Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Η δίωξη, για οφειλές πάνω από 5.000 ευρώ, αφορά και αγρότες που οφείλουν πανωτόκια στην ΑΤΕ και τους υποχρεώνει να προσφύγουν οι ίδιοι στα δικαστήρια

Πολλοί αγρότες κινδυνεύουν να οδηγηθούν στις φυλακές για χρέη προς το Δημόσιο λόγω της πολιτικής των πανωτοκίων που εφάρμοζε η ΑΤΕbank. Για αυτό πολλοί καταφεύγουν στα δικαστήρια, όπου με αποφάσεις Εφετείου απορρίπτονται εφέσεις του δημοσίου και επικυρώνονται οι αποφάσεις των Μονομελών Πρωτοδικείων της χώρας, οι οποίες δικαιώνουν τους αγρότες οι οποίοι ανέκοψαν πράξεις εκτέλεσης του δημοσίου και της Αγροτικής Τράπεζας εναντίον τους. 

Το δημόσιο, όπως αποφάνθηκαν τα δικαστήρια, είχε βεβαιώσει αόριστα, παράνομα και καταχρηστικά εναντίον των αγροτών, ποσά απλήρωτων δόσεων από συμβάσεις ρύθμισης οφειλών των αγροτών μετά από κατάπτωση εγγυήσεων του υπέρ της Αγροτικής Τράπεζας. Οι διώξεις εναντίον των αγροτών γίνονται επειδή τις δόσεις, που είναι με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, η «κακή» ΑΤΕ τις έχει μεταφέρει στο Ειδικό Λογιστήριο του Κράτους, με αποτέλεσμα το ελληνικό δημόσιο να κινείται εναντίον των αγροτών, οι οποίοι κινδυνεύουν με προσωποκράτηση. Για να αποφύγουν μια τέτοια κατάσταση οι αγρότες είναι αναγκασμένοι να προσφεύγουν στα πολιτικά δικαστήρια, ώστε να αναγνωριστεί ότι δεν έχουν οφειλές προς την ΑΤΕ από τα «πανωτόκια», που τους επέβαλε όλα αυτά τα χρόνια η τράπεζα.

Τα ποσά που βεβαιώθηκαν σε βάρος των αγροτών, περιείχαν τόκους, πανωτόκια και έξοδα κατά παράβαση της διάταξης της παρ. 5 του άρθρου 39 ν. 3259/2004 «περί πανωτοκίων». Την ανωτέρω διάταξη νόμου αρνούταν να εφαρμόσει η ΑΤΕ στον υπολογισμό των απαιτήσεων της κατά των αγροτών, παρόλο που η εφαρμογή της είναι υποχρεωτική από το νόμο.
Με αυτές τις ταμειακές βεβαιώσεις, οι αγρότες οδηγούνται στα ποινικά δικαστήρια, αδίκως κατηγορούμενοι για το αδίκημα της μη καταβολής οφειλών προς το δημόσιο, απειλούνται με ποινή την φυλάκισή τους, ενώ παράλληλα το δημόσιο, με βάση αυτές τις ταμειακές βεβαιώσεις επισπεύδει εναντίον τους αναγκαστική εκτέλεση, κατάσχοντας και εκπλειστηριάζοντας την περιουσία τους.
Από τα ποσά που ζητά η ΑΤΕ από τους αγρότες δεν έχουν αφαιρεθεί αυτά που είχε εισπράξει η τράπεζα από το δημόσιο, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, παρόλο που και το Υπουργείο Οικονομικών έχει την αντίθετη άποψη αλλά και το Νομικό Συμβούλιο του κράτους έχει γνωμοδοτήσει σχετικά για το ίδιο θέμα.

Την ίδια στιγμή η «κακή» Αγροτική Τράπεζα μετά την πώλησή της στην Πειραιώς, «αρνείται» σε κάποιες περιπτώσεις να συρθεί στα δικαστήρια και ζητάει «βίαια διακοπή της δίκης λόγω εκκαθάρισης». «Κάτι τέτοιο όμως είναι νομικά αβάσιμο για μια τράπεζα», επισημαίνει στον ΑγροΤύπο η κ. Αγγελική Λαλούση, δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και προσθέτει ότι: «οι αγρότες μπορούν να αποζημιωθούν για τους παράνομους όρους των δανείων της ΑΤΕ μετά από αγωγή κατά της τράπεζας. Όμως μετά την πώλησή της στην Πειραιώς, δεν έχει περιουσία για να προχωρήσει στην αποζημίωσή τους. Για αυτό οι αγωγές θα γίνονται και εναντίον της Πειραιώς. Η διμερής συμφωνία, που υπέγραψαν οι δύο τράπεζες και αναφέρει ότι η Πειραιώς αγόρασε την περιουσία και η «κακή» ΑΤΕ διαχειρίζεται τις ζημίες της, είναι αντισυνταγματική».

Η ΑΤΕ, μετά την εκκαθάρισή της, αποφάσισε να δίνει όλες τις δόσεις που είναι με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, στο Ειδικό Λογιστήριο του Κράτους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το ελληνικό δημόσιο να κινείται εναντίον των αγροτών με προσωπικές κρατήσεις και κατασχέσεις περιουσιών, σύμφωνα με την οδηγία για αίτηση άσκησης ποινικών διώξεων σε βάρος οφειλετών με χρέη άνω των 5.000 ευρώ. Όπως τονίζει η κ. Λαλούση «αυτό σημαίνει ότι οι αγρότες κινδυνεύουν να συλληφθούν και να οδηγηθούν στο αυτόφωρο. Άρα ο δρόμος που μένει για τους αγρότες που παραλαμβάνουν τα «πράσινα χαρτιά» των οφειλών τους προς την ΑΤΕ, είναι να πάνε στα δικαστήρια εναντίον της τράπεζας και να κάνουν ανακοπή και αναστολή εκτέλεσης πληρωμών, μέχρι να αποδειχθεί ότι οι οφειλές τους προς την τράπεζα είναι παράνομες».
-------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
-------------------------