Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Η Περιφέρεια Αττικής «αιχμή του δόρατος» για το αυτοδιοικητικό κίνημα και «ατμομηχανή της ανάπτυξης» για τη μισή Ελλάδα






ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                Πειραιάς    27-2- 2013
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ                                          
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΝΗΣΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Ταχ.Δ/νση: Ακτή Ποσειδώνος 14-16
Ταχ. Κώδ:. 18531
Τηλ: 213-20 73 724
FAX: 213-20 73 749
Πληροφορίες: Μαρία Σαλπά
                                               
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


  «Η Περιφέρεια Αττικής «αιχμή του δόρατος» για το αυτοδιοικητικό κίνημα
και «ατμομηχανή της ανάπτυξης» για τη μισή Ελλάδα»

O Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης, μιλώντας χθες στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής για τον απολογισμό, ως ειδικός αγορητής της πλειοψηφίας, είπε, μεταξύ άλλων τα εξής:
Κάθε απολογισμός είναι κορυφαία στιγμή για κάθε συλλογικότητα και κάθε θεσμική έκφραση. Πριν δύο χρόνια που ξεκινήσαμε, εδώ, δεσμευτήκαμε «με έργο να πάμε μπροστά» και πιστεύω ότι το τηρήσαμε, ανταποκριθήκαμε.
 Υπάρχει ένα σημαντικό έργο σε εκτέλεση, παντού.  Έρχεται ένα ακόμα πιο πλούσιο έργο, είναι προγραμματισμένο και δίνονται καθημερινές μάχες… εμπροσθοφυλακής για να «τρέξει», με μεγάλα εμπόδια γραφειοκρατικά και άλλα.
Μίλησε ο Περιφερειάρχης για το συνολικό και τη γενικότερη πορεία και το πολυσήμαντο έργο που γίνεται.
Επισημαίνω και εγώ ότι στα Νησιά, για πρώτη φορά, γίνεται μια διαφορετική προσπάθεια, με σχέδιο, συνέργειες και ουσιαστική συμβολή στην αναπτυξιακή προοπτική που πρέπει να έχουν αυτές οι μικρές πατρίδες, που εγώ ονομάζω «Μπαλκόνι της Αττικής»…
Θα μου επιτρέψετε να παρουσιάσω τα βασικά στοιχεία του απολογισμού αυτού και στη συνέχεια να μοιραστώ μαζί σας κάποιες γενικότερες σκέψεις και εκτιμήσεις για τη δράση, το έργο και τη στρατηγική της Περιφερειακής αρχής:
Δώσαμε βάση στις υποδομές.  Αυτές λείπουν από τα Νησιά μας, μετά από τόσα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης και εκεί επικεντρωθήκαμε, ακολουθώντας πιστά το πρόγραμμα που είχαμε προεκλογικά προαναγγείλει και το οποίο είναι… ευαγγέλιο για εμάς: Παρεμβάσεις ανά νησί:
ΣΑΛΑΜΙΝΑ
  • Κατασκευή συλλεκτήρων ομβρίων στην κεντρική Σαλαμίνα, προϋπολογισμού 10.600.000 ευρώ. (Δημοπρατήθηκε).
  • Κατασκευή συλλεκτήρων ομβρίων στα Παλούκια, προϋπολογισμού 7.300.000 ευρώ. (Δημοπρατήθηκε).
  • Κατασκευή συλλεκτήρων ομβρίων στην Φανερωμένη, προϋπολογισμού 1.940.000 ευρώ. (Δημοπρατήθηκε).
  • Επέκταση φωτισμού στον οδικό άξονα Φανερωμένης- Πορθμείο, προϋπολογισμού 730.000 ευρώ. (Ξεκινάει η εκτέλεση)
ΑΙΓΙΝΑ
  • Υποθαλάσσιος αγωγός σύνδεσης της Αίγινας με τη Σαλαμίνα.
Μετά από δεκάδες συσκέψεις, υπό τον Περιφερειάρχη και τον Αντιπεριφερειάρχη και συντονισμένες προσπάθειες, η προμελέτη για το έργο ενεκρίθη από το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Υποδομών Επίκειται η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας - Δήμου Αίγινας για την χρηματοδότηση (27.000.000 ευρώ) και κατασκευή του μεγάλου αυτού έργου, το οποίο θα λύσει οριστικά το πρόβλημα επάρκειας και ποιότητας του νερού στο μεγάλο αυτό τουριστικό νησί.
  • Κατασκευή του Βόρειου τμήματος του κεντρικού εξωτερικού δικτύου ύδρευσης και της κεντρικής δεξαμενής ύδρευσης της Αίγινας.
Το έργο -6.300.000 ευρώ- αφορά την κατασκευή του Βόρειου τμήματος του εξωτερικού δικτύου του νησιού της Αίγινας που θα καλύπτει όλες τις περιοχές  αυτού, με κατασκευή των αγωγών του δικτύου από αγωγούς πολυαιθυλενίου 3ης γενιάς. (Εκτελείται).

  • Μελέτη και κατασκευή αποχέτευσης ακαθάρτων υδάτων και εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων Αίγινας.
Εντάξαμε το έργο (υποέργα: μελέτη και κατασκευή) ύψους 13.680.000 ευρώ στο ΕΠΠΕΡΑΑ. Δημοπρατήσαμε τη μελέτη, απαραίτητη προϋπόθεση για να κατασκευαστεί το έργο. Πρόκειται για ένα έργο ουσιαστικής υποδομής για την Αίγινα που θα συμβάλλει στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου και θα δώσει την ευκαιρία για περαιτέρω ενίσχυση του τουρισμού. (Ανατίθεται  η μελέτη).
  • Κατεπείγουσες εργασίες προστασίας του πρώτου Ελληνικού Βουλευτηρίου Αίγινας (Ι. Μητρόπολη), προϋπολογισμού 130.000 ευρώ, για τη διάσωση ενός ιστορικού μνημείου της νεώτερης Ελλάδας που κινδυνεύει.  (Έγινε η μελέτη - Δημοπρατείται το έργο).
  •  Σύνταξη κτηματολογίου για το έργο «βελτίωση επαρχιακών οδών Αίγινα - Κυψέλη  - Βαθύ - Βαγία-Μεσαγρός - Τούρλος», προϋπολογισμού 640.000 ευρώ, για να ολοκληρωθούν οι προϋποθέσεις κατασκευής ενός σημαντικού έργου για την ασφάλεια των πολιτών και την τουριστική ανάπτυξη. (Τελείωσε).
ΑΓΚΙΣΤΡΙ
  • Έγινε προγραμματική σύμβαση με το Δήμο και κατατέθηκε πρόταση χρηματοδότησης 10 εκατομμυρίων ευρώ στο ΚΑΠΕ για το πρόγραμμα «Αγκίστρι - Πράσινο Νησί» με 11 δράσεις και έργα (Βιολογικός καθαρισμός, ενεργειακή αυτονομία κ.λ.π.).
  • Χρηματοδοτήθηκε για πρώτη φορά από την Περιφέρεια Αττικής η προμήθεια δύο μονάδων αφαλάτωσης. (Δημοπρατήθηκε)
ΠΟΡΟΣ
  • Μονάδα Βιολογικού καθαρισμού Πόρου - Γαλατά. Βελτίωση λειτουργίας, αντλιοστασίων, αποχετευτικού δικτύου και εργασίες συντήρησης προϋπολογισμού 900.000 ευρώ, για την προστασία της υγείας των πολιτών. (Δημοπρατείται).
  • Αποκατάσταση βλαβών κρηπιδωμάτων νέου λιμένα Πόρου, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ. (Ξεκινάει η εκτέλεση του έργου).
  • Ανάπλαση της παραλίας της Πούντας στον Πόρο, προϋπολογισμού 700.000 ευρώ. (Δημοπρατείται).
ΤΡΟΙΖΗΝΙΑ
Το έργο οδοποιίας Δρυόπης - Γαλατά, προϋπολογισμού 34 εκατομμυρίων ευρώ, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ. Με το έργο αυτό εξυπηρετείται καλύτερα η ασφαλής προσβασιμότητα προς Γαλατά και Πόρο και ενισχύεται η τουριστική κίνηση, την ώρα που η ακτοπλοϊα στον Αργοσαρωνικό βουλιάζει. (Δημοπρατήθηκε).
  • Ολοκλήρωση λιμνοδεξαμενής Καρατζά Τροιζηνίας, 1.500.000 ευρώ. Πλέον  ολόκληρη η περιοχή Τροιζηνίας θα έχει για πρώτη φορά επιπλέον 400.000 κυβικά νερού για την εξυπηρέτηση των πολιτών. (Τελείωσε).
  • Ανάπλαση της παραλίας Γαλατά, προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ. (Εκτελείται.)
  • Βελτίωση - συντήρηση οδού Επιδαύρου - κόμβου Καλλονής, προϋπολογισμού 620.000 ευρώ. (Ξεκίνησε)
ΥΔΡΑ
  • Μελέτη και κατασκευή αποχέτευσης ακαθάρτων υδάτων και εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων Ύδρας.
Εντάξαμε το έργο ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ (υποέργα: μελέτη και κατασκευή) στο ΕΠΠΕΡΑΑ. Πρόκειται για έργο πνοής που λύνει το μείζον πρόβλημα της Ύδρας και η επιτυχής κατάληξή του ανοίγει νέους ορίζοντες για την ανάπτυξη του νησιού. (Τελειώνει η μελέτη).
  • Κατασκευή γηπέδου Ύδρας, προϋπολογισμού 900.000 ευρώ, για να έχουν τα παιδιά το δικό τους χώρο άθλησης. (Δημοπρατείται).
  • Κατασκευή συστήματος Ναύδετου (σημαδούρας) στην Ύδρα, προϋπολογισμού 200.000 ευρώ, για να μπορούν να προσεγγίζουν άνετα και μεγάλα κρουαζιερόπλοια και να ενισχυθεί ο τουρισμός. (Δημοπρατείται).
  • Κατασκευή Ελικοδρομίου Ύδρας και δρόμου πρόσβασης σε αυτό, προϋπολογισμού 900.000 ευρώ. (Δημοπρατείται).
ΣΠΕΤΣΕΣ
  • Κατασκευή του έργου αποχέτευσης και εγκαταστάσεων καθαρισμού λυμάτων Σπετσών.
Εντάξαμε το έργο ύψους 19 εκατομμυρίων στο πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ, και δημοπρατήσαμε το έργο. Πρόκειται για έργο ζωής με την ολοκλήρωσή του οποίου οι Σπέτσες περνούν σε μια νέα εποχή στο επίπεδο των ουσιαστικών υποδομών. (Στάδιο ανακοίνωσης της αξιολόγησης των προσφορών).
  • Ανάπλαση παραλιακού δρόμου Σπετσών, από Ποσειδώνιο έως τις Σχολές, προϋπολογισμού 2.200.000 ευρώ. (Δημοπρατείται αμέσως μετά την κατακύρωση του Βιολογικού, ώστε να μην σκαφτεί δύο φορές ο παραλιακός δρόμος).
 ΚΥΘΗΡΑ - ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ
  • Ανακατασκευή με διαπλάτυνση κεντρικού οδικού δικτύου Κυθήρων, προϋπολογισμού 900.000 ευρώ. (Δημοπρατείται).
  • Ανακατασκευή παλαιού κοινοτικού ιατρείου Αντικυθήρων, προϋπολογισμού 200.000 ευρώ, για να στηριχθεί η παροχή υγείας στο πιο ακριτικό νησί της Περιφέρειας Αττικής. (Δημοπρατήθηκε).
Νερό - διαχείριση απορριμμάτων
Η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων είναι στην πρώτη γραμμή του διαλόγου για την επάρκεια και την ποιότητα του νερού στα νησιά και την ανατροπή της υφιστάμενης κατάστασης που επί δεκαετίες κρατάει σε ομηρία τους πολίτες.
  • Χρηματοδοτήθηκαν, πιλοτικά, δύο κινητές μονάδες αφαλάτωσης στο Αγκίστρι. Έγινε εκτενής διάλογος με το δήμο Σπετσών για τη δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης  και στην Ύδρα τελείωσε η μελέτη από την Τεχνική μας Υπηρεσία (πρώην ΤΥΔΚ)  και δημοπρατήθηκε το έργο της αφαλάτωσης.
-  Στις Σπέτσες η υπάρχουσα μελέτη συνάντησε αντιδράσεις, αφού βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια και αλλάζει η χωροθέτηση.
  • Καταγράφηκαν όλες οι παράνομες χωματερές, ενώ έγινε συνεργασία με τους δήμους για τη δυνατότητα αυτόνομης διαχείρισης των απορριμμάτων από κάθε νησί, ώστε να σταματήσει η μεταφορά τους στη Φυλή και να κλείσουν οι παράνομες χωματερές.
  • Στην Ύδρα και στις Σπέτσες, μετά από συνεργασία της Περιφέρειας με τους Δήμους ξεκινούν στοχευμένες μελέτες για την αυτόνομη διαχείριση των απορριμμάτων κάθε νησιού. Στις Σπέτσες ξεκινάει η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ από τον Σύνδεσμο.
Πολιτισμός - Τουρισμός
  • Στο επίπεδο των πολιτιστικών δράσεων η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων διοργάνωσε δύο χρονιές το «πολιτιστικό ταξίδι» με μουσικές εκδηλώσεις ποιότητας στα Νησιά, τις οποίες παρακολούθησαν χιλιάδες κάτοικοι των νησιών και επισκέπτες. Οι παραστάσεις αυτές έγιναν σε συνεννόηση με τους δήμους και συνέβαλαν στην επιτυχία σημαντικών εκδηλώσεων, όπως η ΑΡΜΑΤΑ, τα ΜΙΑΟΥΛΕΙΑ, το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΣΤΙΚΙΟΥ και τα ΣΑΛΑΜΙΝΙΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι γι’ αυτές τις εκδηλώσεις υπήρξε σημαντική μείωση του κόστους, χωρίς να επηρεαστεί η ποιότητά τους, η οποία αναγνωρίστηκε από όλους τους δήμους, κυρίως όμως από τους πολίτες.
  • Η Τουριστική Προβολή των νησιών είναι προτεραιότητα για την  Ενότητα Νήσων. Στο πλαίσιο της σύμβασης για την προβολή της Περιφέρειας τα νησιά άρχισαν να προβάλλονται για πρώτη φορά ως η πιο ξεχωριστή ενότητα της Περιφέρειας Πρωτευούσης -με «όπλο» το φυσικό περιβάλλον και την πλούσια πολιτιστική τους κληρονομιά- ώστε να ενισχυθεί το τουριστικό προϊόν και να τονωθεί η οικονομία τους.

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Από τη μικρή αυτή αναφορά, είναι απολύτως σαφές ότι η Περιφέρεια Αττικής βαδίζει στο σωστό δρόμο,
Λύνει προβλήματα. Είναι ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις…
Παρεμβαίνει δημιουργικά με προτάσεις. Προηγείται - δεν έπεται.
Η Περιφέρεια Αττικής, είναι σήμερα η ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗ της ανάπτυξης στη μισή Ελλάδα και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, πρότυπο για το πώς πρέπει να λειτουργήσει η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στη χώρα.
Και, ίσως αυτό κάποιους να τους ενοχλεί, όπως δείχνει η σκληρή πραγματικότητα…
Γιατί πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς κάποιες συμπεριφορές και πολιτικές;
  •  Βλέπετε, ότι έχουμε πολλές φορές τροχοπέδη ή και απέναντί μας ένα κεντρικό κράτος με στελέχη… που ζουν αλλού, σε άλλο πλανήτη…
  • Σε αυτό συμπεριλαμβάνω μεγάλα στελέχη, όχι μόνο τις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου, τον κάθε διευθυντή και το υπουργείο Οικονομικών.
  • Οι άνθρωποι αυτοί και οι ενέργειές τους δεν συμβαδίζουν με τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, δεν στηρίζονται σε κανένα σχεδιασμό και κάνουν ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ και όχι δημιουργικό παιχνίδι…
  • Αυτό το παιχνίδι πολλές φορές εκτυλίσσεται και παίζεται… με ΣΗΜΑΔΕΜΕΝΗ ΤΡΑΠΟΥΛΑ -όχι ερήμην πολλών πολιτικών προϊσταμένων
Δυστυχώς -και υπάρχει η σκληρή πραγματικότητα που το επιβεβαιώνει- κάποιοι και κάποιες, λειτουργούν με λογικές… «Βασιλικού Επιτρόπου»:
-          Παρεμποδίζουν με αστείες δικαιολογίες το έργο μας
-          Προσβάλλουν ετσιθελικά τις πολιτικές μας
-          Ακυρώνουν καθημερινά τη δράση μας
-          ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝ. Υπάρχει εδώ και παράβαση καθήκοντος σε κάποιες λειτουργίες και κατάχρηση εξουσίας από γραφειοκράτες που οχυρωμένοι πίσω από την άποψή τους… κόβουν και ράβουν κατά το δοκούν.
  • ΑΛΗΘΕΙΑ, θέλει το κεντρικό επιτελικό κράτος να μας στηρίξει;
  • Επιθυμεί όντως να στηρίξει το μέλλον στην ΠΟΛΥΕΠΙΠΕΔΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;
  • Θέλει τις τοπικές κοινωνίες σε ρόλο πρωταγωνιστή ή κομπάρσου;
  • Υποστηρίζει στην πράξη ή υπονομεύει το ρόλο και τη λειτουργία μας;
  • Στηρίζει τις νομοθετικές του πρωτοβουλίες, τον Καλλικράτη, ή όλα αυτά είναι προπέτασμα καπνού;
ΤΕΛΟΣ, και επί της ουσίας αντέχει η κάθε κυβέρνηση να μεταβιβάσει πραγματικά εξουσίας στην Αυτοδιοίκηση επ’ ωφελεία των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών  ή παραμένουν όλοι αμετακίνητοι στις καρέκλες και τα οφίτσιά τους και προσχηματικά λειτουργούν… πετώντας ένα κοκαλάκι κατά περίσταση και κατά περίπτωση;

Είναι η ώρα να πέσουν από όλες τις πλευρές οι Μάσκες της υποκρισίας.
Είναι φανερό πλέον σε όλους ότι το κεντρικό κράτος δεν θέλει μια ελεύθερη, αυτεξούσια και δυνατή Αυτοδιοίκηση - τη φοβάται.
Είναι φανερό πως, όταν δεν παρακολουθεί αμήχανα τη δυναμική των εξελίξεων που προέρχονται από εμάς -αντιστέκεται, αντιδρά, υπονομεύει, αυτοαναιρείται, ψαλιδίζει τα φτερά μας, αγνοώντας ότι έτσι κόβει ουσιαστικά το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε όλοι.
Έτσι δημιουργεί καθημερινά τις συνθήκες μιας επικίνδυνης νεοπλασίας. Και πολλές φορές -για να είμαστε ειλικρινείς-  τίθενται εμπόδια επίτηδες από δικούς τους φίλους εντός, για να τα λύσουν μετέπειτα οι ίδιοι στο πλαίσιο της Ανακύκλωσης ενός πελατειακού μοντέλου, με μια θλιβερή παλαιοκομματική λειτουργία.
Δεν έχουν καταλάβει ακόμη ότι έτσι αντί να πάμε μπροστά –πάμε πίσω…
Αλλά, εμείς είμαστε στην απέναντι όχθη.
Προτιμούμε σταθερά, στον Πολλαπλασιασμό και όχι στη Διαίρεση. Την πρόσθεση και όχι την αφαίρεση 
  • Η Περιφερειακή διοίκηση Αττικής, η ΠΑΡΑΤΑΞΗ μας, στον σχεδιασμό, στην πράξη και στη δράση, προηγείται - και είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό…
  • Και αυτό συμβαίνει επειδή έχουμε ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΑ Λόγων και έργων
  • Επειδή υπάρχει ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ, στο έργο, τη συμπεριφορά, την ΗΘΙΚΗ της πολιτικής μας, το ΗΘΟΣ και, εντέλει την ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ - λέξη και έννοια δυσανάγνωστη ή και άγνωστη στο πολιτικό προσωπικό της μεταπολιτευτικής περιόδου…
  • Πιστεύω ότι ο Γιάννης Σγουρός και εμείς με τον απολογισμό των δύο χρόνων -κόντρα στο ρεύμα της απαξίωσης- είμαστε στα μάτια των πολιτών αξιόπιστη λύση για την Περιφέρεια –αναζητούνται, αλλά φευ, εις μάτην, οι άλλες…
Και εδώ θα μου επιτρέψετε να θυμίσω ότι κάποιοι επικεφαλής των παρατάξεων και σύμβουλοι, αμέσως μετά τις εκλογές αποχώρησαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο, έφυγαν επιλέγοντας τη Βουλή, ενώ εμείς είμαστε εδώ και παλεύουμε για το θεσμό και την επίλυση των προβλημάτων. Βλέπετε πουθενά γύρω σας τους κυρίους Αλαβάνο, Γεωργιάδη, Παφίλη, Μητρόπουλο και Βούτση;
  • Εμείς είμαστε και θα είμαστε πάντα κοντά και δίπλα στον πολίτη, στον άνθρωπο της διπλανής πόρτας. Οι πόρτες και οι καρδιές μας είναι ανοιχτές για όλους -ότι κι’ αν πιστεύουν, δεν μας αφορά- και προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις, με σύνεση, με λογική, με αποτελεσματικότητα, να είμαστε κοντά στον βαλλόμενο πολίτη, μακριά από κουτοπόνηρους μικροκομματικούς σχεδιασμούς, ΨΕΜΜΑΤΑ και ΜΙΣΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ…
  • Κατοχυρώσαμε ΚΑΘΑΡΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ με όλους, συνεργαστήκαμε εξαντλητικά και απόλυτα Δημοκρατικά –όταν άλλοι κοιτάζονται αυτάρεσκα στον καθρέφτη- με όποιον είχε πρόταση, και δεν διστάσαμε να υιοθετήσουμε το ΣΩΣΤΟ για τους πολίτες…
  • Συγκρουστήκαμε με νοοτροπίες του παρελθόντος που ομνύουν στον ωχαδερφισμό και δεν θέλουν να κινηθεί τίποτα.
  • Πορευτήκαμε σε αγαστή συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και τους Δήμους, κατοχυρώνοντας σχέσεις αλληλεγγύης και συναλληλίας, με συνέργειες και κοινή δράση, για τον κοινό σκοπό…
  • Δώσαμε ταυτότητα στο νέο θεσμό
  • Χτίσαμε γέφυρες με το μέλλον

Περίπου, στη μέση της θητείας μας αυτής, ΠΙΣΤΕΥΩ ότι παρουσιάζουμε έναν  απολογισμό, συνδεδεμένο απόλυτα με το σχεδιασμό για τις ανάγκες του μέλλοντος.
Και έχουμε αυτογνωσία. Γνωρίζουμε ότι  ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ πλέον να ΧΑΝΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΛΕΠΤΟ σε αυτή τη μάχη εμπροσθοφυλακής και δουλεύουμε πυρετωδώς - δεν περιμένουμε… άβουλοι και μοιραίοι κάποιο θάμα…
Τρία είναι τα ρήματα που καθόρισαν αυτή την πορεία μας:
-          Οργώνω - Σπέρνω - Θερίζω…
-          Οργώσαμε άμεσα…
-          Σπείραμε στο σωστό χρόνο,
-          Και τώρα αρχίσαμε το Θέρο, Θερίζουμε και αρχίζει να φαίνεται καθαρά το αποτέλεσμα σε όλα τα επίπεδα…
  • Γι’ αυτό ΠΑΜΕ ΜΕ ΕΡΓΟ ΜΠΡΟΣΤΑ
-          Με θετικό αποτύπωμα…
-          Με την ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΑΣ, η παράταξή μας συνεχίζει με επικεφαλής το Σγουρό και όρους αυτονομίας, αυτοδιοικητικούς, αναπτυξιακούς, απευθυνόμενη σε όλους τους ενεργούς και σκεπτόμενους πολίτες. Έτσι καθαρά θα ζητήσουμε,  την επικύρωση και τη συνέχιση αυτής της πορείας, σε κάθε περίπτωση…
  • Για μια ΝΕΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ των πολιτών, που θα συνεχίσει να οδηγεί την Αττική σε ένα καλύτερο μέλλον…
  • Για την Αττική, την Αθήνα, τον Πειραιά, τα Νησιά… του Μέλλοντός μας
  • Για τις γενιές που έρχονται, με το βλέμμα στραμμένο στο περιεχόμενο και όχι στη Βιτρίνα
  • Θέλουμε να είμαστε και θα είμαστε οι εμβρυουλκοί σε αυτή την υπόθεση και η Πρωτοπορία, πάντα ανοιχτοί σε συμπορεύσεις και συμφωνίες αρχών.
  • Με το ΕΙΝΑΙ και όχι με το ΦΑΙΝΕΣΘΑΙ. Με Αρχές και Αξίες και όχι με την υποκρισία, τη Μιζέρια και τη Μούχλα των παρασκηνίων…
  • Με το ΕΜΕΙΣ και το ΜΑΖΙ και όχι με το ΕΓΩ…
  • Με το χάρισμα - όχι με το Χρίσμα.
  • Με ΑΞΙΕΣ που διαθέτει ο Σγουρός και η παράταξή μας και όχι για τα ΑΞΙΩΜΑΤΑ…
  • Για να καθορίσουμε εμείς τις εξελίξεις και όχι να ετεροκαθοριζόμαστε…
  • Για να ΦΩΤΙΣΟΥΜΕ πραγματικά τα γεγονότα και να ξεδιαλύνουμε τις τεχνητές ομίχλες, ώστε να συνεχίσουμε να πηγαίνουμε με ΕΡΓΟ ΜΠΡΟΣΤΑ, με τους πολίτες - για τους πολίτες …
Είμαστε εδώ, στηρίζοντας το Γιάννη Σγουρό, γιατί απέδειξε ότι μπορεί να αλλάξει τα πράγματα, με συνετή, αποτελεσματική και ελπιδοφόρα διοίκηση στην Αττική…
Με ήθος, αξιοπιστία, αξιοπρέπεια, κοινή λογική και έργο για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες. Γιατί είναι και είμαστε γήινοι, αληθινοί και όχι ψεύτικα είδωλα…
Είμαστε υπερήφανοι γιατί κάνουμε αυτά για τα οποία δεσμευτήκαμε προεκλογικά και όχι άλλα…
 Είμαστε ως παράταξη υπερήφανοι για το έργο μας.
Είμαστε υπερήφανοι για τις αξίες και τις αρχές μας.
Είμαστε υπερήφανοι γιατί μπορούμε να κοιτάζουμε τους πολίτες κατάματα.
Είμαστε υπερήφανοι για τη Δημοκρατική σχέση, το πολιτισμικό πρότυπο και το υπόδειγμα που διαμορφώσαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Είμαστε υπερήφανοι γιατί σήμερα -σε ένα νέο θεσμό- μέσα σε μόλις δύο χρόνια, η Περιφέρεια Αττικής είναι η ΑΙΧΜΗ ΤΟΥ ΔΟΡΑΤΟΣ του αυτοδιοικητικού Κινήματος, η εμπροσθοφυλακή των νέων αγώνων, για να έχουν λόγο και μέλλον οι μικρές μας πατρίδες, για να πάρει η πατρίδα μας τη θέση που της αναλογεί και της αρμόζει στο σύγχρονο κόσμο των Περιφερειών και στην Ευρώπη των ανοιχτών Οριζόντων …
Έτσι συνεχίζουμε. Γιατί πιστεύουμε ότι οι Ιδέες κινούν τον κόσμο και οι λέξεις τον αλλάζουν.
Οι ιδέες μας γίνονται πράξεις, το έργο μας έχει αντίκρισμα αλήθειας, το αποτύπωμα μας είναι πραγματικό και έτσι προετοιμάζουμε το νέο μας μέλλον.
Και το μέλλον ανήκει σε αυτούς που το προετοιμάζουν…