία των νεφροπαθών. Παρακαλούμε για την άμεση απάντησή σας διότι η κατάσταση δεν είναι απλά δύσκολη,  αλλά επικίνδυνη.
-------------------------------
Πηγή: apela.gr
-------------------------------