Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΘΟΔΩΡΗ ΔΡΙΤΣΑ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ. Α΄ ΠΕΙΡΑΙΑ & ΝΗΣΙΩΝ, ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ



25/02/2013
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
·        Οικονομικών
·        Εσωτερικών
·        Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού

Θέμα:  Σοβαρά προβλήματα στη μεταφορά μαθητών, στα σχολεία των Κυθήρων.

Είναι γνωστό, ότι το νησί των Κυθήρων, έχει μεγάλη έκταση και διάσπαρτη κατανομή πληθυσμού. Για να λειτουργήσουν τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, απαιτείται καθημερινά η οργανωμένη μεταφορά των μαθητών.

Κατά κανόνα, οι αποστάσεις είναι το λιγότερο 5 χιλιόμετρα, σε πολλές περιπτώσεις, όμως, είναι κατά πολύ μεγαλύτερες. Ποτέ δεν οργανώθηκε ένα σταθερό σύστημα μεταφοράς μαθητών, που να καλύπτει επαρκώς αυτή την ανάγκη. 

Τα τελευταία χρόνια, έχουν κατά καιρούς υπογραφεί συμβάσεις με τοπικούς μεταφορείς. Σήμερα, όμως, το σύστημα βρίσκεται για μια ακόμη φορά στον αέρα και καμία αρμόδια κρατική αρχή, δε σπεύδει να υπογράψει νέες συμβάσεις. 

Οι μεταφορείς, μάλιστα, παραμένουν απλήρωτοι για πολλούς μήνες. Γι’ αυτό το λόγο, ήδη από τις 21.02.2013  ανακοίνωσαν, ότι από τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου η μεταφορά των μαθητών στα σχολεία των Κυθήρων «κρίνεται ακόμη ισχυρά αμφίβολη». Πράγματι, σήμερα όλα τα σχολεία των Κυθήρων, κυρίως της μέσης εκπαίδευσης, υπολειτούργησαν λόγω της αποχής των αυτοκινητιστών.

Οι γονείς και οι μαθητές είναι ανάστατοι και οι μεταφορείς αδυνατούν -όσο δεν πληρώνονται- να αντέξουν το κόστος της μεταφοράς.  Η κοινωνία των Κυθήρων και η εκπαιδευτική κοινότητα, ζητά λύσεις. Λύσεις άμεσες, για να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία χωρίς εμπόδια, αλλά και λύσεις προοπτικής για ένα σταθερό σύστημα μεταφοράς των μαθητών.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1/. Γιατί επί μήνες παραμένουν απλήρωτοι οι μεταφορείς των μαθητών στα σχολεία των Κυθήρων, με αποτέλεσμα σήμερα τα σχολεία να υπολειτουργούν και να αναστατώνεται η τοπική κοινωνία; Προτίθεται άμεσα η πολιτεία να ανταποκριθεί στις δεσμευτικές υποχρεώσεις της;
2/. Έχουν μελετήσει και επεξεργαστεί κάποιο συνολικό και μόνιμο σχέδιο για την οργάνωση αποτελεσματικού συστήματος μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία των Κυθήρων.

                                                                      Ο ερωτών βουλευτής
                                                                        Θοδωρής Δρίτσας
                                                                       Α΄ Πειραιά & Νησιών